Zavedení online prodejci i startupy musí vzít na vědomí nový trend v elektronickém obchodování: Dark Stores
Ilustrační foto: Pixabay

Zavedení online prodejci i startupy musí vzít na vědomí nový trend v elektronickém obchodování: Dark Stores

26. čvc 2022 Ivan Horák 1 min

Zákazníci ve městech vyžadují ultra rychlé doručení. Prodejci na to reagují budováním sítí menších a centrálně umístěných provozoven a skladů. Cílem je dodat zboží do patnácti minut od nákupu.

Během pandemie a uzávěr kamenných prodejen dosáhla e-commerce svého vrcholu a některým e-shopům loni rostly prodeje i o desítky procent. Růst zájmu o nákupy na internetu přinesl také zájem o rychlé dodávky. To nutí provozovatele e-shopů nabízet a zlepšovat logistiku na krátkou vzdálenost. Stále častěji tak budují malé sklady určené pro tento typ dodávek.

Na rozdíl od obřích logistických center, které se nejčastěji nachází na předměstích nebo na okrajích měst, se v tomto případě jedná o provozovny v centrech měst s plochou 150 - 500 m2 a dobrou dopravní obslužností. Zevnitř připomínají maloobchody, obvykle zde však neprobíhá ani samotný prodej, ani vyzvedávání objednávek, ale pouze balení a distribuce zboží.

Jako první začal koncept temných obchodů úspěšně využívat prodejce potravin Auchan ve francouzském Lille. Samotný termín Dark Stores se poprvé objevil v roce 2009, když ve Velké Británii otevřelo Tesco první prostory tohoto typu. Zákazníci do nich vůbec nevstupují, jen si stáhnou aplikaci a mohou začít nakupovat s dodávkou zboží přímo domů a během několika desítek minut,“ popisuje Marjan Gigov ze společnosti Colliers.

Dnes již mají s tímto konceptem zkušenosti i další, například Whole Foods či Wolt v Evropě. Právě pro finskou společnost Wolt zajišťoval Colliers loni vhodné prostory v Praze. Kurýři s modrými krabičkami nerozváží jen jídlo z oblíbených restaurací, ale také potraviny ze svých temných obchodů Wolt Markets.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články