Šéfoval pojišťovně, teď startup Tuito Petra Zapletala nabral od Purple Ventures a Nation 1 milión eur
Hybné síly startupu Tuito Michal Štěrba, Petr Zapletal a Michal Urbánek (zleva). (Foto: Tuito)

Šéfoval pojišťovně, teď startup Tuito Petra Zapletala nabral od Purple Ventures a Nation 1 milión eur

7. srp 2023 Ondřej Černý 4 min

Insurtech Tuito získal první venture kapitálovou investici. Na další rozvoj, který míří na spolupráci se středně velkými e-commerce hráči, mu ji poskytli investoři z VC fondů Purple Ventures a Nation 1. Před podpisem je také spolupráce s jedním z největších hráčů na českém e-commerce trhu.

Startup Tuito vznikl v roce 2020 a zaměřuje se na modernizaci pojišťovacího byznysu. Snaží se ho zefektivnit pomocí moderních technologií a hledáním nových obchodních modelů. Funguje na principu cross-sellingu. Zákazníkovi přímo v košíku při nákupu na e-shopu nabídne ještě pojištění proti běžným rizikům.

Že nejde o žádný výstřel do tmy dokládají i jména zakladatelů startupu. Petr Zapletal byl šéfem Pojišťovny České spořitelny, ale působil také jako člen představenstva Kooperativy. Michal Urbánek se pracovně realizoval například v Kooperativě nebo v Kearney a Michal Štěrba je známý svým angažmá v Deloitte, Erste Group nebo OMV.

Prostor pro byznys

Tuito díky licenci od České národní banky může působit na trzích po celé Evropské unii. Zatím se prosazuje především na domácí půdě, protože k jeho klientům v současnosti patří například Slevomat, MobilPohotovost, Campiri, E-chalupy, Boataround nebo Outfindo. Tyto firmy nabízejí svým zákazníkům pojištění právě prostřednictvím startupu Tuito.

Prodat dobře vhodnou pojistku ke službě či produktu umí v Česku opravdu málokdo, vlastně jen pár největších hráčů. To se týká jak e-shopů, tak tradičních firem s kamenným pobočkami a e-shopem. Přitom podle dat z EU je v tomto segmentu obrovský prostor pro byznys,“ konstatoval zakladatel Tuita Petr Zapletal.

Ambicí týmu Tuita ve složení Michal Štěrba, Petr Zapletal a Michal Urbánek (zleva) je rozšířit své působení do více oborů. (Foto: Tuito)

PŘEČTĚTE SI: ROZHOVOR: „Chceme v lidech vzbudit důvěru.” CEO Mutumutu o slevách na čestné skautské a výhodách InsurTechu

Startup Tuito funguje na principu takzvaného embedded insurance - sám vyvíjí technologii, která se pak integruje na stránky obchodníka, který pojištění dále prodává svým zákazníkům. Tuito vedle integrace technologie v řádu dnů podporuje prodeje pojištění na e-shopech i tím, že poskytuje jejich zaměstnancům školení a pracuje i s vedoucími kamenných poboček e-shopů.

Zákazník dostane příjemný zážitek, i když přijdou problémy se zbožím, firma zase přijde k penězům, se kterými původně nepočítala,“ doplňuje Zapletal jaké výhody služba jeho firmy prodejcům přináší.

Vizualizace: Tuito

Nejvíce času při integraci řešení Tuita zabere jednání o podmínkách spolupráce s provozovateli. „Po dohodnutí podmínek je to ale proces na pár dnů či maximálně týdnů. Někteří provozovatelé nárůstem prodeje pojistek sanují tvrdě zkoušený byznys, někteří zase neváhají vydělané peníze investovat do rozšíření týmů, které potom mohou prodat více pojistek a vydělat tak více peněz,“ popsal Zapletal.

Velký potenciál

Potenciál růstu byl tím, co investory zaujalo. „Tuito je první insurtechem v České republice, který nás zaujal,“ říká za Purple Ventures partner Jan Staněk a pokračuje: „Bylo tady několik pokusů pojišťoven, ale těm se příliš nedařilo. Na to, abyste spojili konzervativní finanční svět a svět e-commerce, musíte mít opravdu dlouholeté zkušenosti z obou oborů. Petr a oba Michalové z Tuito jsou přesně tou skvělou kombinací odborníků z obou světů, což je vidět i na tom, jak Tuito rychle roste, i když e-commerce právě prochází očistcem.“

Že nejde o pouhou zdvořilostní frázi dokládá i to, že Tuito je podle Zapletala momentálně před podpisem spolupráce se společností, která patří k největším na českém e-commerce trhu. Oproti minulosti jde o změnu kurzu, protože startup se dříve  zaměřoval především na menší e-shopy. Ke změně firmu vedlo zjištění, že dokáží pomoci i středně velkým e-commerce hráčům s kamennými pobočkami.

Jednáme teď s většími firmami z cestovního ruchu, s prodejci elektroniky, domácích či chovatelských potřeb, ale také s agregátory nemovitostí,” uzavírá Zapletal.

Dá se tak očekávat, že obratově Tuito letos opět poroste. Významný nárůst zaznamenalo už v loňském roce, kdy tržby z prodeje výrobků a služeb vzrostly dle údajů uložených ve Sbírce listin na 1,22 milionu korun ze 120 tisíc Kč v roce 2021. Nepřekvapí, že při snaze o získání co největšího podílu na trhu se také zvýšila ztráta - ze 407 tisíc Kč v roce 2021 na loňských více než 4,5 milionu korun.

PŘEČTĚTE SI: Podcast SCRIPTease: IT v pojišťovnictví je běh na dlouhou trať, říká šéf vývoje v NN Česká republika

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články