Startupy s ekologickou stopou jsou trendem. „Zelenou” jim dává politika Západu i generace mileniálů s jiným životním stylem

Startupy s ekologickou stopou jsou trendem. „Zelenou” jim dává politika Západu i generace mileniálů s jiným životním stylem

27. čvn 2021 Šárka Mrázová 9 min

Udržitelnost a ekologický dopad. V posledních letech se tato témata stala globálně vzývanými pojmy i mantrou řady českých startupů, které na nich rozjely svůj byznys. Paradoxně i díky pandemii a změně v chování spotřebitelů. Udržitelná řešení jsou trendem a souvisejí i s věkem a životním stylem mladých zakladatelů firem. Mileniálové mají často jiné pracovní návyky než jejich rodiče a chtějí svou činností cíleně chránit životní prostředí.

„Pro západní společnosti a v podstatě celou Evropu začíná mít význam něco jiného, než za každou cenu bohatství. Také mladí lidé nejsou tak zaměřeni na výkon. Díky tomu vzniká trh pro udržitelná řešení, a tím pádem i afinita mladých lidí se na toto orientovat. Individualizace, naplňování potřeb, dostupnost věcí. To vše hraje roli v tom, že si člověk daleko více než předtím volí svá vlastní řešení,” odpověděla na dotaz StartupJobs Newsroomu expertka na inovace Rut Bízková

Motivací pro vznik firem orientovaných na udržitelnost jsou podle ní i ambiciózní evropské klimatické cíle či všeobecný důraz na cirkulární ekonomiku, „zelené” veřejné zakázky i zájem u samotných spotřebitelů. „Proto si myslím, že tyto startupy mají velký potenciál,” je přesvědčena. Stát by proto podle Bízkové měl dát těmto projektům mnohem větší podporu a třeba ministerstvo životního prostředí (MŽP) by mělo zelené projekty „agresivněji” prosazovat. 

„Právě proto, že nyní je potenciál a šance, že je budou lidé a firmy akceptovat, daleko vyšší než v minulosti. Tyto generace jsou na to opravdu nastaveny,” dodává. Kolik přesně startupových projektů s ekologickou stopou v posledních letech vzniklo, je podle mluvčí agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Jany Kohoutové těžké určit, oficiální statistiky nejsou. 

Udržitelnost a ekologické inovace jsou nicméně součástí velkého projektu CzechInvestu nazvaného Technologická inkubace s rozpočtem dosahujícím jedné miliardy korun. Ten cílí i na podporu startupů z dalších technologických oborů, jako je mobilita budoucnosti, umělá inteligence a IT, herní a kreativní průmysly, kosmické technologie, jaderná fyzika a chytrá řešení proti krizím. „Prostřednictvím inkubačního programu podpoříme během sedmi let více než tři stovky inovativních firem,“ řekl v květnu týdeníku Euro šéf CzechInvestu Patrik Reichl. V sedmi klíčových oblastech bude podle něj agentura vybírat inovativní startupy s velkým potenciálem růstu, tedy vizí celosvětového úspěchu.

Startupy určují novou podnikatelskou generaci

A jaké startupy s udržitelnou stopou v poslední době vznikly? StartupJobs Newsroom vybral šest příkladů jako úspěšné modelové projekty, které mají potenciál k dalšímu rozvoji a třeba i ke globálnímu úspěchu. Prvním příkladem je holešovický Refork, který rozjel svůj byznys na tom, že pomůže omezit používání plastů. Jeho zakladatelé vytvořili po dvou letech ojedinělý materiál, který je schopen se rozložit i v domácím kompostu. 

„Jsme jediná firma na světě, která využívá dřevní piliny, ke kterým přidává pojivo vyprodukované mikroorganismy a z této směsi vytváří zcela ekologický materiál,“ říká zakladatel Reforku Josef Homola. Z této speciální ekologické směsi vyrábí Refork příbory a další produkty. Startup má přitom velké ambice, na trhu se chce stát minimálně evropskou jedničkou, navýšit výrobu až na 20 milionů kusů měsíčně a do tří let nahradit až dvě miliardy plastových výrobků, které se po celém světě na trh dostávají, zejména od řetězců s rychlým občerstvením. Pro své financování dokonce vytvořil vlastní kryptoměnu - token EFK. 

PŘEČTĚTE SI: Nádobí ReFork se rozloží v kompostu. Pražský startup míří na festivaly i do světa

Udržitelnost ve spotřebním zboží sleduje i značka Snuggs, která produkuje dnes již populární pratelné menstruační kalhotky. Boří tabu o intimní hygieně, k níž může žena přistupovat ryze ekologicky. Přestože není jedinou firmou na světě s podobným produktem, svou unikátnost získala díky technickému provedení, obnově díky praní a slabému hi-tech materiálu. Značka díky velkému zájmu od zákaznic vydělala během dvou let miliony. Původně chtěla vstoupit na globální crowdfundingovou platformu Kickstarter, kde se lidé skládají na rozjezd různých projektů, ale peněz měla dostatek. Značce se také podařilo dostat například na online obchod Pilulka.cz či do řetezce drogerií DM a inovativnímu spodnímu prádlu vznikla i různá další provedení. Na konci roku 2019 získala Snuggs osmimilionovou investici od českého venture kapitálového fondu Nation 1 a andělského investora Martina Rozhoně. 

