Wereldo chce být jako Kiwi, jen v logistice. Nový trasovací software k tomu má startupu pomoci
Ekologičtěji a levněji. K tomu má startupu Wereldo napomoci nový trasovací software vyvinutý vědci z VUT. (Ilustrační foto: Unsplash)

Wereldo chce být jako Kiwi, jen v logistice. Nový trasovací software k tomu má startupu pomoci

18. čvc 2023 Ondřej Černý 5 min

Vývoj trval téměř dva roky. Licence přišla skoro na milion korun. Za to ale brněnský startup Wereldo získal od badatelů z Vysokého učení technického (VUT) nástroj, který mu dá oproti konkurenci výraznou výhodu. I díky němu by totiž firma měla být schopná poslat kamion na cestu tak, aby byla co nejrychlejší a také nejlevnější.

Nepotkali se u Kolína, ale v kanceláři brněnského vyhledávače letenek Kiwi. Jakub Skopec, Tomáš Zahradník a Milan Maroszczyk právě tam přišli na to, že podobně jak Kiwi usnadňuje možnosti leteckého cestování, by šlo něco podobného aplikovat na logistické procesy.

V roce 2018 proto založili startup Wereldo. O potenciálu svého nápadu brzy přesvědčili i investory. Nejprve ty z Lighthouse Ventures, kteří v lednu 2020 zainvestovali 10 milionů korun. O půlroku později přišla i další investice ve výši 820 tisíc eur, na které se podílel investiční vehikl Patero a JIC Ventures. Celkem tak startup v seedovém investičním kole od investorů získal 1,4 milionu dolarů.

Přeprava od A do Z

Cílem zakladatelů Werelda bylo vytvořit technologii, která v logistickém odvětví pomůže snížit firmám náklady na logistiku, ušetří čas zaměstnancům s plánováním přeprav a zjednoduší práci dispečerům s výběrem nejekonomičtějšího přepravce pro jejich zásilky.

Tento software původně nabízeli zákazníkům pro jejich vlastní využívání. Postupem času ale zjistili, že větším přínosem pro zákazníka bude, pokud mu nabídnou komplexní logistickou službu. Proto v současnosti využívají svůj plánovací software sami a pro zákazníka zajišťují přepravu od nakládky až po doručení přes své partnery. Díky přímým napojením do mezinárodních přepravních sítí aktuálně Wereldo doručuje do 30 států v Evropě, kam už zajistilo přepravu více než 50 tisíc zásilek.

Wereldo díky vlastnímu softwaru na optimalizaci tras prý dokáže plánovat své vozy až o 20 procent efektivněji než konkurence. (Repro: Wereldo)

Aby vše fungovalo ještě lépe, obrátil se startup na Fakultu strojního inženýrství VUT. Odborníci z tamního Ústavu matematiky se na jeho objednávku zaměřili na vývoj pokročilého trasovacího softwaru. V současnosti musí logistické firmy pro plánování jednotlivých tras nakupovat mapové podklady. Když v nich dojde k jakékoliv změně, je nezbytné dokoupit i jejich aktualizace.

Běžná navigace končí úrovní osobních aut. Žádná vám neřekne: Pozor, v tomto místě je zákaz kamionové dopravy,“ konstatoval ředitel Ústavu matematiky a zároveň vedoucí výzkumného týmu Petr Vašík. Trasovací software vyvinutý jeho týmem tyto informace nejen obsahuje, ale zároveň s nimi počítá při plánování optimální trasy. A nejen s nimi, ale také s dalšími parametry, které současná řešení nezohledňují. Jde například o výšky a hmotnostní limity mostů a podjezdů, převýšení, sklon vozovky nebo dopravní data jako počet semaforů či objížďky.

PŘEČTĚTE SI: Více než třetina kamionů vozí pouze vzduch. Brněnský logistický startup Wereldo to plánuje změnit

Křižovatky i zakázané sekvence

Optimální trasu software neplánuje pouze podle nejnižšího počtu ujetých kilometrů, ale zohledňuje celkové ceny přepravy. Roli hraje nejen vzdálenost, ale také čas, převýšení a další parametry. „Museli jsme například vyřešit penalizaci některých manévrů. Třeba když odbočujete na světelné křižovatce doleva, strávíte na ní více času, cesta se prodlouží a tím i prodraží,“ popsal Ivan Eryganov, který jako člen týmu na vývoji softwaru pracoval.

Podobných chytáků, na co se zaměřit, se při vývoji softwaru objevila celá řada. Bylo potřeba vyřešit i tzv. zakázané sekvence. Jde o úseky, které jsou sice z dílčího pohledu průjezdné, ale jako celek už ne. Výzvou také bylo nastavit systém tak, aby software nebrzdily složité výpočty.

Využíváme hierarchickou strukturu dat. Úplně dole jsou kompletní
podklady a nad nimi pak další datové vrstvy. Kdybychom měli po každé dílčí změně přepočítávat onu základní úroveň, výpočet by trval dva dny a software by byl v praxi nepoužitelný
,“ vysvětlil Vašík. Když dojde ke změně, například v podobě nové uzavírky na silnici, systém sám dokáže určit, do jaké datové vrstvy změna zasáhne. Na základě tohoto vyhodnocení pak přepočítá pouze příslušnou část a nedochází k tak velkému zatížení výpočetního systému.

Software navíc nabízí uživatelské rozhraní, ve kterém si může
uživatel aktualizace udělat i sám. Vývojáři z VUT tak dali dispečerům možnost využít to nejcennější, co mají – jejich dlouholeté zkušenosti. „Když například sněží a dispečer ví, že nějaké stoupání je v zimě problematické, sám si vyznačí uzavírku a software trasu přepočítá,“ dodává Vašík.

V plánu jsou i další novinky

Pro Wereldo byla tato spolupráce velkým přínosem. Je skvělé
spolupracovat s odborníky z univerzity na skutečném problému, se
kterým se potýkáme se zákazníky v praxi. Věříme, že se povedlo přispět k posunu v tomto odvětví a těšíme se na další spolupráci
,“ konstatoval co-founder a CEO startupu Wereldo Tomáš Zahradník.

Jeden ze zakladatelů a CEO Werelda Tomáš Zahradník plánuje s kolegy spustit řešení umožňujíc propojit jejich plánovací software s e-shopem klientů tak, aby objednávky zboží z e-shopu putovaly rovnou do systému. (Foto: Wereldo)

Práce týmu matematiků z VUT ale stále není u konce. „Budeme dál na základě reálných dat pracovat na tom, aby optimalizace byla co nejefektivnější. Počítáme i s tím, že v případě potřeby do systému doplníme další parametry,“ uzavřel Vašík.

Zanesení změn se v konečném důsledku vyplatí všem. Wereldo se snaží minimalizovat dopady své činnosti na životní prostředí. Díky efektivnějšímu plánování tras při nakládkách a vykládkách zboží najedou kamiony menší počet kilometrů na stejný počet přeprav. Tento přístup tak pomáhá nejen životnímu prostředí, ale zároveň umožňuje startupu nabízet zákazníkům více udržitelnou možnost přepravy.

Plány Werelda tímto ale také nekončí. Připravuje řešení, které umožní propojit jeho plánovací software s e-shopem klientů tak, aby objednávky zboží z e-shopu putovaly rovnou do softwaru, který vybere nejlevnějšího dopravce, zarezervuje přepravu a vytiskne potřebné štítky.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články