V Olomouci slaví další vývojářský úspěch. Fyziolog a startupista Šlachta představil novou aplikaci, která zlepší zdraví a zpomalí stárnutí

V Olomouci slaví další vývojářský úspěch. Fyziolog a startupista Šlachta představil novou aplikaci, která zlepší zdraví a zpomalí stárnutí

10. pro 2021 Šárka Mrázová 7 min

Olomoucký vývojář a startupista Radim Šlachta si může připsat další úspěch. Poté, co se prosadil mezi sportovci se svým unikátním algoritmem na měření jejich kondice, vytvořil další aplikaci tentokrát pro běžné uživatele. Má pomoci zlepšit zdraví, zpomalit stárnutí a upozornit na riziko začínající nemoci, která je zatím v inkubační době. Nová aplikace myAGE.health zaujala i brněnského investora Jiřího Hlavenku, který olomouckému startupu poslal významnou finanční injekci. O uvedení nové aplikace na trh, jejím vývoji a také dopadech covidové krize řekl Šlachta v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom.

Práci Radima Šlachty sleduje Newsroom celý letošní rok. Před deseti lety skončil jako proděkan v akademické sféře a odešel do byznysu. S bratrem ajťákem vytvořili projekt, získali investora a založili startup mySASY. Stejnojmennou aplikaci, která umí díky měření srdeční frekvence říct ledacos o kondici, začala záhy používat řada známých sportovců. Nová aplikace myAGE ale nemá se sportováním nic společného. Podle Šlachty jde spíše o to, aby člověk udělal něco pro své zdraví, zpomalil stárnutí nebo snížil svůj funkční věk. Na vývoj aplikace myAGE, která podle svých autorů nemá na trhu přímou konkurenci, vynaložil startup pěti milionů korun. 

Stejně jako její předchůdkyně mySASY vychází z metody spektrální analýzy variability srdeční frekvence. Na začátku používání se uživatel každé ráno v klidu čtyři minuty změří hrudním pásem s monitorem, musí pětkrát v různé dny. Mezi měřeními by si měl zachovat jedno až dvoudenní odstup, aby aplikace zaznamenala jednotlivé každodenní změny. Po pátém měření myAGE vyhodnotí skutečný funkční věk a podle výsledků sestaví individuální pohybový program. Umí podle Šlachty dokonce i varovat uživatele, aby se nepřepínal, protože mu zřejmě začíná nemoc, která je v inkubační době.

Ilustrační fotografie pásu myAGE.health, titulní fotografie zobrazuje aplikaci.

Setkáváme se po několika měsících. Můžete nejprve zhodnotit, jak se vrací investice do mySASY?

Většina investice směřuje do tvorby a vývoje produktů a posilování týmů. Pouze díky investici jsme mohli v rámci “sportovního produktu” mySASY na jaře implementovat pro naše produkty opravdu převratné řešení, které umožňuje zkrátit čas naší klíčové diagnostiky z dvaceti minut na čtyři. Zásadní využití investice pak směřovalo do zcela nového produktu umožňujícího monitoring funkčního věku a zpomalení stárnutí myAGE.health, který se nám před pár týdny podařilo uvést v první verzi na trh. V rámci týmu jsme výrazně zkvalitnili performance marketing, který již začíná přinášet očekávané výsledky. Čeká nás ještě zásadní posílení vývojového a byznysového týmu.    

Jdou vůbec prodeje podle plánů a jak do nich zasahuje covid?

