Vyrábějí individualizované bionické paže na míru. Pomáhají už prvním uživatelům
Bionická paže Z-Arm (Foto: Z-Bionics)

Vyrábějí individualizované bionické paže na míru. Pomáhají už prvním uživatelům

7. čvc 2023 Václav Lang 2 min

František Zerzáň se svým týmem dává naději lidem, kteří se narodili bez horní končetiny či o ni například vinou nehody přišli. Bionickou paži Z-Arm modelují každému uživateli na míru, tak aby přesně vyhovovala potřebám jednotlivce. Jak uvedl pro SJ.News, už pomáhají prvním uživatelům.

Františka Zerzáně od mládí zajímala bionika, robotika a technologie a rozhodl se vytvořit bionickou paži, která by doplnila sortiment standardizovaných protéz. „Každý pacient je jiný a když dostane standardní řešení, tak spoustě lidí nevyhovuje. Ať už třeba z hlediska rozložení hmotnosti nebo stylem ovládání,” vysvětluje, co ho motivovalo k vytvoření nového řešení pod hlavičkou startupu Z-Bionics.

Vývojáři startupu Z-Bionics pracují na bionické paži Už přes tři roky. Za tuto dobu se jim podařilo vyvinout plnohodnotný produkt, který dnes pomáhá prvním uživatelům: „Aktuálně máme dva prodané kusy paží, tři klienti čekají na vyjádření pojišťovny a se dvěma dalšími klienty testujeme, zda pro ně bude Z-Arm vhodný. Veškeré naše produkty uvádíme na trh ve spolupráci s protetickými klinikami,” uvedl Zerzáň pro SJ.News.

Bionická paže Z-Arm. (Foto: Z-Bionics)

Bionickou paži vyvíjejí v úzké spolupráci s odborníky a především těmi, kteří ji sami každý den používají.

Výroba bionické paže začíná skenováním protézy pacienta a důkladnou analýzou poskytnutých dat, aby bionická paže co nejlépe seděla konkrétnímu uživateli. Paže je počítačově modelována a jednotlivé komponenty tištěny na 3D tiskárně. Následně prochází sérií testů. Poté, co vývojáři produkt předají uživateli, se pravidelně setkávají a získávají zpětnou vazbu.

Bionická paže využívá zapojení elektrod do zbývajících svalů. Svalovým impulsem je pak nositel schopný například otevřít a zavřít dlaň protézy. I kvůli tomu je důležitá individuálnost řešení, neboť každý má zbývající pahýl jiný, někdo má funkční třeba jen jeden zbývající sval.

„Největší překážkou při vývoji bylo škálování výrobního procesu, který vyžaduje mnoho manuální práce. Ovšem díky tomu, že máme motivovaný a neustále rostoucí tým nadšenců, se nám daří tyto zádrhely překonávat,“ dodává Zerzáň.

Cena výrobku se liší právě podle individuálních úprav. „Přesnou cenu nikde neuvádíme, protože Z-Arm je vyráběný na míru, takže se ceny liší pro každý Z-Arm. Nicméně se ceny pohybuji v rozmezí od 600 tisíc až po 1,4 milionu,” uvedl pro SJ.News.

Startupu v jeho začátcích pomáhá projekt Laboratoř Nadace Vodafone. V rámci půlročního akceleračního programu nedávno vzniklo vylepšení v podobě možnosti vzdálené konfigurace paže. Nositel tak nemusí kvůli základním úpravám docházet ke specialistovi, ale vyřeší si je sám.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články