Stylify: Štěpán Vladyka prorazil s prémiovým oblečením pro muže, kterým se nechce do obchodu

Stylify: Štěpán Vladyka prorazil s prémiovým oblečením pro muže, kterým se nechce do obchodu

27. zář 2019 Michala Jendruchová 5 min

Jeho zaměstnání vyžaduje reprezentativní oblečení. Má spoustu koníčků, hodně nápadů, ale málo času. Když se tedy Štěpán Vladyka zamýšlel, v jakém oboru by zkusil podnikat, zvolil si cílovou skupinu, do níž patří on sám. Vytížení a finančně zabezpečení muži, kteří nemají čas ani chuť obcházet obchody s oblečením a jsou ochotni zaplatit za donášku luxusního outfitu až do obýváku. A tak před rokem vznikl startup Stylify.

Je mu třiatřicet, je podnikavý a ke svému životu potřebuje akci. Co dělá, do toho jde naplno. Od malička se věnuje házené, kde to dotáhl do první ligy. Pracuje jako konzultant ve společnosti Deloitte a aby toho nebylo málo, začal podnikat. „S mým nejlepším kamarádem Vojtou Hanzlem pořádáme různé akce, kde stmelujeme lidi v rámci házené, například utkání hvězd a podobně. Jsou to vyloženě nevýdělečné věci pro naši radost. Pak přišel čas, kdy jsme si řekli, že bychom rádi společně rozjeli i nějaký byznys. Tenkrát jsme ještě neměli nápad, co by to konkrétně mělo být, dali jsme si čas na rozmyšlenou,“ vzpomíná pro Newsroom Štěpán Vladyka na první myšlenku ohledně založení firmy.

Takto vypadá donáškový balík od Stylify

​To bylo před dvěma lety. „Šli jsme na to trochu jinak než většina startupů. Řekli jsme si, kdo bude naše cílová skupina, a to dobře situovaní a vytížení muži. Mám dojem, že přibývá lidí, kteří chtějí šetřit svůj čas a jsou ochotni za to zaplatit. Já sám se v té cílové skupině pohybuji. Rád za něco zaplatím, abych to nemusel sám dělat,“ upřesňuje.

Následně se k dvojici přidal Ondřej Jelínek (švagr Vojty) s myšlenkou vytvořit módní službu pro muže, kteří chtějí vypadat skvěle, ale nechtějí trávit čas nakupováním. Podobnou službu navíc sám v Německu vyzkoušel, a tak se zrodila myšlenka rozjet něco podobného u nás. „Protože se pohybuji ve velké korporaci, potkávám se s vysokými manažery, měl jsem tento problém před očima každý den. Navíc náš další kamarád Tomáš Hušner podniká s obleky na míru (Oblekon), a tak posledních pár let do tohoto odvětví pronikám. A tak jsme se rozhodli tohle všechno propojit a rozjet nový byznys.“

„Rádi navazujeme dlouhodobé vztahy"

Trvalo přes rok, než vyvinuli webovou aplikaci a byznys model, který funguje v lokálním kontextu. Inspirovali se ve světě, ale nechtěli podobné projekty slepě kopírovat. „Například bych se bál dělat to, co je běžné ve světě, kdy vám pošlou víc kusů oblečení, vy si z nich doma vyberete, zbytek vrátíte a zaplatíte pouze za to, co si necháte. My se toho bojíme. Jelikož fungujeme na prémiové bázi, kdy pracujeme s prémiovými značkami, nedovedu si představit, že by se nám třeba nevrátila zakázka za sto tisíc korun. Byl by to příliš velký risk. U nás platíte při převzetí balíčku. Ve chvíli, kdy chce zákazník některé kusy vrátit, posíláme obratem peníze zpět na účet,“ vysvětluje.