Se sportovním produktem mySASY covid dost “zamával”. To musíme přiznat. Především v oblasti, které říkáme B2B, což jsou prodeje klubům a sportovním organizacím. Tam se projevily zásadní dopady lockdownů, ztrát klubů způsobených výpadky v příjmech ze vstupného a celkovou nejistotou této doby. Aktuální problematická situace by měla nahrávat spíše novému produktu myAGE.health, který je zaměřen na zdraví zlepšující pohybovou aktivitu a optimalizaci životního stylu. Doporučujeme uživatelům tu nejméně náročnou a přesto funkční cestu. O jejím efektu je uživatel informován formou sledování změn funkčního věku, což se ukazuje i jako velmi motivační. Prvotní zájem se projevil v počtu stažení a registrací, který počítáme v prvním měsíci po publikaci první verze v tisících. Přiznáváme, že nás čeká ještě dlouhá cesta k tomu, abychom produkt vyladili k maximální uživatelské spokojenosti.   

Olomoucký vývojář a startupista Radim Šlachta 

Jaké máte plány s myAGE z hlediska ekonomického a kam byste ji chtěl dostat?

Plány máme tak velké, že by mi připadalo příliš troufalé je druhý měsíc, co je produkt na trhu, prezentovat. Zásadní je, že je celý projekt od počátku stavěn jako zcela mezinárodní. Víme, že v tom spočívá zcela zásadní výzva. V tomto směru je velmi užitečné a motivující, že jsme zapojeni do akceleračního programu společnosti Google vytvořeného pro 15 vybraných startupů z regionu Evropa + Izrael výhradně z oblasti Healthtech a Wellbeing. I na základě komunikace s ostatními foundery víme, jak velká nás čeká výzva a získáváme základní know-how, jak k tomu přistupovat.

Aplikace myAGE zaujala i známého brněnského investora Hlavenku. Jakým způsobem se podílí na investici a můžete prozradit, jak velkou částku do startupu vložil? 

Podílí se zcela zásadně, ale jako obvykle respektujeme jeho přání investované částky nezveřejňovat. 

Můžete tedy čtenářům pro představu říct, jaký byl obrat vaší firmy v loňském roce a jaký máte předběžný výhled na rok letošní?

V loňském covidem zasaženém roce činil obrat čtyři miliony korun a tento rok čekáme zlepšení. Tento rok byl ale zaměřen na posun technologie, což se již nyní odráží do výrazného růstu počtu registrovaných uživatelů u myAGE.health. 

Potenciál je téměř nekonečný, tvrdí Šlachta

Jak se ve firmě jinak rozrůstáte?

Získávat nové kvalitní spolupracovníky je jedním ze základních dlouhodobých úkolů. Přestože situace na trhu není jednoduchá, nahrává nám jak jedinečnost našeho řešení, tak investorské zázemí, které jsou pro potenciální spolupracovníky lákadlem. Dnes v této oblasti hledáme spíš kvalitu než kvantitu. Hledáme klíčové lidi ročně zatím v jednotkách.    

Podívejme se ještě na to, jak se aplikace myAGE používá. Je to přenosné nebo nepřenosné, tedy mohou si koupit jednu aplikaci a dva pásy třeba i dva uživatelé?

Účet v aplikaci je jedinečný pro každého uživatele. Teoreticky sice může naopak jeden pás využívat více uživatelů - každý se svým účtem. Je to ale značně nepohodlné a při dnešní minimální ceně pásu, která je dána naší snahou minimalizovat bariéru, kterou bude mít nový uživatel pro start a používání aplikace, to nedává příliš smysl. 

Co si od myAGE slibujete a kam ji chcete posunout co do vývoje?

Svým konceptem je myAGE.health zcela unikátní. Nikdo na světě vám dneska nepřipraví pohybový program přesně na míru a to tak, abyste dělali právě to, co má maximální efekt při minimální časové investici. A navíc mít možnost klidně každodenně získávat zpětnou vazbu o efektu na váš organismus a funkční věk. Základní verze je na světě. Vidíme ale téměř nekonečný potenciál dalšího rozvoje od zdokonalování uživatelské zkušenosti přes zakomponování dalších oblastí životního stylu až po zdokonalení využívaných algoritmů pro individuální plánování a případný přenos celého systému do jiných nositelných zařízení, než je telefon s hrudním pásem. Jak říkám, potenciál je nekonečný.

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články