Spolujízda přes BlaBlaCar podraží: nové podmínky umožní platformě od poloviny listopadu zpoplatnit v Česku své služby
Ilustrační foto: Pixabay

Spolujízda přes BlaBlaCar podraží: nové podmínky umožní platformě od poloviny listopadu zpoplatnit v Česku své služby

17. říj 2022 Petr Blažek 2 min

Platforma pro spolujízdu BlaBlaCar rozeslala uživatelům nové znění svých obchodních podmínek. Hlavní změnou je přechod na bezhotovostní placení. Platby tak budou muset běžet přes platformu – a ta si z nich bude moci strhávat provizi. Tak to funguje ve Francii, kde startup BlaBlaCar v roce 2006 vzniknul, i v dalších západoevropských zemích.

BlaBlaCar zprostředkovává možnost využít volná místa v autech, která by jinak jela poloprázdná. Je jednou z mnoha platforem, která na tomto půdorysu vznikly – a v Evropě se postupně stal jednoznačným lídrem. Nedávno začal i v Česku do nabídky jízd integrovat také autobusovou dopravu.

Do Česka se BlaBlaCar dostal v roce 2016 koupí uživatelské báze tehdejší jedničky Jízdomat. Už tenkrát panovaly obavy, že nový vlastník službu zpoplatní. Pravděpodobně obavy z odlivu uživatelů (ať už na různé facebookové skupiny nebo na nějakou nově vzniklou platformu) však vedly k tomu, že služba byla sedm let zdarma. To od 14. listopadu, kdy nové podmínky vstoupí v platnost, velmi pravděpodobně skončí.

Jak velký poplatek bude (ani jestli to bude hned) není známo. V podmínkách pouze uvádí: „Způsoby výpočtu platných poplatků za služby, může BlaBlaCar zveřejnit samostatně, mají pouze informativní charakter a nemají smluvní hodnotu. Poplatky za služby mohou být vypočteny podle různých faktorů, zejména podle délky a ceny jízdy. Společnost BlaBlaCar si vyhrazuje právo způsoby výpočtu poplatků za služby kdykoli změnit.“ (Pozn. red.: text je zkopírován z Podmínek a tudíž needitován.)

Platforma přitom svůj sazebník zatím nezveřejnila, takže teoreticky může vybírání poplatků odložit.

Kolik si BlaBlaCar strhává jinde?

Pro zajímavost popíšeme situaci ve Spojeném království. Tam jsou poplatky určeny částkou pro cenová pásma příspěvků řidičům. Pro pár vybraných pásem uvedeme jejich průměr a odpovídající poplatek, který si platforma v UK strhává. Z příspěvku ve výši 140, resp. 322, resp. 560 korun si platforma strhne 42, resp. 70, resp. 98 korun. V procentuálním vyjádření je to 30, 22 a 18 procent. Na trasách jako je Praha – Brno, kde se příspěvky řidičům pohybují okolo 200 korun, by si platforma podle britského sazebníku strhla zhruba 50 korun, tedy asi čtvrtinu.

Je však možné, že v obavách z reakce českého uživatele, který je (zvlášť v současné ekonomické situaci) extrémně citlivý na cenu a současně extrémně vynalézavý, budou poplatky mírnější.

Další změny v podmínkách

Vedle změn ve způsobu placení spolujízdy se BlaBlaCar ještě důsledněji zbavuje odpovědnosti za případné zneužití platformy k výdělečné činnosti a snaží se takové zneužití zkomplikovat. Vedle toho ještě důkladněji upřesňuje, že nenese odpovědnost za jakékoli komplikace ve vztahu uživatele a autobusového dopravce, který zprostředkoval.

PŘEČTĚTE SI: Autotržiště Carvago spouští v Česku výkup ojetých vozů online

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články