Digitální podpisy z Vilniusu zaujaly. Depo Ventures podpoří litevský healthtech startup Sign on Tab
Partner DEPO Ventures Petr Šíma a obchodní ředitelka Sign on Tab Inga Vaitiekūnienė při stvrzení vzájemné spolupráce. (Foto: TechChill)

Digitální podpisy z Vilniusu zaujaly. Depo Ventures podpoří litevský healthtech startup Sign on Tab

3. kvě 2023 Ondřej Černý 2 min

Partner investiční skupiny Depo Ventures Petr Šíma se ze své cesty na TechChill 2023 v lotyšské Rize nevrací s prázdnou. Skupina společně s BADideas.fund podpoří částkou 100 tisíc eur litevský healthtech startup Sign on Tab. Ten se zaměřuje na vývoj softwaru pro elektronický podpis, jehož využití vidí především ve zdravotnictví.

TechChill začal v roce 2012 jako narozeninová oslava. Během let se ale vyprofiloval v zásadní akci, na které se prezentuje technologická scéna pobaltských států. Což samozřejmě neuniklo ani pozornosti investorů. Těch se na letošní ročník vypravilo více než 200, aby měli možnost podrobněji probrat plány více než 300 startupů.

Kromě standardního modelu párování investorů se startupy ale TechChill také nabízí ocenění pro nejzajímavější nápady. To se líbilo i lídrům české investiční skupiny Depo Ventures. „Někdy jsem se ptal, jak bychom mohli investovat v celém regionu střední a východní Evropy. Proto se připojujeme k událostem jako je TechChill. A máme skvělé spoluinvestory, jako je BADideas.fund. Pro svou investici vybrali stejného vítěze a společně budeme pomáhat našemu startupu,“ konstatoval po skončení letošního ročníku TechChill partner investiční skupiny Depo Ventures Petr Šíma.

Sign on Tab je startup z litevského Vilniusu, který nabízí sadu nástrojů pro digitální podpis. Lze ji snadno integrovat s jakýmkoli softwarovým systémem využívaným ve zdravotnictví. Sign on Tab zaznamenává biometrické údaje vlastnoručního podpisu, díky čemuž je zajištěna platnost dokumentu, aniž by bylo potřeba do hardwaru přidávat drahé doplňky. Všechna data z podepsaných dokumentů je možné exportovat a vyhledávat v nich.

Litevský startup při svém vývoji studuje postupy z milionů formulářů, které jsou ročně v Evropské unii podepsány. Jeho řešení proto nabízí data, která jsou vždy digitální, řádně podepsána a mají vyplněna všechny požadované kolonky a pole. Díky digitální podobě odpadají náklady na logistiku a tisk dokumentů. Zároveň jsou dokumenty vždy uloženy v souladu s požadavky GDPR.

Spokojenost s česko-litevskou spoluprací je oboustranná. Obchodní ředitelka Sign on Tab Inga Vaitiekūnienė, která firmu na 50 Founders Battle na TechChill 2023 prezentovala, přiznala, že cesta k získání investice nebyla snadná. „Ruce a kolena se mi třásly, hlas přeskakoval a srdce neskutečně bušilo. Pitching pro tak velký dav není žádná legrace. Přesto jsem to považovala za skvělou zkušenost a určitě bych to zopakovala. Děkujeme BADideas.fund a Depo Ventures za důvěru a investici,“ konstatovala Vaitiekūnienė.

Spolupráce by neměla mít výsledky pouze v oblasti healthtech. Startup Sign on Tab se totiž zavázal, že pokaždé, když se díky jeho řešení podaří zachránit strom, postará se o vysazení dalšího.

PŘEČTĚTE SI: Depo Ventures sází na minimalizaci chyb. Startup Masthead podpořili částkou 100 tisíc eur

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články