10 aplikací, které usnadní život žáků, studentů i učitelů

10 aplikací, které usnadní život žáků, studentů i učitelů

2. zář 2021 Václav Lang 6 min

Vypravujete svého školáka zpátky do lavic, nebo jste sami studentem či studentkou? Pak se vám může hodit pár tipů na zajímavé vzdělávací aplikace. Na své si však přijdou i učitelé, kteří by rádi zatraktivnili nebo obohatili výuku a rozvoj svých svěřenců. 

1. Photomath

Dělají vám potíže matematické rovnice? Vyzkoušejte Photomath, která patří mezi nejoblíbenější aplikace dnešních žáků a studentů. Stačí naskenovat zadání pomocí chytrého telefonu a software dovede studenta ke správnému výsledku a při tom mu vysvětluje, co je zapotřebí udělat. Je k dispozici pro Android i iOS, pyšní se více než 220 miliony stažení a měsíčně pomůže vyřešit skoro tři miliardy úloh.

2. Matemág

Pro mladší matematiky je tady Matemág, vzdělávací hra zaměřená na děti od pěti do devíti let. Zavede je do pohádkového světa, kde pomáhají hrdinům překonávat překážky, přičemž si cvičí matematické myšlení. Hra byla vytvořena s odborníky na výuku matematiky Hejného metodou a je česky dabovaná. K dispozici je rovněž pro Android i iOS. 

3. Vividbooks

Na to, jak přiblížit a zatraktivnit výuku fyziky, vyzrál designér Vít Škop s učebnicemi Vividbooks, které pomocí augmentované reality „rozpohybovávají” probíranou látku. Pilotní učebnice fyziky pro druhý ročník základních škol obsahuje přes 160 lekcí a interaguje s tabletem či telefonem, takže když chytrým zařízením namíříte na vytištěné pracovní listy, obrázky „ožijí”. Hlavním účelem podle autora není nahradit klasickou výuku, ale naučit děti přemýšlet pomocí animací a návodných otázek.

Více jsme o Vividbooks i jejich chystané knize pro domácí užití psali zde.


4. Lifelique

Pokud se bavíme o augmentované, respektive virtuální realitě, nesmíme opomenout tuzemský startup Lifelique. Jedná se o platformu pro 3D výukový obsah. Webová a mobilní aplikace s interaktivními 3D modely je dostupná na všech typech zařízení, k dispozici je však i varianta pro virtuální, rozšířenou či smíšenou realitu. 

„Smíšená realita umožňuje mísit zážitek fyzický z prostoru, který máme tady a teď, s holografickými modely, které se nám promítají na brýle. Takže uvidíte, jak se vám po pokoji prochází dinosauři, plavou žraloci, vybuchují sopky... a takové zážitky umožňují učitelům nejen vysvětlit studentům náročnou látku, ale studenti ji dokonce mohou doslova prožít,” vysvětlil v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom Martin Bukáček z Lifelique. 

5. Blinklist

Potřebujete si nastudovat odbornou knihu, ale nemáte čas přelouskat za víkend tisíc stránek? Aplikace Blinkist nabízí v současnosti přes 3000 titulů zkrácených průměrně na 15 minut. Sbírka sestává výhradně z non-fiction. Většina se týká osobního rozvoje, ale to i v byznysovém nebo marketingovém pojetí. 

Blíže o Blinklistu jsme psali zde.

6. OrgPad    

Pro lepší utříbení myšlenek a úkolů poslouží myšlenková mapa z pera studentů Matfyzu. Webová aplikace OrgPad staví na dynamičtějším a interaktivnějším základu. Na první pohled sice vypadá jako běžné nástroje pro vytváření myšlenkových map, na rozdíl od nich ale funguje více dynamicky. Propojování jednotlivých „bublin” směrovkami je pružné, jednotlivé položky je navíc možné obohatit třeba obrázky, dokumenty, odkazy, videi či animacemi.

„OrgPad slučuje všechny důležité funkce běžných nástrojů, jako je Google Docs, PowerPoint, Dropbox nebo Trello do jednoho celku. Přesto to není zmatek. Naopak OrgPad je velice jednoduchý a intuitivní nástroj,” uvádí zakladatel Vít Kalisz.

Více podrobností najdete v článku.


7. Včelka

Dalším oblíbeným nástrojem zejména pro mladší děti je aplikace Včelka, která přizpůsobí úlohy školákům na míru. První kroky v rámci vzdělávacího systému totiž bývají obtížné, obzvlášť pak pro žáky s poruchami učení. Včelka chce případné mezery podchytit včas a pomoci školákům neztratit se na začátku. Během pandemie byla dle průzkumů České školní inspekce jednou z nejpoužívanějších aplikací ve školách.

Aplikace, která funguje na webu i v mobilu, do jisté míry navazuje na limity běžných učebnic. Zaměřuje se totiž na věci, které na papíře nejdou. Automaticky generuje cvičení, přizpůsobuje se individuálním potřebám studentů a pracuje se zvukem. V praxi to znamená, že si uživatel může nastavit typ písma, velikost nebo barvy. Důležitá je kombinace různých vjemů, Včelka totiž spojuje psaný text s obrázky a zvukovou nahrávkou. Například u čtení dítě nejprve přečte odstavec textu, u toho se nahraje a učitel či rodič zodpoví několik otázek. Na základě toho se určí orientační diagnostika a aplikace navrhne cvičení vhodné pro konkrétní problém. 

Více jsme o Včelce psali zde

8. Digitální filosof

Spíše jako rozptýlení nauk o významných myslitelích může zafungovat projekt Digitální filosof. Ten vznikl jako alternativní forma výuky Současné filozofie pro frekventanty programu Studia nových médií na Filozofické fakultě UK. Impulsem pro jeho spuštění byla zkušenost se studenty, kteří na FF UK nestudují přímo filozofii. 

Více se o něm dozvíte zde

9. Xflow

Až příliš dobře zná velká část studentů a absolventů ono zakleté kolečko, kdy firmy nestojí o nováčky bez zkušeností, jenže kde má pak nováček ony zkušenosti nabrat? Platforma Xflow má pomoci propojit studenty a školy s firmami, tak aby jedni získali potřebné zkušenosti a druzí opravdové potenciální nové talenty.

V nedávném rozhovoru pro StartupJobs Newsroom uvedl spoluzakladatel Lukáš Apolenář, že po létě plánují rozjet nové stážistické programy. 

10. Nenech to být

A na závěr služba, u níž bychom byli nejraději, kdyby existovat nemusela, ale když už se tato varianta zdá nereálná, jsme rádi, že ji tu máme. Platforma Nenech to být od trojice studentů slouží na stovkách škol po celém světě jako jakási online „schránka důvěry”, kam mohou děti oznamovat, když se někomu děje bezpráví. Jen za první tři roky do ní dorazilo na šest tisíc oznámení. Službu si pochvalují jak žáci, tak učitelé. 

Více se o ní dočtete zde.

Foto: Unsplash

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články