PŘEČTĚTE SI: „Za první tři dny jsme prodali 1500 menstruačních kalhotek.” Zakladatelé Snuggs o lavině, kterou spustili, i o plánech do budoucna

Když letos agentura pro podporu podnikání CzechInvest vyhlásila soutěž Creative Business Cup 2021 o nejlepší startupy z oblasti kulturních a kreativních průmyslů, druhé místo obsadil zlínský Kave Footwear, který vyrábí tenisky ze zbytkových materiálů. Firma je produkuje lokálně ve Zlínské továrně, na Baťovských strojích první poloviny minulého století s pomocí pouze existujícího vybavení. Jedním z využívaných materiálů je například kávová sedlina, ale nový pár tenisek umí vyrobit i z již použitého modelu. Limitované edice tvoří s významnými českými umělci, jako jsou ilustrátorka Eliška Podzimková nebo tatér Ondrash. Díky minimální ekologické stopě a limitovaným kolekcím je o české tenisky zájem i za hranicemi, zakladatelka Eva Klabalová proto jedná například s americkými firmami. „Chceme ukázat velkým značkám, že existuje způsob, jak vyrábět produkty udržitelným způsobem vytvořením inteligentního, funkčního a zodpovědného designu," popisuje zakladatelka startupu Eva Klabalová.

PŘEČTĚTE SI: Vyrábí boty z kávové sedliny na strojích po Baťovi: „Inovovat neznamená kupovat nové věci, ale chytře využít to, co už máme”  

Snížit produkci odpadu, nebo ho vůbec netvořit

Jednorázové kelímky na kávu, které svému účelu slouží zpravidla pár minut, než skončí v koši, jsou v rámci ekologické debaty dalším velkým tématem. Jenom v Česku a na Slovensku se jich podle organizace Otoč kelímek ročně spotřebuje přibližně 450 milionů. Nový způsob konzumace nápoje s sebou přináší startup Jedlý kelímek, který funguje na principu ‚vypij a sněz‘. Jeho zakladatelé Zuzana Zvěřová a Miroslav Myrončuk brzy spustí vlastní výrobu. Už také plánují novinky v podobě jedlého kelímku na pivo. Kelímky začal startup do českých kaváren a cukráren dodávat prozatím z Bulharska, aby otestoval, jak ho místní trh přijme. „Reakce jsou kladné od kaváren i od koncových zákazníků. Prodali jsme zhruba 40 tisíc kelímků. Zájem se pořád zvyšuje, byli jsme teď hodně vidět v médiích a díky tomu si nás začaly všímat nejrůznější gastropodniky,“ řekla nedávno StartupJobs Zvěřová, jaká je na ojedinělý produkt odezva. 

PŘEČTĚTE SI: Zabodovali s jedlými kelímky na kávu, teď mají v plánu pivní sklenici s příchutí sýru a slaniny

Lidé každý rok vyprodukují také velké množství elektroodpadu. Jen loni ho na celém světě přibylo 54 miliónů tun. Jednu z inovativních technologií, která ho pomáhá snížit, představuje český startup Treed se svou bezdrátovou nabíječkou na telefon ze dřeva. Nápad sice není úplnou novinkou, oproti konkurenci nabízí přidanou environmentální hodnotu. Bezdrátová nabíječka je totiž z velké části vyrobena z dubového a ořechového dřeva, které pochází z Evropy, a většina výrobního procesu pak bude probíhat v České republice. Koupí nabíječky zákazníci navíc přímo přispějí k podpoře životního prostředí. Například za každou prodanou nabíječku Treed s partnerskou společností zasadí strom oblasti zasažené masovým odlesňováním. Do budoucna by pak Treed chtěl posunout svou činnost na vyšší úroveň a zapojit do výroby svých nabíječek i upcyclaci. 

K nadměrnému množství odpadu přispívají i jednorázové dětské pleny. Manželé Lukáš a Daniela Součkovi z Prahy proto vymysleli šumivé a barvicí tablety Potty Tabs, které nenásilnou formou motivují děti k použití nočníku. Didaktickou pomůcku Součkovi vyzkoušeli na svém synovi i na dalších pěti dětech. U všech fungovala. Když zjistili, že podobný výrobek na českém ani zahraničním trhu není, nechali si svůj nápad v roce 2018 patentovat. Následující dva roky řešili možnosti výroby, ověření trhu a studii proveditelnosti a také sbírali úspěchy ve startupových  soutěžích. „Když rodič naučí dítě chodit na nočník ve dvou místo ve třech letech, ušetří průměrně 18 tisíc korun za nákup dvou tisíc plenek. To v nasáklém stavu váží půl tuny, pro představu takové množství odpadu vyprodukují za rok dva dospělí lidé,“  vysvětluje svou motivaci Souček. Roční spotřeba plenek se sice podle něj dá odhadnout, ale doba, kdy se dítě naučí na nočník, je u každého jiná. „Ekologii každopádně pomáháme výrazně. Pokud bychom pomohli deseti procentům rodičů, tak bychom mohli zmírnit dopad na ekologii v řádu 7,5 milionu tun plenek v nasáklém stavu ročně,“ dodává.

PŘEČTĚTE SI: „Ročně se spotřebuje asi 519 miliard plen,“ říká zakladatel Potty Tabs. Hravé tablety naopak šetří peníze, životní prostředí i nervy rodičů

Foto: Unsplash

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články