Ze startupu k miliardové společnosti. Co k úspěchu radí muži, kteří stáli u zrodu EA a Netflixu?

Ze startupu k miliardové společnosti. Co k úspěchu radí muži, kteří stáli u zrodu EA a Netflixu?

24. kvě 2022 Natálie Vopařilová 6 min

I ti největší velikáni své doby začínali jako malé týmy, které se učily přešlapy. Když Američan Stewart Bonn začátkem 80. let minulého století nastoupil jako jeden z prvních zaměstnanců do Electronic Arts (EA), vůbec podle svých slov netušil, že se jednou stane průkopníkem videoherního průmyslu a název EA bude znát celý svět. Na začátky své kariéry zavzpomínal Bonn se spoluzakladatelem Netflixu Mitchem Lowem na dubnovém Esport & Gaming Summit 2022 v Praze, kde se podělili o své bohaté životní a profesní zkušenosti. 

„Nápad vytvořit Netflix vznikl u kávy s přáteli. Prvně jsme sídlili ve staré bance,” prohlásil Lowe. Globální streamovací služba Netflix vznikla v roce 1997 a nejdříve fungovala jako online videopůjčovna. Uživatel si vybral a objednal titul online a poštou mu přišel disk, který si mohl nechat vypůjčený do doby, dokud si neobjednal další. V současnosti patří Netflix k nejpopulárnějším streamovacím platformám na světě.

Na konci 20. století se ve Spojených státech se startupy takzvaně roztrhl pytel. Ačkoliv měly nejistou budoucnost, Bonna i Lowea prý více lákalo progresivní inovativní prostředí. „Před nástupem do EA jsem pracoval sedm let jako obchodní zástupce v korporátním IBM, International Business Machines Corporation. Bylo to stabilní zaměstnání, ale neviděl jsem v něm svoji budoucnost,” připustil Bonn, který ve známé americké firmě na vývoj a distribuci videoher v současnosti působí jako senior víceprezident.

Recept na úspěch

Manuál na to, jak založit prosperující firmu, neexistuje, shodli se oba hosté. Každý byznys v každém regionu má podle nich svá specifika. Existují ale hodnoty a principy, které se dají uplatnit univerzálně a mohou zvýšit šanci na úspěch podnikání.

Nejdůležitější je tým. Potřebujete opravdové odborníky ve svém oboru, kteří budou zapálení do toho, co dělají. Myšlenka vašeho projektu jim musí dávat smysl,” tvrdí Bonn. Takové lidi do svého týmu podle něj firma sežene pouze, pokud si svým projektem bude sama jista. Musí sdílet stejné hodnoty. Dobrý nápad by neměl dát zakladatelům spát. „Měli byste za ním mít bohatý koncept a promyšlenou strategii, ale zároveň byste ho měli být schopni vyložit stručně a srozumitelně. Jedině se silnou vizí dokážete oslovit a přesvědčit ty správné lidi,” radí Bonn a dodává: „Vyvarujte se žvanilům. Nejlépe za člověka mluví jeho práce. Pokud si někým nejste jisti, ptejte se ho na otázky, abyste se přesvědčili, že za jeho řečmi jsou skutečné vědomosti, dovednosti a praxe.”

Stewart Bonn na Esport & Gaming Summit 2022 

 

Společnost Electronic Arts staví na několika pilířích. Klíčová je schopnost týmové spolupráce, otevřená komunikace a integrita členů týmu. Důležitá je i zodpovědnost jednotlivců za své úkoly a termíny jejich naplnění a následná férová odměna. „Každý den, každá hodina, každá minuta. Každý krok se počítá. Ať už je úspěchem, nebo přešlapem. Čiňte proto teď',” shrnul Bonn svá doporučení. Zdůraznil také, aby si podnikatelé vážili každého klienta a chovali se k němu s patřičným respektem. Podnikatel by podle Bonna měl brát svou práci od začátku seriózně, dodržovat pracovní morálku, jako by byl zaměstnancem prosperující firmy. „Buďte nízkorozpočtoví jako startup a buďte připraveni dělat chyby,” dodal.

Učený z nebe nespadl

Každá cesta k úspěchu je dlážděna omyly. Netflix v počátcích chyboval hned několikrát. V dobách, kdy obsah vypůjčoval na DVD, mohlo dojít k záměně disků. Jednou obdrželi objednatelé DVD se záznamem politického incidentu nedopatřením DVD s filmem pro dospělé. „Do dnešního dne nám ten disk nikdo nevrátil,” pousmál se spoluzakladatel společnosti Lowe.

spoluzakladatel Netflixu Mitch Lowe 

 

I poté, co Netflix začal namísto vypůjčování DVD obsah streamovat, snažil se svým uživatelům zprostředkovat co nejautentičtější dojem z prostředí fyzické videopůjčovny. Autoři proto vyvinuli inteligentní vyhledávač, který měl uživateli dokázat doporučit obsah na základě jeho požadavků. Nakonec se ukázalo, že tato technologie měla své mezery. „Mohlo se stát, že jako obsah se silným ženským charakterem vám bylo doporučeno hudební video Justina Biebera,”  podotknul k tomu Lowe. „Udělali jsme i strategické chyby. Internet byl nový, hledali jsme se. Nevěřili jsme, že poskytování video obsahu online bude služba, o kterou bude zájem. Ambicí bylo pokrýt celou škálu služeb, tak jako třeba Yahoo,” doplnil zakladatel Netflixu.

Perspektiva budoucnosti

Trh se mění. Sledujeme, že ze strany našich diváků roste zájem o kratší obsah, který reaguje na aktuální problémy společnosti,” upozornil na setkání Lowe s tím, že s dostupností internetu i hardwarového vybavení dnes může takový video obsah tvořit ale každý. „Netflix by se mimo produkce krátkých seriálů s několikaminutovými epizodami mohl profilovat jako platforma, která bude vybírat a třídit to nejlepší od amatérských tvůrců,” konstatoval.

Důležitým společenským milníkem by mohl být ale i rozvoj metaverse. Oba přednášející jsou přesvědčeni, že právě to s sebou přináší množství nových podnikatelských příležitostí a současnou dobu přirovnávají k „digitální renesanci” nebo „druhým devadesátkám”.

Foto: StartupDisrupt

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články