Blueboard: Důležité je neusnout na vavřínech.

Blueboard: Důležité je neusnout na vavřínech.

14. čvn 2016 Redakce 3 min

Tomáš Randa a Jiří Zralý nejprve začínali s firmou Blueboard, jako se systémem na ankety a návštěvní knihy. Díky poptávce uživatelů, teď dělají webhosting a starají se už o tisíce hostingů. 

 

Co Blueboard dělá?

Blueboard dělá webhosting. To je to, když chcete mít svoje stránky a doménu. Doménu si musíte někde koupit, stránky někde provozovat. A to jde u nás. Ať už je to blog na WordPressu, který si u nás založíte jedním klikem, nebo provozujete složitou aplikaci, pro kterou potřebujete server. A nebo chcete mít vlastní server, o který se vám bude někdo starat.

 

Proč jste rozjel Blueboard?

Blueboard byl od roku 2001 systém na ankety a návštěvní knihy, které jste si mohli vložit do svých stránek. Časem u nás ale uživatelé poptávali i webhosting, a protože jsme to se servery uměli, začali jsme nabízet webhosting a domény. Lidé si mezi sebou o nás řekli a začali jsme růst. Z “vedlejšky” u studia na ŽL se stala firma, která se stará o 15 000 domén, 11 500 webů a desítky serverů.

 

Co je Vaše inspirace?

Asi když vidím, co vše se nám povedlo a jak pěkně to funguje. Snažíme se totiž věci automatizovat, kde to jen jde. A to je často výzva, a potom radost, když se to povede a funguje to bez našeho zásahu. Myslím, že jsme jediní, u koho si zákazník může na faktuře online upravit jednotlivé položky nebo hned aktualizovat fakturační údaje. Žádné žádosti na podporu, žádné čekání. Většinu věcí můžete vyřešit hned několika kliky. Velkou inspirací je však také spokojenost zákazníků, kteří se často sami jen tak připomenou, že jsou u nás moc rádi.

 

Co považujete za největší úspěch Blueboard?

Nenapadá mě žádná jednorázová událost, ale jako úspěch považuji to, že stále rosteme, a to bez žádné větší reklamy nebo propagace. Nové klienty získáváme pouze přes další klienty, kteří jim o nás řeknou, protože jsou spokojení.

 

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Stále máme před sebou mnoho drobných úkolů, které jeden po druhém zdoláváme. Jsou to ale spíš vnitřní procesy, které nejsou na první pohled vidět a klienta to ovlivní třeba až když něco potřebuje. Začínáme se více zaměřovat na nabídku managovaných VPS, kde si klient nakliká co potřebuje a má minimum omezení.

 

Jaké typy lidí hledáte do svého týmu?

Sháníme jednak kolegu nebo kolegyni na zákaznickou podporu s přesahem do administrativních činností firmy a potom server administrátora, který bude znát nebo mít zájem se naučit FreeBSD (UNIXový systém, na kterém fungují naše servery).

 

V čem jste jiní než konkurence?

Dle našich zákazníků nás odlišuje hlavně přístup k nim a vůbec celá komunikace. Do toho spadá i naše Administrace, kterou se snažíme dělat lehce pochopitelnou i lajkovi, ale zároveň, aby si v ní zákazník mohl nastavit vše na co si vzpomene.

 

Co je pro vás při budování firmy nejdůležitější?

Neusnout na vavřínech, když se daří. I malé usnutí se může další rok důrazně projevit nebo započít sestupnou cestu. Být v kontaktu s klienty, sledovat jejich potřeby a rychle na ně reagovat. Také upřímnost a férové jednání, to se nakonec vždycky vyplatí.

 

Jak vypadá pracovní den v Blueboard?

Většinou poklidně :) Naší hlavní náplní je vývoj a komunikace s klienty. V pozadí pak běží stroje, které za nás vykonávají běžnou rutinu. Někdy je slyšet jen ticho a cvakání klávesnic, jindy vášnivý rozhovor o nejlepším řešení nějakého technologického problému. To vše se odehrává v příjemných prostorách se zahrádkou kousek od Anděla na Praze 5.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články