Český startup Nebesys je nejkreativnější na světě. Ovládl světové finále Creative Business Cupu
Český startup se svým inovativním střešním systémem ovládl celosvětové finále Creative Business Cupu. (Foto: Nebesys)

Český startup Nebesys je nejkreativnější na světě. Ovládl světové finále Creative Business Cupu

5. čvn 2023 Ondřej Černý 2 min

Český startup Nebesys může bez uzardění shlížet na startupovou scénu. Vyhrál totiž světové finále Creative Business Cup 2023 v dánské Kodani. Vítěznou štafetu převzal po rakouské společnosti Plasticpreneur, která vyvíjí, navrhuje a vyrábí stroje na recyklaci plastů.

Nebesys, který reprezentoval Českou republiku jako vítěz národního kola, inovuje tradiční šikmé střechy a nabízí transparentní systém. Původní šikmá střecha je po úpravě k nerozeznání od běžné střechy. Jde o kompaktní průhlednou plochu s panoramatickým výhledem do exteriéru. Díky tomu je zajištěno nadstandardní prosvětlení interiéru, zároveň však zůstává zachováno soukromí uvnitř budov.

Díky využití přirozeného difúzního světla a oblohového jasu zabraňuje přehřívání a tepelným ostrovům, chladí pomocí vody nebo zachytávání deště. Střechy jsou navrženy tak, aby dokonale zapadaly do okolí. Projekt naplňuje myšlenku green dealu a principy udržitelnosti.

Poprvé startup své řešení představil v Litomyšli. (Foto: Nebesys)

Systém Nebesys byl poprvé použit  v roce 2011 v Litomyšli. Autorem myšlenky je architekt Přemysl Kokeš, tvůrce několika prvních konstrukčních řešení, jehož cílem je, aby střechy navržené v rámci Nebesys byly v budoucnu energeticky zcela soběstačné.

Společně s ním stála u zrodu startupu architektka Zuzana Ambrožová, která se kromě jiného podílela na pojmenování systému. Tým doplňují výkonný ředitel Pavel Janyška, obchodní ředitel Jaroslav Nesiba a pátý ze zakladatelů Radim Šenk.

Česká firma ovládla Creative Business Cup vůbec poprvé. (Foto: CzechInvest)

Kromě podnikatelských služeb, programů a mentoringu obdrží Nebesys za své vítězství v celosvětovém finále soutěže také přístup k finančním zdrojům poskytovaným partnery, investory a odbornými mentory. Cílem soutěže Creative Business Cup je podpora kreativních startupů z celého světa, jejich vzájemné propojování, pomoc při hledání investorů i při expanzi na zahraniční trhy. České národní kolo soutěže organizuje agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

PŘEČTĚTE SI: Vítězem národního kola soutěže Creative Business Cup 2023 je startup Nebesys

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články