Červený kříž před prázdninami posiluje gramotnost první pomoci. Mladý zdravotník má oslovit až 5 tisíc škol, na pomoc bere Adama Ondru
Web Mladý zdravotník má být hravým rádcem dětí na cestě za gramotností první pomoci. (Foto: ČČK)

Červený kříž před prázdninami posiluje gramotnost první pomoci. Mladý zdravotník má oslovit až 5 tisíc škol, na pomoc bere Adama Ondru

13. čvn 2023 Václav Lang 3 min

Ročně na mrtvici zemře přes osm tisíc lidí, s infarktem je denně hospitalizováno 123 lidí a každoročně dochází k více než 20 tisícům vážných úrazů dětí. Často přitom nelze s pomocí čekat na příjezd záchranářů. Český červený kříž (ČČK) se proto před prázdninami rozhodl zaměřit zejména na osvětu mezi dětmi a ve školách, k čemuž má dopomoci jejich nový web Mladý zdravotník.

Cílem je hravou formou oslovit zejména děti, ale také rodiče a školy. Děti se mohou na webu o první pomoci dozvědět více i díky kvízům a interaktivním hrám. Učitelé zase mají zdarma k dispozici materiály, které jim pomohou oblast dětem lépe přiblížit. Návštěvníci webu tam ale najdou i rozhovory se známými osobnostmi, jako jsou lezec Adam Ondra nebo parkourista Tomáš Zonyga. Cílem kampaně je dostat na web 75 tisíc lidí a oslovit až pět tisíc škol.

„Děti jsou skupina, u které je znalost první pomoci přirozeně nejmenší, ale zároveň u ní dochází k více než 20 tisícům vážných úrazů ročně. V některých případech nelze čekat na příjezd záchranné služby a znalost první pomoci může být zásadní pro záchranu života. Proto jsme se rozhodli, že mezi dětmi posílíme ‚gramotnost první pomoci‘ a pomůžeme rozšířit potřebné znalosti novou formou,” přiblížila pro SJ.News Miroslava Jirůtková, vedoucí Programového oddělení Úřadu ČČK.

K dispozici je rovněž známá a úspěšná aplikace První pomoc. (Foto: ČČK)

„I laická resuscitace zvyšuje šance na přežití až trojnásobně. Osvěta je dnes zásadní také v souvislosti s nárůstem úrazovosti v důsledku pandemie, kdy byly děti spíše doma a příliš se nehýbaly. Navíc přichází období letních prázdnin, kdy k úrazům dochází častěji. Chceme pro oslovení dětí udělat maximum, a proto vznikl zbrusu nový web plný kvízů a interaktivních her,“ dodala.

Pomohou Adam Ondra nebo Tomáš Zonyga

Nutnost vzdělávat děti novými způsoby potvrzují i čísla. Podle zprávy „EU Kids Online“ se 73 % z nich na internetu nejčastěji dívá na videa a téměř polovinu z nich zajímají i hry. Hravá forma, kterou Český červený kříž pro projekt zvolil, proto klade důraz zejména na vizuální stránku a interaktivitu.

„To, jak nový Mladyzdravotnik.cz vypadá a jak je uspořádaný, vychází mimo jiné z informací, které jsme získali od dětí a učitelů. Než jsme se pustili do programování, udělali jsme si totiž mezi nimi rozsáhlý průzkum, kde jsme se ptali na jejich preference, a zkoušeli, jak je dokážeme co nejlépe oslovit. Webem tak například návštěvníky budou provázet postavičky superhrdinů – mladých zdravotníků,“ popsal pozadí vzniku webu Martin Půlpitel z digitální agentury Ackee.

Web je kompletně přeložený také do ukrajinštiny. (Foto: ČČK)

Nápomocný má však být také učitelům. Ti na webu naleznou zdarma pracovní listy a další výukové materiály, pomocí kterých mohou oslovit více dětí naráz. „Proto postupně oslovíme téměř 5 000 škol maily a dopisy s podrobným návodem ke všemu, co na webu najdou,“ informovala Miroslava Jirůtková.

Na novém webu se návštěvníci dozvědí, jakou pomoc poskytnout při úrazech nebo neúrazových stavech, jako jsou infarkt, mrtvice nebo epileptický záchvat. Správným postupům se děti mohou učit i pomocí kvízů, které otestují potřebné znalosti například pro situace, kdy dojde k hadímu uštknutí nebo astmatickému záchvatu. Kromě toho tam naleznou i ilustrace a informace o stavbě a funkci lidského těla nebo hry, ve kterých musejí vybírat například správné předměty k ošetření v dané situaci.

Kromě kvízů a her najdou na webu i rozhovory se známými lidmi, jako je český lezec a olympionik Adam Ondra nebo slavný parkourista Tomáš Zonyga. Právě populární osobnosti a influenceři pomohou také v reklamní kampani. Web je také kompletně přeložen do ukrajinštiny.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články