Autista Matěj tvoří obrazy. Od map se přesunul k litografii a NFT, ambasadorem se stal Petr Mára
Matěj Hošek alias Maty se svou maminkou Michaelou a jedna z jejich společných knih. Foto: FB Maappi

Autista Matěj tvoří obrazy. Od map se přesunul k litografii a NFT, ambasadorem se stal Petr Mára

21. led 2023 Ivan Horák 4 min

Navzdory autismu slaví tvorba Matěje Hoška pod značkou Maappi i komerční úspěchy. Nově se pustí i do série NFT obrazů.Umělecká díla získají předplatitelé Maappi NFT Clubu za předplatné. Brand Maappi existuje už pět let a u jeho vzniku byla kampaň na HitHit, ve které se vybralo skoro 530 tisíc korun. „Ve svém věku Matěj patři k absolutní špičce v malování vlastní architektury a vymýšlí také vlastní budovy," říká v rozhovoru pro SJ News maminka osmnáctiletého autisty Michaela Hošková.

Jak jste na tom s prodejem nezaměnitelných tokenů NFT?

Nabídku máme a budeme s ní pokračovat. Rozhodně věříme v budoucnost NFT. Loni bylo toto téma hodně v kurzu, tak jsme se do toho pustili.

Nabídka je ale limitovaná. Proč?

Náš NFT club je pouze pro 60 členů a předplatných jsme zatím prodali deset, roční členství stojí necelých dvacet tisíc korun. Každý rok Matěj vytvoří čtyři série NFT.

Liší se nějak tématicky tvorba Matějových NFT od ostatních jeho obrazů?

První série byla inspirována tím, co Maty miluje nejvíc, tedy mapami, další vznikne teď v únoru a nejspíš se bude jmenovat Cirkus. Nikdy ale nechceme v NFT nabízet jen kopie litografií, vždy půjde o origionální umělecká díla.

V projektu figuruje jméno Petra Máry. Jak vzniklo toto spojení?

Manžel se s ním zná a je i členem našeho NFT klubu. Jsme s ním domluvení, že našemu NFT bude dělat ambasadora. Také je jakýmsi oponentem, se kterým konzultujeme naše řešení, protože se umí na věci jednoduše dívat pohledem NFT světa.

Syn se v poslední době začal převážně věnovat právě litografiím. Mapy jste už tedy odsunuli?

Ani tak se to nedá říct, ale tím, jak je na grafické škole, se ve svém umění posouvá dál a dál. Letos jsme naše okolí na Vánoce překvapili něčím do budoucna významnějším, protože věříme, že jeho litografie budou mít jednou obrovskou hodnotu.

Matěj Hošek a jeho litografie. Foto FB Maappi

Co je na litografiích vyobrazeno?

To je různé. Nejprve to byly čáry podobné jako mapa. K tvorbě Matěje začaly motivovat hlavně klauzury ve škole. Ale máme například problém s tím, že nerad maluje lidi a figurální kresba není jeho úplně silná stránka. Dostal ale například téma „čas“ nebo „Sídliště Řepy“, kde škola sídlí. Také vznikl obraz propojených trubek, z nichž žádná nikam nevede. Rovněž měli ve škole vytvořit koláž a Matěj připravil autoportrét z malých papírků. Díky tomu ho přirovnali k Andymu Warholovi. Později už zkusil také litografický autoportrét. Poslední dílo jsme nazvali cirkus.

Jaké umělecké směry jsou vašemu synovi blízké?

Matěj má rád kubismus a geometrické tvary. Ve svém věku už patři k absolutní špičce v malování architektury a vymýšlí i vlastní budovy. Díla už máme v našem e-shopu, a také jsme vytvořili Klub přátel litografie. Lidé si kupují členství, Matěj jim za to nabízí ročně čtyři litografie, které si předplatí. A tím, jak se autor umělecky vyvíjí, ani nevědí, co přesně za peníze získají. Předplatitelé ale mému synovi věří. Poslední kolekce vznikla ve spolupráci s firmou KOH-I-NOOR. Na Matějově litografii představili nejčernější černou na světě. Vznikne limitovaná edice šedesáti extra černých tužek. Každý, kdo si ji koupí, dostane nakreslenou litografii, jakou si bude přát. A může tam být například jméno nového majitele. Tužka se k obrazu přilepí a je jeho součástí.

Kdy jste se společností  KOH-I-NOOR začali spolupracovat?

To už je dva roky. Nabídli se, že Matěje podpoří nabídkou pastelek, protože zjistili, že tvoří pomocí běžně dostupných výtvarných potřeb. Už v té době jsme měli celkem vysokou popularitu na sociálních sítích. Takže vznikly kolekce pastelek s různými mapami. Byla tam například Praha nebo České Budějovice, kde výrobce pastelek sídlí.

Na vašem webu zmiňujete také knížky, které píšete a váš syn k nim vytváří ilustrace.

Knihy už máme celkem tři a připravujeme čtvrtou. V jedné z nich mapujeme průřez tvorbou dvaceti výtvarných umělců. Každý tam má portrét a já jsem napsala jejich životopis.

Co plánujete za rok, až Matěj skončí na střední škole?

V příštím roce by se chtěl hlásit na UMPRUM, obor grafika. Počítáme s tím, že s přípravou na přijímačky nám pomůže malíř a grafik Martin Velíšek, který nám už podobně pomáhal i před zkouškami na střední školu. Nejprve ale musíme odmaturovat, i to bude náročné. Trochu se obáváme, aby prošel didaktickými testy z češtiny. Problémy jsou například se slovosledem. Na maturitu se proto začneme připravovat už od září. Autismus je hendikep, snažíme se ho porážet. Zatím ale nevíme, jak ho přijme vysoká škola. Matěj také chodí každé dva roky do Speciálního pedagogického centra. Vždy musí projít půldenním testem. A vždy se tam dozvídáme nějaké novinky.

Co jste například zjistili?

Naposledy už prošel testem pro dospělé, protože už mu bylo osmnáct. Dopadl velmi špatně. Zůstal dítětem, proto ho i přediagnostikovali. Má prvky dětského autismu. Sociálně je na úrovni většího dítěte. Také jsme zjistili, že ztrácí sluchovou paměť. Když mu něco řeknete, tak to hned zapomene. Pokud ho pošlete pro něco do jiné místnosti, tak to zapomene.

PŘEČTĚTE SI: Nezveřejněné tracky či fotky. Slovenský rapper Rytmus spouští vlastní NFT kampaň

PŘEČTĚTE SI: Hra jako prevence diskriminace a rasismu. Nezisková organizace Amnesty vyvinula mobilní aplikaci True Story

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články