TOP seriály roku 2022 z prostředí byznysu: příběh Spotify i jeden z největších pádů
Jared Leto a Anne Hathaway hrají hlavní role v seriálu WeCrashed. foto: Apple Video Programming

TOP seriály roku 2022 z prostředí byznysu: příběh Spotify i jeden z největších pádů

25. pro 2022 Pavla Skřivánková 4 min

V uplynulém roce vyšla spousta seriálů o podnikání a byznysu. Redakce SJ News si pro vás připravila výběr pěti nejlepších, které se například během svátků vyplatí shlédnout.

Playlist

Nepopulárnější hudební streamovací službu Spotify asi netřeba blíže představovat. Co už je ale méně známé, jak se původně malý technologický startup vyšvihl na výsluní. Do zákulisí zrodu švédské společnosti, která změnila hudební průmysl, a jejich zakladatelů Daniela Eka a Martina Lorentzona, můžete nahlédnout v šesti epizodách minisérie Playlist. Každá je natočena z pohledu jiné zainteresované postavy.

Příběh mladého počítačové nerda, který musí překonat spoustu překážek, aby nakonec se svou vizí uspěl, je už možná trochu klišé, ale stále zábavné klišé a „must watch“ nejen pro fandy hudby. Seriál byl natočen podle knihy Spotify, kterou sepsali novináři na základě dostupných zdrojů a výpovědí bývalých zaměstnanců, nikoliv samotných zakladatelů. Proto pozor, ačkoliv je Playlist zařazován do kategorie životopisný, přesnější je spíše nálepka „fiktivní story stojící na reálném základu“.

Hodnocení na ČSFD: 84 procent
Dostupné na: Netflix

Kauza Theranos

Ne každý ale dovede své vize do konce. O tom je osmidílné drama Kauza Theranos inspirované osudem podnikatelky Elizabeth Holmes a její biotechnologické společnosti Theranos se sídlem v Silicon Valley. Holmes chtěla způsobit revoluci v medicíně s takzvaným přístrojem Edison, který měl z pouhé kapky krve během pár minut odhalit prakticky jakoukoliv nemoc, a to hezky z pohodlí domova. Povedlo se jí přesvědčit i zkušené investory, uzavírala smlouvy se zdravotnickými zařízeními a v rozhovorech rozdávala úsměvy na všechny strany. Tedy do chvíle, než vyplavalo na povrch, že je to celé lež a její vynález neumí ani z poloviny to, co slibuje. Klamala své okolí úmyslně, nebo lhala i sama sobě? O tom ať si každý udělá při sledování obrázek sám. Mladou miliardářku, která chtěla být Steve Jobsem v sukni (po jeho vzoru dokonce nosila černé roláky a mluvila schválně hlubším hlasem), ztvárnila velmi přesvědčivě známá herečka Amanda Seyfried.

Hodnocení na ČSFD: 80 procent
Dostupné na: Disney+

WeCrashed

A do třetice všeho dobrého ještě jeden (ne)úspěšný startup podle skutečných událostí. Plné ponaučení nemusí být jen zfilmované případy toho, když se věci povedou. Pokud se chcete podívat na návod, „jak to vážně nedělat“, a zároveň se pobavit, stojí za to pustit si příběh jednoho z největších pádů v historii byznysu. Oficiální synopse říká: Firma WeWorkse ani ne za deset let rozrostla z jednoho coworkingového prostoru na globální značku s hodnotou 47 miliard amerických dolarů. Během jednoho roku pak ale o 40 miliard přišla. Co se stalo? Abyste to zjistili, mrkněte se na osm epizod seriálu WeCrashed. V hlavních rolích září Jared Leto jako charismatický CEO startupu Adam Neumann a Anne Hathaway jako jeho manželka Rebekah.

Hodnocení na ČSFD: 74 procent
Dostupné na: Apple TV+

Sektor (druhá série)

Čtvrtý kousek na našem seznamu je z trochu jiného soudku. Intriky, zrady, peníze, moc, šplhání po kariérním žebříčku, výhry i prohry. V seriálu Sektor, který se letos vrátil na naše obrazovky s dalšími osmi epizodami (po první řadě z roku 2020), můžete nahlédnout do světa mezinárodních financí. Parta čerstvě absolvovaných mladých dvacátníků usiluje o stálé místo v nejvýznamnější investiční bance v Londýně. Mají půl roku na to, aby dokázali firmě svou hodnotu, protože nabídka pozic je omezená a pro půlku z nich se volné křeslo v kanceláři nenajde. Jak daleko budou ochotni zajít? Ve druhé sérii musí ti, co uspěli, znovu a znovu prokazovat, čím jsou pro firmu důležití. Děj se odehrává ve fiktivní investiční bance Pierpoint & Co, ale jelikož jsou tvůrci Mickey Down a Konrad Kay bývalí investiční makléři, nastavuje Sektor nelítostnému světu financí celkem důvěryhodné zrcadlo.

Hodnocení na ČSFD: 77 procent
Dostupné na: HBO

Odloučení

Náš poslední tip je pro milovníky sci-fi. Asi každý z nás by někdy chtěl přijít domů po náročném dni a úplně zapomenout, co se dělo v práci. A stejně tak si asi všichni zaměstnavatelé občas přejí, aby se jejich zaměstnanci soustředili v pracovní době jen na své úkoly a nerozptylovali se osobními záležitostmi. Jak by mohl vypadat work-life balance vyhnaný do extrému? To ukazuje devítidílný seriál Odloučení, ve kterém hlavní hrdina Mark (Adam Scott) pracuje v korporátu jménem Lumon Industries. Jeho pracovní a mimopracovní paměť byla chirurgicky oddělena, takže se z něj v podstatě stali dva různí lidé. Jeden prožívá pouze pracovní část dne a neví, co provádí v osobní životě „venku“, zatímco jeho civilní verze zase nemá ani ponětí o tom, jak tráví čas v kanceláři. Odloučení zabodovalo u diváků na všech frontách, chválí originalitu, herce, vtipné i napínavé scény a zajímavé zvraty.

Hodnocení na ČSFD: 86 procent
Dostupné na: Apple TV+

PŘEČTĚTE SI: TOP 5 filmových vánočních večírků: bitva o dárky, záchrana manželky i klasika s chlebíčky

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články