Thielovi navzdory. Polský startup Certifier získal miliony na digitalizaci diplomů. I od DEPO Ventures
Co-foundeři Sergej Butko a Vlad Turak (zleva) chtějí být se svým startupem Certifier do pěti let lídrem ve svém oboru. (Foto: Certifier)

Thielovi navzdory. Polský startup Certifier získal miliony na digitalizaci diplomů. I od DEPO Ventures

23. říj 2023 Ondřej Černý 4 min

Inovativní řešení, které usnadňuje digitalizaci nejrůznějších diplomů a certifikátů. Právě to nabízí polský startup Certifier, který usnadňuje správu certifikátů, diplomů a digitálních odznaků a prostřednictvím rozhraní API umožňuje snadnou výměnu dat s externími systémy. Nyní získal startup v seedovém investičním kole přes 700 tisíc dolarů. Mezi investory byl i český fond DEPO Ventures.

I když americký podnikatel a investor Peter Thiel, který podle nejnovějších informací kromě byznysu od roku 2021 působí jako informátor FBI, mladým lidem nabízí prostřednictvím své nadace Thiel Fellowship 100 tisíc dolarů, aby odešli ze studia na vysoké škole a pustili se do byznysu, vzdělání je stále tou nejlepší vstupenkou do nejvyšších pater.

Kdo nemá potřebný certifikát nebo diplom, který potvrzuje dosažené znalosti a dovednosti, často jako by nebyl. Důvěryhodné, rychlé a především digitální ověřování konkrétních kompetencí bude do budoucna stále důležitější. Právě to si uvědomila i dvojice Sergej Butko a Vlad Turak, kteří se na možné řešení zaměřili ve svém startupu Certifier.

Na poli byznysu nebyli žádnými nováčky. Ještě před spuštěním Certifieru v roce 2021 rozjeli vlastní úspěšné projekty. Vlad Turak založil jeden z nejpopulárnějších vzdělávacích ukrajinských portálů pro školáky, který měsíčně přiláká přes milion uživatelů. Sergej Butko spoluzakládal startup CallPage a působil jako jeho CMO. CallPage získal financování ve výši 4,5 milionu dolarů a v roce 2021 jej koupila americká technologická společnost.

Když Butko s Turakem zaregistrovali poptávku po vhodném softwaru zajišťujícím vysokou úroveň bezpečnosti, důvěrnosti a důvěryhodnosti certifikátů, která navíc v čase stále rostla, pustili se do práce.

„Ani v éře digitalizace nezmizí touha lidí po uznání. Naopak zůstane základním aspektem globální kultury. Lidé si odjakživa vážili formálního ocenění za svou tvrdou práci. V dřívějších dobách takové uznání představovaly například medaile za válečné zásluhy, dnes to mohou být certifikáty za prokázané dovednosti nebo splnění zkoušek, dokonce i v online hrách. S přechodem od fyzických k digitálním dokumentům prochází tato oblast významnou proměnou a Certifier chce být v čele této změny,“ říká Sergej Butko, spoluzakladatel a CEO společnosti Certifier.

Sergey Butko firmu řídí na denní bázi. Certifier zatím nabízí tři různé druhy předplatného, jehož měsíční cena se pohybuje od volného užití pro malé projekty až po 339 dolarů pro střední a velké firmy. (Foto: Certifier)

PŘEČTĚTE SI: Digitální podpisy z Vilniusu zaujaly. Depo Ventures podpoří litevský healthtech startup Sign on Tab

Certifier pomáhá firmám a institucím zvládnout všechny fáze certifikačního procesu – od vytváření dokumentů, řízení procesu, jejich distribuce, provádění analýz až po uložení vytvořených dokumentů na hostingových serverech. Certifier mohou využívat nejen velké podniky, ale i malé a střední firmy nebo nejrůznější veřejné instituce.

Za dva roky od svého založení získal Certifier více než 400 firemních zákazníků. Jsou mezi nimi značky jako Avon Canada, Salesforce, ale také vysoké školy jako University of Illinois či Oxford School District. Digitální certifikát obdrželo prostřednictvím platformy již téměř 800 tisíc lidí, přičemž 82 procent příjemců své dokumenty na platformě aktivně spravuje. Více než čtyři pětiny rychle rostoucích příjmů společnosti pocházejí ze Spojeného království, USA a Kanady.

„Digitalizace je jasným trendem i v oblasti vydávání diplomů a certifikátů. Je to tržní nika, ale pořád dostatečně velká a navíc ještě neobsazená. Certifier má všechny předpoklady, aby dokázal toto odvětví důvěryhodně digitalizovat. Má velmi zkušený tým. Byznys model je navíc rychle a snadno škálovatelný. To se mimochodem už stihlo potvrdit. Růst je aktuálně ještě vyšší než původní predikce z doby, když jsme s týmem Certifieru začali poprvé jednat,“ uvedl Jan Krahulík, partner fondů investiční skupiny DEPO Ventures.

Certifier nabízí více než 300 různých předpřipravených šablon. (Repro: Certifier)

Kromě českých investorů startup v seedovém investičním  podpořily také venture kapitálové fondy Movens Capital, FundingBox Deep Tech Fund a Black Pearls VC. Prostředky jsou určeny na strategickou podporu - Certifier plánuje většinu peněz investovat během následujících dvou let do vývoje produktů. Cílem je poskytnout také API rozhraní, které bude vyhovovat potřebám náročnějších organizací a technologických společností.

Nešlo o první investici, které se Certifieru dostalo. Už od jeho založení v roce 2021 ho podporovali andělští investoři a také společnost Black Pearls VC, která se zapojila i v aktuálním investičním kole. Čtveřice aktuálních investorů se zaměřuje na technologické společnosti v rané fázi vývoje. Proto vítají vizi společnosti, která počítá s tím, že se Certifier do pěti let stane lídrem na trhu softwaru pro správu digitálních diplomů a certifikátů.

PŘEČTĚTE SI: Digitální knihovna plná moudrosti. Český startup SlidesLive chce uchovat všechny přednášky světa po tisíc let

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články