​A jak Stylify, který má za sebou rok ostrého provozu, funguje? Zákazník si si hravou formou prostřednictvím obrázků a otázek vyplní módní profil, z něhož systém pomocí machine learning algoritmu vyhodnotí jeho preference: „Zjistíme tak, co nosí ve volném čase, zda do práce chodí hlavně v obleku, nebo si může zvolit ležérnější módu a jaké kusy oblečení by si v balíčku přál najít.“

Outfit nakonec sladí stylista a vytvoří náhled včetně ceny, který klient obdrží mailem. Po odsouhlasení je mu balíček zaslán, a pokud zákazník není s něčím spokojen, může celý balíček nebo jeho část zdarma vrátit. „Pražským klientům vozíme zakázky osobně, abychom si s nimi popovídali. Osobní kontakt a zpětná vazba je pro nás důležitá. Na ostatní místa ČR zatím posíláme kurýra, který vyřídí předání,“ podotýká Štěpán a dodává: „Může se stát, že vám něco nebude sedět, a právě proto je důležité dobře vyplnit profil. Veškeré informace a zpětnou vazbu ukládáme, abychom vše vyladili a příště už vám vše sedlo. Rádi navazujeme dlouhodobé a důvěrné vztahy, a přestože se jedná o prémiové značky, máme klienty, kteří už se na nás obrátili opakovaně.“

Na začátku se snažili vše utáhnout z vlastních zdrojů. Do firmy investovali několik set tisíc korun. Ovšem do toho nezapočítávají čas a svou práci. „Velkou výhodou bylo, že jsme spoustu věcí vyřešili inhouse. Celý design a grafiku vytvořil Ondra. Já jsem například postavil a automatizoval backoffice v Excelu s VBA. To vše nám pomohlo výrazně snížit počáteční náklady,“ pochvaluje si. „Co se týká obratu, tak jsme za první rok pod půl milionem. Milionovou hranici chceme rozhodně atakovat v roce druhém,“ říká Štěpán s tím, že vše investují zpět do firmy.

Stylify spolupracuje převážně s dodavateli prémiového oblečení. Někteří z nich se ke spolupráci nenechali dlouho pobízet, protože chtěli podpořit zajímavý startup, jiní byli nedůvěřiví a cestu k novému projektu si zpočátku hledali. Dnes už má Stylify nasmlouvané desítky značek. Jeho služby v současnosti využilo přes sto klientů. Firma měsíčně odbaví kolem dvaceti zakázek.

Do budoucna mají mladí podnikatelé spoustu plánů. Momentální situaci vnímají jako první krok. Po zavedení značky v rámci České republiky, se hodlají „rozjet“ dál na východ – zejména na Slovensko a do Rumunska, kde Štěpán nějakou dobu pracoval. Zatím má v hlavě příští rok, kdy by rád zdvojnásobil současnou kapacitu. Rád by odeslal klientům celkem 480 balíčků, tedy asi čtyřicet outfitů měsíčně. Momentálně ale chtějí službu více ukotvit na českém trhu. „Služba je nová, český trh je konzervativní a my ho navíc musíme vzdělávat a službu mu představit. Potřebujeme proto více peněz na marketing. Momentálně řešíme investici s několika subjekty včetně jednoho známého hráče na online trhu s módou. Více zatím prozrazovat nemůžu,“ upřesňuje Štěpán.

V dalších letech by také rádi službu zcela automatizovali. „V současnou chvíli vnímáme velkou přidanou hodnotu stylisty, který vybírá jednotlivé kusy oblečení, a na tom si zakládáme. Pracujeme na vytvoření systému, postaveném na umělé inteligenci, který obslouží neomezené množství lidí a bude zároveň vyhodnocovat preference i objednávat oblečení automaticky. Pak to začne být opravdu zajímavé, protože by se jednalo o škálovatelný globální byznys. To ale přemýšlím hodně dopředu, prozatím je pro nás důležité nabídnout českým mužům služby stylisty a potkávat častěji na ulicích stylové oblečené muže,“ uzavírá s úsměvem náš rozhovor.

Stylify nicméně není jediný hráč s podobným zaměřením na českém trhu. Boxy s oblečením, které vybírá stylista, posílá také například startup Genster, o kterém jsme psali letos v květnu.

Autor: Michala Jendruchová

Foto: Stylify

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články