Zelené lety se přibližují realitě, bude to stát hodně úsilí i peněz
Co budou letadla tankovat v příštích desetiletích, zatím není jasné. Každopádně to bude drahé. Foto: Unsplash 

Zelené lety se přibližují realitě, bude to stát hodně úsilí i peněz

5. zář 2022 Ivan Horák 4 min

Brusel chce do roku 2050 téměř bezemisní letectví. Je to obrovská příležitost pro startupy, které přicházejí s různými projekty. Řeší nová paliva pro staré stroje i projekty zcela nových letadel s různými formami pohonu.

Letecká doprava se musí změnit. V červenci vydal Evropský parlament stanovisko k novému návrhu pravidel Unie, která mají zvýšit využívání udržitelných paliv v letadlech a na letištích členských států. Problematikou se zabývá analýza, kterou přinesl minulý týden web Energy Industry Review. Brusel má ambiciózní plán, aby se letectví stalo do roku 2050 z 85 procent uhlíkově neutrálním. O slovo se v letectví bude podle citovaného titulu hlásit i vodík nebo elektřina. Europoslanci zpřísnili původní návrhy Evropské komise – ta si přála na začátku padesátých let „jen“ 63 procent udržitelného paliva.

Europarlament si také pohrál s definicí, co je to vlastně udržitelné palivo pro letadla. Jde o syntetické pohonné hmoty a biopaliva vyrobená ze zemědělského odpadu, lesnických zbytků či řas a z různého bioodpadu, včetně použitého kuchyňského oleje. Jde také o paliva, která mohou být vyrobená z odpadních či výfukových plynů.

Do roku 2034 bude platit přechodné období, podle kterého některá biopaliva půjde přidávat do těch vyrobených z ropy. Ale není bio jako bio. Pohonné hmoty pro letectví nebude možné získávat z potravinářských plodin, palmového oleje a sóji.

Udržitelná letecká paliva mají potenciál významně přispět k dosažení zvýšeného cíle EU pro oblast klimatu pro rok 2030 v rámci Green Deal. Energy Industry Review konstatuje, že přechod bude nákladný. Alternativní pohonné hmoty v současnosti stojí dvakrát až desetkrát více než konvenční paliva a hrozí, že se aerolinkám výrazně zvýší náklady, protože palivo představuje téměř čtvrtinu jejich nákladů. Generální ředitel Air France-KLM Benjamin Smith již provedl výpočet. Přimíchávání dvou procent biopaliva do klasického leteckého benzínu by firmu stálo až 280 milionů euro ročně. To je v přepočtu téměř sedm miliard korun. Celá řada startupů se tak snaží inovovat letectví také přechodem na elektřinu či vodík. Nové technologie letadel s nulovými emisemi, jako jsou ta na elektrický nebo vodíkový pohon, jsou slibné zejména pro lety na krátké vzdálenosti a neočekává se, že budou dostatečně brzy vyspělé, aby v krátkodobém nebo střednědobém horizontu hrály významnou roli v komerčním letectví.

Díky alternativním palivům pro udržitelnou budoucnost letectví neskončí ve šrotu ani letadla, která byla vyrobena pro spalování klasického leteckého benzinu. Foto: Pixabay 

Microstoft, Alaska Airlines a startup Twelve

Otázku udržitelného letectví neřešíme jenv  Evropě. Jak nedávno informoval web americké televize CNBC, v USA dokonce problém dovedl ke spolupráci Microsoft, Alaska Airlines a startup Twelve z Berkeley v Kalifornii. Letecká společnost se společně s softwarovým gigantem zavázala, že budou podporovat výrobu paliva E-Jet kalifornských inovátorů. Jde o letecký benzín vyráběný z oxidu uhličitého.

Náš výrobní proces využívá CO2, vodu a elektřinu jako vstupy. S pomocí elektrické energie rozbijeme molekuly CO2 a vody. Máme katalyzátory, které rekombinují prvky a vytvářejí nové produkty. A jedna z věcí, které můžeme vyrobit, jsou suroviny pro výrobu leteckého paliva,“ uvedl spoluzakladatel startupu Twelve Nicholas Flanders. Výhodou nového paliva podle něj je, že kvůli němu není nutné upravovat letecké motory. Přesto se emise sníží o devadesát procent.

Startup pro dosažení svých cílů získal 200 milionů dolarů, což je v přepočtu téměř pět miliard korun. K investorům patří mimo jiné DCVC a Capricorn Investment Group. Cílem startupu je podle Tech Crunch umístit lodní kontejner s příslušnou technologií přímo k velkým zdrojům CO2 a přímo na místě z něj získávat suroviny pro přípravu leteckého paliva i dalších produktů. Twelve už také spolupracuje s firmami Procter & Gamble, Shopify a s vesmírnou agenturou NASA. Startup vznikl v roce 2014 jako Obtainium, později nesl označení Opus 12 a nynější název Twelve platí od roku 2015.

Alaska Airlines se zavázala odebírat palivo vyrobené z CO2. Suroviny pro výrobu je možné získávat například v továrnách, které produkují velké množství tohoto skleníkového plynu. Foto: Unsplash

Venturi Aviation a ZeroAvia

Nizozemská společnost Venturi Aviation vznikla v roce 2020 a vyvíjí 44místné letadlo pro regionální přepravu; na trh ho chce uvést zhruba za pět let. Na webu má firma vizualizaci letadla, které na první pohled vypadá jako klasický „tryskáč“. Na křídlech je ale místo proudových motorů osm velkých vrtulí.

ZeroAvia je zase britsko-americkým projektem, který sází na vodík. Startup vyvíjí technologii vlastního hnacího ústrojí a cílem je konkurovat konvenčním motorům vrtulových letadel při dosažení nulových emisí a nižší hlučnosti. Startup chce začít prodávat letadla v příštím roce. Ta by měla mít do dvaceti míst a dolet 800 kilometrů.

VerdeGo Aero

Společnost VerdeGo Aero, která vyvíjí hybridní elektrický pohon pro letadla, v červenci oznámila, že získala financování ve výši 12 milionů dolarů, tedy téměř 300 milionů korun. Hlavnímu investory jsou  RTX Ventures a kapitálová skupina Raytheon Technologies. Společnost VerdeGo byla založena v roce 2017 a sídlí v Daytona Beach na Floridě.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články