Startup Qeedio zajišťuje plynulý chod firemních IT procesů. Na problém upozorní ještě dříve, než vůbec nastane
Qeedio klientům nabízí popasovat se s řešením problémů odkudkoli prostřednictvím intuitivního webového rozhraní. (Ilustrační foto: Unsplash)

Startup Qeedio zajišťuje plynulý chod firemních IT procesů. Na problém upozorní ještě dříve, než vůbec nastane

17. čvc 2023 Ondřej Černý 5 min

Nabízí unikátní inteligentní dohledový systém, který monitoruje informační systémy na softwarové úrovni datových business procesů. I díky tomu startup Qeedio uspěl ve své snaze zařadit se do programu Technologická inkubace agentury CzechInvest a má možnost do svého produktu zavádět umělou inteligenci.

Právě o AI dnes slyšíte téměř všude. O tom, jak se bez ní neobejdeme, že nahradí práci spousty lidí, i že kdo se s ní naučí pracovat, bude mít obrovskou výhodu. Její využití je ale stále jen nadstavbou, protože základem je správné fungování IT procesů. Aby se firmy mohly bez problémů rozvíjet, je pro ně naprosto zásadní stabilní a bezporuchový provoz IT. Právě to je v současnosti nezbytná podmínka pro firemní efektivitu, produktivitu a z toho plynoucí konkurenceschopnost.

Občas ale nastane situace, kdy se objeví chyby a dobře fungující soukolí se zadrhne. Standardní diagnostika je na ně krátká a nedokáže je předem odhalit. Důsledkem tak mohou být problémy nejrůznějšího typu a prodlevy při jejich řešení.

Rutinu strojům

Aby se něco podobného stávalo v minimální možné míře, se snaží zajistit pražský startup Qeedio. Karel a Jan Hnízdilovi ho sice zakládali už v roce 2018, ale na plyn začali více šlapat až zhruba před rokem. Už před tím se věnovali své IT firmě SOFTIM.CZ, jejímž prostřednictvím majetkově ovládají i Qeedio. To nabízí novou generaci IT podpory, která je provázena i silou umělé inteligence.

Cílem Qeedia je „osvobodit IT týmy od hektické rutinní práce a
přenechat ji strojům
“. Právě s touto vizí přináší unikátní systém, který hlídá firemní procesy a s předstihem identifikuje chyby a hrozby, které by mohly narušit plynulý chod společnosti. Díky umělé inteligenci totiž dokáže na základě průběžné analýzy dat včas detekovat problém. Na základě toho je možné chybám předcházet a dokonce i navrhovat jejich řešení. Qeedio tak upozorní na problém ještě dříve, než vůbec nastane.

Qeedio nám umožňuje prediktivní monitoring a rychlou reakci při řešení závad, které v rozsáhlé softwarové infrastruktuře nastávají a nejsou detekovatelné klasickými infrastrukturními monitory,“ potvrzuje IT ředitel společnosti Albatros Media Tomáš Trefný, která řešení Qeedia využívá.

Klient se tak dozví, co přesně jeho systém zpomaluje, v jakém časovém rozpětí a o kolik. Vše je tak možné okamžitě řešit. Správa funguje přes intuitivní webové rozhraní, které je dostupné odkudkoli. Zákazník tak má možnost se s problémem popasovat třeba i z dovolené, a to prostřednictvím mobilního telefonu.

Oči na stopkách by měly mít stroje, nikoliv lidé. Firmy a podnikatelé mají v souvislosti se zrychlující digitalizací a automatizací a také s růstem objemu dat obavy ze zahlcení svých IT týmů a ze zhoršení fungování svých IT systémů. V Qeediu jsme proto vyvinuli technologii umělé inteligence, která predikuje poruchy informačních systémů, aby všichni mohli podnikat bez obav z provozu IT,“ konstatuje Karel Hnízdil, CEO společnosti Qeedio.

Prediktivní řešení

Systém Qeedio Process Guard je cloudovou službou složenou z několika částí. Obsahuje znalostní databáze, chytrý analyzátor a automatický notifikátor. Data z firemních nástrojů se nejdříve přes tzv. dataloader načtou do jádra systému, kde se zaznamenávají logy aplikací, úkoly nebo stavy databází. Zároveň se z nich v reálném čase získávají podstatné informace, jež se dále analyzují a zpracovávají.

Díky tomuto postupu je Qeedio z analyzovaných informací schopné předpovědět, kdy by se mohl proces začít zpomalovat nebo dokonce, v horším případě, zhavarovat. Systém také dokáže rozpoznat, kdy má na chybu upozornit a kdy je to naopak zbytečné. Umí rovněž zamezit zbytečným akcím jako jsou například duplicitní notifikace. Díky systému Overview je totiž jasné, v čem chyba v běhu procesu spočívá a zda třeba nesouvisí jen s vytížením infrastruktury.

Výhodou řešení vyvinutého startupem je, že monitoruje IT prostředí napříč celou firmou. Důvodem je, že jednotlivá oddělení spolu navzájem automaticky komunikují a využívají k tomu různé IT systémy. Právě to ale zvyšuje riziko možné chyby. A když se například zastaví výrobní linka, dopadá takový problém i na expedici, přestože v tomto oddělení vše probíhá bez problému. K nápravě situace jsou povolání odborníci z IT oddělení, kteří ale řeší až následek a vzniklá prodleva snižuje výkonnost firmy.

Aby k něčemu podobnému nedocházelo, přišlo Qeedio se svým vlastním, prediktivním řešením. Jeho Process Guard hlídá firemní procesy v režimu 24/7, s předstihem identifikuje hrozby a díky integrované znalostní databázi proaktivně nabízí ověřené postupy řešení. Z 80 procent je schopno predikovat možné incidenty, zároveň 100% garantuje dodržení service-level agreement (SLA) (smlouva sjednaná mezi poskytovatelem služby a jejím uživatelem, která standardně obsahuje garantovanou časovou dostupnost, garantovanou cenu nebo garantovanou rychlost řešení potíží se službou, pozn. red.).

Služba Qeedia je určená pro všechny firmy s digitalizovanými a automatizovanými kritickými procesy. A je úplně jedno, jak velké jsou nebo jaké mají zaměření. Mezi zákazníky startupu tak patří například síť lékáren Dr. Max, nakladatelský dům Albatros Media nebo obchod s e-knihami Palmknihy.

Po nasazení Qeedia klesl počet hlášení, kterým musí IT věnovat pozornost, o 99 procent na necelých deset denně. Na těchto deset zpráv dokážou reagovat podstatně rychleji díky znalostní databázi Qeedia,“ pochvaluje si spolupráci IT specialista obchodu Palmknihy Daniel Rejchrt.

Majitelé Qeedia mají zároveň ambici dostat se se svým řešením mimo teritorium České republiky. Přihlásili ho proto do prvního kola Technologické inkubace, kterou spustila agentura CzechInvest. A uspěli. Díky získané podpoře tak v Qeediu aktuálně zavádějí tzv. AIOps. Jde o využití umělé inteligence při rostoucím objemu dat v rámci IT operací, jež slouží k udržení a zlepšení kvality, efektivity a bezpečnosti digitálních procesů. Výsledkem by mělo být, že systém bude do budoucna schopný například ještě více zredukovat počet výpadků nebo usnadnit dodržení SLA přesto, že počet obhospodařovaných dat z IT operací se bude i nadále zvyšovat.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články