Vyzkoušeli jsme novinku od Biano: Vyhledávač nábytku podle fotek našel náhradu za zašlou lavičku během sekund

Vyzkoušeli jsme novinku od Biano: Vyhledávač nábytku podle fotek našel náhradu za zašlou lavičku během sekund

15. čvc 2020 Václav Lang 2 min

Vyhledávač nábytku Biano ve středu oznámil spuštění nové služby, jíž je obrazové vyhledávání nábytku a dekorací. Údajně tak jako první na domácím trhu umožní v daném segmentu srovnávání cen. V rámci aktuálního garden office jsme se rozhodli službu okamžitě otestovat.

Marketplace pro nábytek a dekorace, který patří do investiční skupiny Miton, se rozhodl řešit situaci, kdy zákazníci nacházeli ten stejný nábytek na několika eshopech pod různým jménem a dokonce i s různou cenou, přičemž jediná možnost srovnání bylo manuální procházení nabídky různých webů. „Zatímco například elektroniku nebo kosmetiku je snadné srovnat jednoduše podle názvu nebo čísla artiklu, u nábytku to bylo doteď nemožné. U většiny totiž chybí jakýkoliv jednotný systém označování,” vysvětlil CEO Biana Michael Zelinka.

Šéf Biana Michael Zelinka (Foto: Biano)

K využití nové služby má stačit nahrání snímku obrazovky, produktové fotky či - jak jsme zjistili - fotky dosluhujícího nábytku v reálném stavu. Systém už sám s využitím umělé inteligence vygeneruje stejné nebo podobné zboží z desítek různých e-shopů. „Náš systém analyzuje každý obrázek a dokáže k němu přiřadit reálné produkty z katalogu Biana. Na rozdíl od většiny firem, které vizuální vyhledávání používají, jsme systém vyvinuli sami uvnitř Biana. Máme interní vývojový tým, který se zabývá umělou inteligencí, díky čemuž se bude v tomto roce spousta našich produktových novinek týkat právě AI,” uvedl Zelinka.

Srovnávač nábytku v podání Biana (Foto: Biano)

Novinku jsme se tedy ve StartupJobs Newsroom rozhodli okamžitě vyzkoušet v rámci aktuálního garden office. A nutno podotknout, že zafungovala spolehlivě, třebaže stav nasnímané lavičky je takový, že by se nikdo nemohl divit, kdyby se nepodařilo nic podobného vyhledat. Výsledkem však bylo 22 podobných produktů nalezených v rámci jednotek sekund. Celá operace tak zabrala zhruba minutu, kdy stačilo se z lavičky zvednout, vyfotit z ruky, poslat snímek z mobilu do počítače a vyčkat porovnání.

Srovnávač nábytku v podání StartupJobs Newsroom (Foto: Zahradní archiv autora článku)

Společnost, kterou využívá přes tisíc e-shopů, chce touto svou novinkou podpořit inovaci a růst online trhu s nábytkem. „Lidé jsou zvyklí běžně objednávat a porovnávat online vše od dovolené až po jídlo. Nábytek ale pořád nakupují postaru. To jim chceme pomoct změnit,” uvedl Zelinka.

Na podporu obrazového vyhledávání BIANO spouští novou verzi webu a video kampaň. Firma se tento rok také chystá na další expanzi do zahraničí - zatím funguje na Slovensku, v Rumunsku, Brazílii a Holandsku.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články