Kvantovým tečkám neuniknete. Na trh míří jejich nová verze bez těžkých kovů
Foto: QNA Technology

Kvantovým tečkám neuniknete. Na trh míří jejich nová verze bez těžkých kovů

19. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Téměř v cíli je snaha polské společnosti QNA Technology uvést na trh produkt kvantových teček, které neobsahují žádné těžké kovy ani prvky vzácných zemin. Skupina partnerů firmy ze zpracovatelského průmyslu aktuálně testuje první verzi. QNA Technology zároveň připravuje mnohamilionovou investici do dalšího vývoje a výroby.

Ředitel Artur Podhorodecki, který je expertem na optickou spektroskopii polovodičových nanostruktur a syntézu a funkcionalizaci anorganických nanomateriálů, konstatoval, že technologie vyvinutá QNA Technology umožňuje vyrábět bodové polovodiče v koloidním formátu. Klient si bude moci definovat fyzikálně-chemické vlastnosti vyrobeného roztoku. Inovace umožňuje aplikovat kvantové tečky pomocí většiny metod, které fungují v případě organických materiálů.

Modré kvantové tečky lze použít nejen k vytvoření, ale také k vytištění světelné diody (LED), která vydává modré světlo, které je základním prvkem zařízení na bázi obrazovky (displeje, projektory) a LED osvětlení. Fotony s vyšší energií navíc umožňují využít modré světlo při stimulaci biochemických procesů.

Kvantové tečky QNA Technology jsou polovodičové nanokrystaly, které mohou být použity především jako světelné zářiče v nových typech displejů (televizory, AR/VR brýle, automobilový průmysl).

Materiály vyzařující modré světlo patří k těm nejobtížnějším na výrobu. V současnosti používaná modrá organická barviva mají specifikace, které nejsou z optoelektrického hlediska optimální.

Modré světlo je definováno jako světlo s vlnovou délkou přibližně 390 až 490 nm. QNA Technology je schopná vyrobit DeepBlue.dots®, které vyzařují na vlnové délce 425 nm. Aktuální priority firmy se zaměřují na vývoj bodů vyzařujících na vlnové délce 450-470 nm.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články