Český fond Tensor Ventures investuje do startupu Solvemed, který z duhovky vyfocené mobilem diagnostikuje nervově degenerativní onemocnění
V obrazu duhovky se skrývají biomarkery, které napoví o zdraví člověka. Foto: Pixabay

Český fond Tensor Ventures investuje do startupu Solvemed, který z duhovky vyfocené mobilem diagnostikuje nervově degenerativní onemocnění

26. čvc 2022 Petr Blažek 1 min

Britsko-americký startup Solvemed vyvíjí technologii na bázi strojového učení, která umožňuje jednoduchou a levnou diagnostiku Parkinsonovy nemoci a podobných nervově degenerativních onemocnění. Od konsorcia investorů, mezi nimi i českého fondu Tensor Ventures, dostal na další rozvoj 3,3 milionu eur.

Sken duhovky provedený fotoaparátem běžného mobilu a pár zodpovězených otázek stačí nejen k diagnóze probíhajícího onemocnění, ale také k určení míry rizika, že nervově degenerativní onemocnění u dané osoby propukne v budoucnu. Pro úspěšnou léčbu těchto nemocí je kritické, aby byly odhaleny včas; to se však často nedaří, protože jejich příznaky nastupují plíživě a dlouho jsou zaměnitelné s projevy jiných, méně závažných problémů.

Nervově degenerativní onemocnění jsou v rámci medicíny specifická i tím, že diagnostikovat je trvá řádově roky - a navíc, čtvrtina diagnóz je nesprávných. To se odráží ve výsledcích klinických testů: 95 procent jich v oboru neurologie ztroskotá, což je v celé medicíně nejhorší statistika. Z těchto faktů odvozuje startup Solvemed potřebu vědců a lékařů získat nové biomarkery, které pomohou nervově degenerativní onemocnění diagnostikovat.  

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články