Akademie pro budoucí zakladatelky má za sebou druhý běh. Jaké startupy se z projektů účastnic rýsují?
Zakončení druhé třídy Akademie pro budoucí zakladatelky. Foto: #HolkyzMarketingu

Akademie pro budoucí zakladatelky má za sebou druhý běh. Jaké startupy se z projektů účastnic rýsují?

9. pro 2022 Anna Jurečková 4 min

Podpora pro ženy s jizvou po císařském řezu. Komunita pro ty, které čeká rekonstrukce. Desková hra na rozlučku se svobodou. Nejen projekty cílené na ženy ale vzešly z druhého běhu Akademie pro zakladatelky. Absolventky se zaměřily také třeba na data nebo výuku angličtiny.

V únoru to bude rok, co #HolkyzMarketingu spustily první běh Akademie pro budoucí zakladatelky, která má za cíl zpřístupnit podnikání ženám. Jen minimum z nich v Česku totiž rozjede vlastní byznys, česká startupová kultura je tak z velké části utvářena muži. V listopadu dokončilo 50 žen druhou třídu pětiměsíčního programu. V rámci galavečeru svoje projekty devět z nich prezentovalo před porotou, ve které zasedla třeba Veronika Kaiser z Presto Ventures nebo Marek Moravec z Nation 1.

Císařovnám

Svoje první dítě rodila Eva Zubec císařským řezem. „Z porodnice jsem odcházela s ošklivou bolavou jizvou na břiše, s posttraumatickým stresovým syndromem. Stejně jako 20 procent žen-císařoven,“ říká Zubec a představuje svůj projekt Císařovnám. Platformu, která má vytvořit bezpečný prostor pro sdílení pro všechny, které tímto druhem porodu prošly, nebo je teprve čeká. Dalším cílem je prolomení tabu pojící se k císařskému řezu, třeba že se jedná o snazší a méně bolestivou cestu porodu.

Kromě toho chce projekt také pomoci ženám například s výběrem respektující porodnice nebo je propojit s porodní asistentkou, psychoterapeutkou nebo jinými odborníky. Eva Zubec chystá také řadu produktů. Mezi nimi i ty, které „císařovnám“ pomůžou o pečovat o jizvu a sžít se s ní - třeba masážní olej nebo speciální kalhotky s nízkým pasem, které jizvu nedráždí.

Data pro všechny

„Možná si myslíte, že se dnes každá firma rozhoduje na základě dat. To ale vůbec není pravda,“ říká Pavlína Vajgarová, která vede datový tým v České spořitelně. Jako příklad dobré praxe práce s daty uvádí Netflix: „Dodržuje tři zásadní pravidla. Data by měla být jednoduše dostupná všem ve firmě. Ať je data set malý, nebo velký, musíte být schopní ho vizualizovat a interpretovat. Zatřetí, čím déle to trvá, tím menší hodnotu data mají.“ Vyvíjí platformu Data Plaza pro demokratizaci dat. Aby byla přístupnější i pro lidi, kteří nejsou technicky založení.

Aby se Češi nebáli mluvit anglicky

„Když s někým mluvíme, nezaměřujeme se na chyby, ale na to, co dotyčný člověk říká. Podle mých průzkumů, jen 11 procent lidí v České republice o sobě tvrdí, že je jejich angličtina dobrá nebo velmi dobrá. V Evropě máme v angličtině 27. místo z 35,“ uvádí svůj projekt Discourse Hub Kateřina Pecinová, která se výuce angličtiny věnuje už deset let. Dodává, že problém není v úrovni angličtiny, ale v tom, že se Češi bojí mluvit.

„Mým snem je pomoci Čechům přestat se bát mluvit anglicky,“ říká. Jako cílovou skupinu si vybrala zaměstnance mezinárodních firem, kteří jsou v pravidelném kontaktu s jazykem, ale jejich úroveň není až tak dobrá. Podle Pecinové jsou ohrožení vyloučením z kolektivu a kvůli špatné komunikaci nejsou považováni za experty ve svém oboru. Discourse Hub se zaměří na workshopy, kde bude učit komunikační business english soft skills, mimo jiné třeba small talk, vyjednávání a správnou výslovnost.

Holky v rekonstrukci

„Ačkoliv jsem architektka, která se mnohokrát pohybovala po stavbě, rekonstrukce bytu pro mě byla utrpením. Uvědomila jsem si, že jako holky máme hodně těžkou pozici proti řemeslníkům. Ti si totiž myslí, že technickým věcem nerozumíme,“ nastiňuje Markéta Heralecká, která svoji vlastní zkušenost přetavila v rámci Akademie pro budoucí zakladatelky v platformu Holky v rekonstrukci. Ta má být hlavně komunitou a místem pro sdílení informací a zkušeností, kde ženy najdou mimo jiné tipy na architekty, projektanty nebo právě řemeslníky.

Dokonalá rozlučka se svobodou

Na 75 procentech rozluček se svobodou se pozvané kamarádky nevěsty vidí poprvé. Polovina účastnic navíc nemůže nebo nechce pít alkohol. „Ročně se v Česku uskuteční 47 tisíc svateb, průměrný věk je 26 až 34 let a tři nevěsty ze čtyř trvají na rozlučce se svobodou. Téma rozluček je málo prozkoumané a plné mýtů a stereotypů,“ upozorňuje Silvia Wágnerová.

Představila proto projekt Dokonalá rozlučka, personalizovanou společenskou hru, která má fungovat jako dárek pro nevěstu i odrazový můstek programu na samotné akci. Posouváním po hracím poli připomíná Dokonalá rozlučka klasické deskovky. Cílem je dovést nevěstu k oltáři, v průběhu cesty musí hráčky odpovídat na kvízové otázky o nevěstě, plnit úkoly nebo odvyprávět příběh na fotografii.

Zakladatelka skupiny #HolkyzMarketingu Pavlína Louženská na galavečeru na Velvyslanectví USA v Praze. 

Na galavečeru dále prezentovala Barbora Linhartová datové konzultační studio specializované na databáze nebo Eva Raušová dostupné genetické testy pro rodiče, kteří přemýšlí o potomkovi. Tamara Horová Kolaříková ze studia RDTH Architekti představila projekt na modernizaci Strahova, Klára Přikrylová zase projekt Prahaha, jenž má pomocí poznávacích her přiblížit Prahu i ne-turistům a především dětem a jejich rodičům.

Ze dvou tříd vzešlo celkem 70 projektů. Co se týče skladby účastnic, polovina z nich pochází z Prahy. V prvním běhu jich byla pětina na mateřské dovolené, v tom druhém téměř třetina. 50 procent všech žen se mohlo akademie zúčastnit díky stipendiu. Třetí třída začíná příští rok v únoru.

PŘEČTĚTE SI: Je to proces a píle, ne alchymie štěstí a super nápadu. Ženy v Česku se učí nebát se rozjet vlastní byznys

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články