Svět se mění — český startup BlockCzech otevírá společnostem dveře do metaverse

Svět se mění — český startup BlockCzech otevírá společnostem dveře do metaverse

20. dub 2022 Natálie Vopařilová 4 min

Digitalizace je novým motorem ekonomiky. Aby firmy zůstaly konkurenceschopné, musí se trendu adaptovat. Prudký rozvoj virtuálního světa odstartovala blockchainová technologie, která se v chaotickém a nedůvěryhodném světě internetu konečně stává prostředkem bezpečí a garance. Její implementací do podnikání se zabývá český startup BlockCzech.

Revoluce (nejen) v herním světě

BlockCzech je projekt Jakuba Strnada, Adama Zelfela a Artema Gribanova. Členové týmu jsou bývalí kolegové, pracovali ve vývojářském oddělení českého investičního fondu ComfortFinanceGroup. Po roce spolupráce se skupina na základě Artemova podnětu začala ve volném čase věnovat vývoji blockchainového řešení pro projekt TCG World, který je doposud jejich nejatraktivnějším klientem. „TCG World je skvělou ukázkou toho, co umíme,” uvádí CTO Jakub Strnad. 

TCG World je metaverse, virtuální svět, kde hráči mohou prozkoumávat prostředí, objevovat nové kreatury, navazovat přátelství, hrát hry a získávat, nakupovat a prodávat předměty. Otevírá zcela nový trh s jedinečnými investičními příležitostmi. Předprodeje pozemků se dosud zúčastnilo přes 30 tisíc uživatelů, kteří proinvestovali přes 15 milionů dolarů. „Naše technologické řešení umožňuje uživatelům spolehlivý obchod s těmito digitálními položkami,” doplňuje CEO Adam Zelfel.

BlockCzech se aktuálně věnuje čistě tvorbě řešení na míru. Kromě vývoje řešení od samého začátku do úplného konce dokáže tým také implementovat již existující produkty do blockchainového systému. Klientelu většinově tvoří herní studia, která poptávají technologickou realizaci vlastních digitálních tržišť do svých her. „Zabývali jsme se například tokenizací reálných nemovitostí, propojení blockchainu s reálným světem je ale dnes velmi těžko proveditelné, protože na to zatím není připravena žádná legislativa,” sděluje Zelfel.

Za horizont možností

Kromě zakázkové práce se BlockCzech věnuje také poradenství a propojování klientů s potenciálními technologickými partnery. Mimo tyto aktivity se také věnuje několika vlastním interním projektům.

V rámci experimentu se týmu se podařilo vyměnit tokeny mezi dvěma technologicky progresivními blockchainovými platformami Solana a TON. Propojení těchto dvou platforem by pro obě mohlo být zásadním přínosem a zajímavou příležitostí pro jejich uživatele.

BlockCzech staví interní systém DAO, decentralizované autonomní organizace. Jedná se o technologii, která umožňuje decentralizovaný chod týmu. Každý zapojený má v blockchainové databázi zavedenou identitu, díky které může fungovat ve virtuálním prostředí skupiny. Pomocí takové identity se může dotyčný účastnit například hlasování, jehož výsledky jsou, díky zápisu informací v blockchainu, nevyvratitelné. K identitě každé osoby je také spárovaná virtuální peněženka, do které může dotyčný získávat NFT a krypto.

Kromě technologických projektů startuje BlockCzech ještě jeden sociální. 12. května 2022 v paláci Ara v Praze pořádá konferenci BlockTalk. Jednat se bude již o druhý BlockTalk, první proběhl v lednu a pořadatele překvapil vysokou účastí — fyzicky se sešlo přes 50 návštěvníků, online se připojilo přes 1600 lidí. Nyní BlockCzech očekává až 100 fyzických návštěvníků a přes 8 tisíc sledujících online.

Jak funguje blockchain a co je NFT?


Blockchain je decentralizovaná digitální databáze. Právě její decentralizace zaručuje její bezpečnost a důvěryhodnost. Každá datová transakce mezi uživateli se propisuje skrz síť do každého jejího uzlu. Databáze transakcí tak není uchována pouze na jednom počítači, ale v každém jednom počítači v síti. Informace o transakcích jsou ukládány v blocích a následně digitálně zapečetěny podpisem, který je generován na základě informací obsažených v bloku. Transakce je tak prakticky nemožné napadnout. Útočník by totiž musel napadnout celou síť počítačových uzlů a přepsat podpis vzniklého bloku a bloků následujících, aby mohl transakci změnit.

NFT, Non-Fungible Token, česky nezaměnitelný token, je jednotkou dat zapsaných v blockchainu kterou je možné vlastnit a lze s ní obchodovat. Může to být třeba obraz, animace, video, hudba. NFT může být také dokument, například certifikát nebo vstupenka.


Foto: BlockCzech

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články