Vzniká největší budova na světě vytištěná na 3D tiskárně. Půjde o koňské stáje
Největší budovou vzniklou 3D tiskem se má stát prostor určený pro koně. (Foto: Printed Farms)

Vzniká největší budova na světě vytištěná na 3D tiskárně. Půjde o koňské stáje

21. čvc 2023 Ondřej Černý 3 min

Svět by měl brzy poznat novou největší budovu vytvořenou pomocí 3D tisku. Nově se jí má stát budova luxusních koňských stájí na Floridě, která z čela žebříčku vytlačí stávající rekordní, teprve na jaře dokončenou budovu v Saúdské Arábii. V Česku je zatím stavba domů pomocí 3D tisku v plenkách.

Za projektem, který má vyjít na tři miliony dolarů, stojí americký startup Printed Farms. Po dokončení by budova měla mít celkovou podlahovou plochu 992 metrů čtverečních. Výrazně tak překoná dosavadního lídra, kterým je dům v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu. Trojpodlažní vila, jejíž výška dosahuje 9,9 metru, disponuje podlahovou plochou 345 metrů čtverečních. Dům využívá smart řešení, solární panely a nano technologie a díky využití místních nízkonákladových materiálů při 3D tisku je až o 40 procent odolnější vůči teplu než tradiční budovy. Exteriér domu je čtyřikrát pevnější než jakýkoliv standardně vytvořený dům.

Oblast Blízkého východu je ostatně teritoriem, kde se budovám postaveným pomocí 3D tisku daří. Loni v hlavním městě Ománu Maskat vznikl dům, který nabízí tři ložnice, tři koupelny, obývací pokoj, kuchyni a prostor pro hosty.

Projekt, za nímž stojí Německá technická univerzita v Ománu (GUtech) společně s dánskou společností zaměřenou na 3D tisk COBOD a mexickým gigantem Cemex, byl ve své době největší 3D tištěnou budovu na světě vyrobenou z betonu. Její podlahová plocha dosahuje 192 metrů čtverečních.

Místo tradičních suchých malt používaných ve většině ostatních 3D
tištěných struktur využila GUtech řešení D.fab vyvinuté společnostmi
COBOC a Cemex. Složení sestává z cementu, písku a štěrku, směsi, která je v tamních podmínkách více funkční. Díky tomu, že 99,5 procent materiálů bylo lokálních a pouze 0,5 % bylo dovezeno z Evropy, vyšly náklady na materiál na méně než 1 600 euro. Pokud by byla využita potisknutelná suchá malta, dosáhly by náklady na materiál podle propočtů společnosti COBOD více než 20 tisíc eur.

PŘEČTĚTE SI: Český Prvok bude mít sourozence v Kanadě a domy se tisknou už i z plastu

Levnější a ekologičtější

Budovy vytištěné pomocí 3D tisku jsou často označovány za budoucnost stavebnictví, a to nejen kvůli možné úspoře nákladů. Dalším z podstatných aspektů je ekologická stopa. Podle studie Roberta H. Crawforda z University of Melbourne stavební sektor a infrastruktura přispívají jeko jediné odvětví k největší spotřebě energie na světě (36 %) a vytváření skleníkových plynů (39 %). Navíc tento podíl stále roste - jen v období let 2010 a 2018 se zvýšil o sedm procent, přes celosvětovou snahu tato čísla snížit. A jen samotná výroba cementu přispívá k vzniku emisí CO2 zhruba osmi procenty.

I z tohoto důvodu se společnost Printed Farms snaží ve větší míře využívat místo klasického betonu maltové směsi. Při výrobě koňské farmy na Floridě startup využívá 3D tiskárnu COBOD, která speciální tryskou vytlačuje vrstvu po vrstvě beton, maltu a další materiály.

Printed Farms dle slov svého šéfa Jima Rittera stavbu nedesignuje. Pouze vytiskne přesně to, co klient žádá. Dokončena má být do konce letošního srpna. Zatím je hotová část 3D tisku a stavaře čeká ještě montáž dveří, oken, elektroinstalace a dalších nezbytných konstrukčních prvků.

Výhodou podobných staveb podle Rittera je redukce odpadu. Potvrzují to i údaje Světové banky, podle nichž například v africkém Malawi 3D tisk snížil stavební odpad téměř desetinásobně a emise CO2 téměř o 70 procent.

I proto badatelé zkoumají možnosti vzniku standardního typu stavebního materiálu, který by umožnil snížit množství cementu v betonu, případně jeho nahrazení takovými materiály, aby byl udržitelný. Čím méně cementu se bude používat, o to více bude klesat negativní dopad CO2.

V Česku loni startup Scoolpt představil 3D tiskem vytvořený dům pojmenovaný Prvok. Tvoří ho dvě části propojené středovou konstrukcí, s plně vybaveným interiérem, kuchyní, koupelnou i toaletou.

Prvok byl veřejnosti představen v roce 2020. (Foto: Scoolpt)

PŘEČTĚTE SI: Dům vyrobený za jeden den a s využitím minimálního počtu pracovníků. Bude 3D tisk budoucností stavebnictví?

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články