Startup Leeaf digitalizuje proces umělého oplodnění. Pomocí analýzy dat chce zvýšit jeho úspěšnost
Foto: Unsplash

Startup Leeaf digitalizuje proces umělého oplodnění. Pomocí analýzy dat chce zvýšit jeho úspěšnost

21. čvc 2022 Anna Jurečková 2 min

Digitalizace zdravotnictví by mohla přinést zlepšení i v oblasti umělého oplodnění. Český startup Leeaf chce sběrem dat a jejich analýzou za pomoci umělé inteligence snížit průměrný počet cyklů asistované reprodukce.

S neplodností se celosvětově potýká více než 200 milionů osob, upozorňuje medtech startup Leeaf. Proto vyvíjí platformu, která má za použití moderních technologií zlepšit úspěšnost umělého oplodnění. Konkrétně chce do konce desetiletí snížit průměrný počet cyklů IVF (metoda asistované reprodukce) z 2,7 na 1,7. Cílem je celý proces digitalizovat a vylepšit způsob vyhodnocování údajů o zdraví a plodnosti žen.

Mobilní aplikace, kterou aktuálně využívá přes 300 aktivních žen, má společně s portálem pro kliniky přinést přesnější a personalizovanou léčbu pacientkám a zefektivnit práci lékařů. Prostřednictvím umělé inteligence analyzuje velké množství dat a poskytuje tak dostatečné množství informací pro rozhodování, jak v rámci léčby pomocí IVF nejlépe postupovat. Leeaf na základě vložených dat automaticky vyhodnotí zdravotní rizika a vhodnost různých možností léčby.

„Otázka plodnosti je globálním tématem. Už teď je naše aplikace dostupná jak pro český trh, tak i pro Velkou Británii. Z dlouhodobého hlediska plánujeme dostupnost všude, kde budeme mít partnerské kliniky a kde to tamní legislativa umožňuje,“ říká spoluzakladatelka Olga Chabr Grillová.

Vlastní zkušenost

Dalším ze spoluzakladatelů je Jan Choma, kterého k činnosti v oblasti asistované reprodukce inspirovala vlastní zkušenost. Jeho syn se narodil po 16 neúspěšných cyklech IVF, které zabraly téměř dva roky.

„Momentálně uzavíráme druhé investiční kolo. Na základě dostupných dat chceme připravovat další výzkumné projekty a pokračovat ve zlepšování našich algoritmů. Ty budeme průběžně testovat na spolupracujících IVF klinikách a implementovat do rutinní klinické praxe,“ dodává Chabr Grillová.

Do budoucna je v plánu také propojení s chytrými hodinkami a dalšími aplikacemi sbírajícími data o životním stylu s cílem dále individualizovat léčebné postupy pomocí nových poznatků. Dílčí ambicí startupu je i osvěta a snaha zpřístupnit asistovanou reprodukci široké veřejnosti.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články