Za šest měsíců investoval do pěti startupů. Investiční fond Czech Founders VC sází na gaming i turistiku
Nový investiční fond Czech Founders VC investoval během prvních šesti měsíců fungování do pětice startupů. Foto: Czech Founders VC

Za šest měsíců investoval do pěti startupů. Investiční fond Czech Founders VC sází na gaming i turistiku

24. úno 2023 Anna Jurečková 4 min

Vznikl minulý rok v létě s tím, že chce zlepšit prostředí pro začínající zakladatele startupů. Po půl roce fungování má investiční fond Czech Founders VC v portfoliu pětici startupů z nejrůznějších oblastí, které podpořil celkovou částkou 25 milionů korun.

Během prvního půl roku fungování investoval Czech Founders VC celkem 25 milionů korun do pětice startupů. Investiční fond sdružující zkušené podnikatele podpořil stavebnictví, herní inovace, umělé inteligence i plánování výletů. A tím zdaleka nekončí, v příštích dvou až třech letech chce vložit prostředky i know-how do dalších až tří desítek česko-slovenských startupů, především těch v počáteční fázi.

Fond vyrostl na začátku podzimu z komunity Czech Founders s cílem „uzdravit early-stage investování“, tedy zlepšit prostředí pro začínající zakladatele a zakladatelky. „Když nám před dvěma lety přes 140 českých startupových CEOs řeklo, že vnímají v Česku nedostatek kapitálu pro start svých projektů, byl to pro nás impulz s tím něco udělat,” uvádí Vít Horký, zakladatel a partner Czech Founders VC.

„Navíc kromě toho si zakladatelé stěžovali na to, že jim investoři nedostatečně pomáhají v jejich růstu a k získání dalšího kapitálů. Proto jsme Czech Founders VC postavili celkově okolo founders,” dodává Horký. Na jejich podporu fond na začátku „naraisoval“ od investorů 250 milionů korun. Mimo jiné od Huberta Palána, Richarda Valtra, Andreje Kisky nebo Jakuba Havrlanta.

PŘEČTĚTE SI: Nový investiční fond Czech Founders VC chce změnit financování startupů v počáteční fázi

První investice fond uzavřel už v létě

Prvním z podpořených startupů je GiGut.ai. Její zakladatelé Jan Francírek a Martin Kolesar původně vyvíjeli hlasového asistenta, který měl být digitálním společníkem a rádcem pro hráče populární počítačové hry League of Legends. Dnes je jejich produktem real-time analýza emocí a nálady během hraní, která posouvá hráče a herní firmy na novou úroveň, úroveň personalizovanějšího obsahu.

Zakladatelé startupu Jan Francírek (uprostřed) a Martin Kolesar (vlevo) a tým. Foto: Czech Founders VC

Na přelomu roku se proto startup rozhodl zaměřit na herní studia. „Zkrátka vidíme větší potenciál v technologii, kterou jsme používali pro zlepšení hlasového zážitku než v něm samotném. Chceme naše řešení nabízet napřímo vývojářům, kteří ho mohou využít pro produktové i komerční optimalizace,“ vysvětluje Francírek. Investice v řádu jednotek milionů korun GitGut.ai pomůže nakopnout rozvoj, marketing a vstup na zahraniční trh.

Už během léta uzavřel Czech Founders VC také investici do startupu DTS (Digital Transformation Systems), který digitalizuje a automatizuje procesy ve stavebnictví. DTS poskytuje komplexní řešení pro projektanty, stavebníky a investory od plánování, návrhu, konzultace, realizace výstavby, provozu a údržby. Tvůrcům budov pomáhá například snižovat chybovost při výstavbě.

Milan Moravec, Jakub Tůma a Lukáš Ryšánek z Digital Transformation Systems. Foto: Czech Founders VC

Z herní oblasti Czech Founders VC zaujal také StreamBee, platforma na bázi creator economy, která funguje už pár let a psali jsme o ní v článku Seznámili se ve hře, teď pomáhají streamerům. StreamBee odhalí cestu k většímu dosahu i výdělkům. Nově získané prostředky využije startup na dotažení monetizačního modelu a expanzi do zahraničí.

Nováčci startupové scény

V lednu se projekt českých a slovenských podnikatelů a investorů zúčastnil investičního kola startupu Filuta AI. Ten na vývoj softwarového řešení, které zpřístupní umělou inteligenci malým a středním firmám, nabral 56 milionů korun. Jde o největší českou investici v pre-seedové fázi.

Pětici inovativních firem, jež si Czech Founders VC přidal do svého portfolia, uzavírá Adventurer. Aplikace s databází předem naplánovaných výletů pro milovníky turistiky. Nechybí informace o možnostech doplnění vody, místech vhodných pro přespání nebo počasí.

Karel Šimek, zakladatel aplikace Adventurer (uprostřed), s částí svého týmu. Foto: Czech Founders VC

Zakladatelé Karel Šimek, Jiří Kubík a Jakub Valenta, kteří startup založili zhruba před rokem a hlásí 60 tisíc stažení aplikace, se brzy chystají přidat další funkce. Mezi nimi větší zapojení komunity. Uživatelé budou moci plánovat trasy, komentovat, sdílet obsah a sledovat další outdoorové nadšence.

„Startup Adventurer nás zaujal svojí go-to-market strategií pro vstup na trh, růstem na rychle se měnícím trhu a navíc prokázali potřebné marketingové zkušenosti a vědomosti, které jsou pro další růst nezbytné. Věříme, že společnost má potenciál stát se přehledným zdrojem informací pro turisty po celém světě,” říká partner Czech Founders VC Ivan Kristel.

PŘEČTĚTE SI: Začátek roku přinesl rekordní českou investici v pre-seedové fázi. Získal ji technologický startup Filuta AI

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články