Váš mozek bude přímo komunikovat s technikou a bude u toho Elon Musk. Podle vizionáře Ondřeje Neffa byl vypuštěn džin z lahve a může to dopadnout všelijak
Ilustrační foto: Pixabay

Váš mozek bude přímo komunikovat s technikou a bude u toho Elon Musk. Podle vizionáře Ondřeje Neffa byl vypuštěn džin z lahve a může to dopadnout všelijak

22. srp 2022 Ivan Horák 2 min

Elon Musk oslovil vývojáře mozkových čipových implantátů Synchron kvůli potenciální investici. Miliardář už vlastní společnost Neuralink, která má vlastní vývoj na propojení mozku s technikou pomocí implantátů. Vše nasvědčuje, že Musk má o tento obor na hranici sci-fi velký zájem a touží se stát číslem jedna.

Musk jednal o možnosti spolupráce se zakladatelem Synchronu a zatím není jasné, jestli půjde jen o kooperaci s jeho Neuralinkem či rovnou o spojení obou startupů. Synchron je klíčovou firmou ve svém oboru, protože je nejdál v povolovacím procesu pro uvedení implantátů do provozu v USA.

Musk se v posledních týdnech obrátil na zakladatele a výkonného ředitele Synchronu, aby prodiskutovali potenciální dohodu, jejíž obsah není známý. Jednání probíhají v přísně utajovaném režimu a mnoho informací na veřejnost zatím neprosáklo. Na rozdíl od miliardářova údajného rozhořčení nad pomalým pokrokem Neuralinku.

Ten začal fungovat v roce 2016 a miliardář jej poprvé prezentoval o tři roky později. Tehdy uvedl, že očekává schválení implantátů do konce roku 2020. Optimismem Musk hýřil i na konferenci listu Wall Street Journal v roce 2021. Tehdy uvedl, že předpokládá začátek pokusů na lidech v roce 2022. Neuralink jde ale složitou cestou: počítá s chirurgickým zásahem do lebky. Naproti tomu Synchron, který byl založen v roce 2016, instalaci do lebky nepotřebuje. Jeho hlavním cílem  je umožnit ochrnutým pacientům ovládat techniku. Už loni na to firma získala povolení k testování na několika lidech v Austrálii.

Sychron má šedesát zaměstnanců a dosud získal investice ve výši 65 milionů dolarů. Pro Neuralink pracuje 300 lidí, a má od investorů 363 milionů dolarů.

Lidstvo může zdegenerovat

Podle sci-fi autora a vizionáře Ondřeje Neffa, který se k problematice vyjádřil pro SJ News, je uvedená pomoc ochrnutým lidem jen jednou z cest, kam se do budoucna bude propojení mozku s technikou ubírat. Jde podle něho o nevyhnutelný vývoj a ve hře je několik možných scénářů. „Jde o součást trendu transhumanizce, kdy budou lidské organismy v nejširším slova smyslu nebo jejich části postupně integrovány s technologiemi,“ říká Neff. Kam to všechno povede, je podle něj mimo naši představivost.

„U některých dopadů se vůbec nemusíme dohadovat, jestli jsou pozitivní. Vedle uvedeného může jít o různá protetika nebo třeba o pomoc pro neslyšící," komentuje vizionář. Ale připomíná, že mohou přijít také některé negativní stránky. Dokonce hrozí, že technika bude ovládat člověka, nebo jej pomocí technologie budou kontrolovat jiní lidé. „Džin je vypuštěn z lahve a co bude dál, se teprve uvidí. Lidé se také mohou stát ještě více závislými na technice, a to může vést k jejich degeneraci. Už dnes něco podobného vidíme se satelitními navigacemi. Mnozí z nás už bez GPS pomalu netrefí ani do trafiky,“ popisuje uznávaný spisovatel. A připomíná, že jednu podobnou revoluci v minulosti přinesl také knihtisk. Před ním literatura fungovala na principu příběhů, které si lidé museli pamatovat a sdělovali si je ústně. Podle Neffa je logické, že další revoluční změny budou následovat.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články