Chránit německé lesy pomáhá i česká firma Fillamentum. Vyvinula první plně recyklovatelnou náplň do 3D tiskáren na světě

Chránit německé lesy pomáhá i česká firma Fillamentum. Vyvinula první plně recyklovatelnou náplň do 3D tiskáren na světě

4. dub 2022 Anna Jurečková 2 min

Česká společnost Fillamentum loni představila plně rozložitelný materiál pro 3D tisk NonOilen. Na výrobu krytů chránících monitorovací systém v lesích ho využil německý startup foldAI. Firma z Kroměřížska je celosvětovou jedničkou ve výrobě high-tech 3D tiskových vláken. Materiál dodává do 62 zemí světa, například i na výrobu protéz a vozíků pro hendikepovaná zvířata.

Německý startup foldAI na podzim vysadil dosud největší multisenzorickou síť pro monitorování lesů v Evropě. S umístěním téměř 200 zařízení IoT do lesů kolem německého města Arnsberg pomohla i česká společnost Fillamentum. Pro ochranu monitorovacích zařízení dodala plně rozložitelné kryty vyrobené z materiálu NonOilen. Stoprocentně recyklovatelný filamentem do 3D tiskáren představila firma sídlící v Hulíně minulý rok jako první na světě. 

„Příroda je cíl a technologie prostředky. Proto při designování IoT monitorovacích systémů bylo zásadní minimalizovat jejich dopad na životní prostředí. Vymyslet zakrytování těchto systémů byl opravdový oříšek. Hledali jsme něco dlouhodobě odolného vůči přírodním živlům, co by bylo snadné prototypovat, ale zároveň netoxický materiál kompatibilní s principy cirkulární ekonomiky a pokud možno rozložitelný. NonOilen a Fillamentum byla trefa do černého,“ vysvětluje Giovanni Carmantini, spoluzakladatel foldAI, který zapojením technologií usiluje o biologickou rozmanitost a zmírnění dopadů klimatických změn.

Kryty do lesů i končetiny pro psy

Druhou klíčovou vlastností krytů z dílny Fillamentum je kromě rozložitelnosti právě jejich odolnost. Díky výrobě ze směsi kyseliny polymléčné (PLA) a polyhydroxybutyrátu (PHB) si zachovávají tvrdost a teplotní odolnost až do 110 °C. Na konci životního cyklu stačí produkt poslat zpět do firmy k recyklaci, nebo vyhodit do kompostu.

Fillamentum založil v roce 2011 Josef Doleček a dnes materiál v podobě strun navinutých na kotouče distribuuje do více než 60 zemí. Spolupracuje třeba s dalším německým projektem Pawthesis, kterému dodává materiál pro výrobu umělých končetin pro psy. Zmíněný NonOilen pak pro výrobu vozíků pro hendikepovaná zvířata využívá český startup AnyoneGO

Koncept Green prototyping, tedy ohleduplné využívání 3D tisku za použití nejnovější generace kompostovatelných biomateriálů, představila Dolečkova firma na světové výstavě Expo 2020. Ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně zde zároveň prezentovala velkoplošný 3D tisk pomocí robotického ramena. 

Foto: Unsplash

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články