Společnost z Hlinska vyvinula převratný hasicí přístroj, který v bytě nepřehlédnete
Amplla se chlubí tím, že vylepšila jak funkci, tak i vzhled hasicích přístrojů. (Foto: Amplla)

Společnost z Hlinska vyvinula převratný hasicí přístroj, který v bytě nepřehlédnete

12. čvc 2023 Václav Lang 3 min

Vyvinul, patentoval a certifikoval jsem nejlepší hasicí přístroje na světě, které mohou mít až 22 zlepšení a lépe ochrání své majitele, uvádí zakladatel společnosti Amplla Přemysl Kokeš. Její designové hasicí přístroje slouží jako nepřehlédnutelný doplněk domácnosti a také za něj již získala mezinárodní ocenění.

Veškeré vybavení domácností podléhá modernizaci, jejich podoba se mění, jen hasicí přístroje s obligátní křiklavou červenou zůstávají stejné. Podle společnosti Amplla z Chrudimska je i to často důvodem, proč bývají ukryté a v nouzi nedostupné.

„Poslední prvek v domech, který odolával po více než století ergonomickému pojetí, jsme změnili a zlepšili jak jeho funkci v době čekání v pohotovostním režimu, tak jeho funkci a schopnosti v době akce. Špičková kvalita designu minimalistického pojetí jde ruku v ruce s naprostou změnou způsobu užívání a vlastně vytvoření nové kategorie produktu, protože se již nejedná o hasicí přístroj, ale o bod záchrany v nejširším smyslu toho slova,“ popsal svůj produkt Přemysl Kokeš, zakladatel a ředitel společnosti Amplla.

Hasicí přístroj Shield jako designový prvek v domácnosti. (Foto: Amplla)

Společnost založená v roce 2019 nabízí tři varianty designového hasicího přístroje: Hussechuck, jehož kruhovitý tvar je odvozen od archetypu ochranného štítu mnohých kultur, a který ve verzi Shield v 18 různých provedeních připomíná spíše výtvarné dílo. V nabídce je také vylepšení Hose Reel Combo, což je kombinace hydrantu a přenosného hasicího přístroje - v kruhovitém pouzdře totiž disponuje i hadicí. Cena se pohybuje od 13 800 Kč (Hussechuck) po 18 600 Kč (Shield).

Amplla si u svých výrobků zakládá na tom, aby byly odlišné od většiny ostatních předmětů v domácnosti, ale zároveň zapadly do každého interiéru. I díky tomu se jí dostalo prestižního ocenění.

Za hasicí přístroj Hussechuck získala jako historicky první česká společnost nejvyšší ocenění iF Design Award 2022 Gold. Pro její vítězství hlasovala porota složená ze 132 odborníků z celého světa. Z téměř 11 000 produktů z 57 zemí bylo oceněno zlatem pouze 73 nejvýraznějších designových počinů.

Amplla u svých hasicích přístrojů nabízí spojení funkčnosti a estetiky. (Foto: Amplla)

K nápadu na tento produkt přitom architekta Přemysla Kokeše přivedla vlastní neblahá zkušenost s požárem. „Opravil jsem torzo původního Lichtenštejnského zámku u Lanškrouna, který v 18. století třikrát vyhořel. V roce 2017 zde opět hořelo a poznal jsem, že hašení není snadné. Je náročné a nebezpečné,” vypráví.

„Nejprve stojíte před volbou, zda utéct a nechat vše napospas ohni, nebo se pokusíte zachránit vše, co léta budujete. Zvolil jsem záchranu, ale jako mnozí jiní jsem nikdy nevěnoval pozornost hasicím přístrojům, byly dobře ukryté. Našel jsem jej. Fungoval. Ale i tak jsem se nadýchal kouře a žár ohně byl těžkým protivníkem,” dodává.

Od té doby podle svých slov ještě více dbá na hasicí techniku a pro budovy, které navrhoval, hledal přístroje, jež nebudou kazit navržený styl a nebudou se proto muset skrývat. „V celém světě jsem nic vhodného nenašel. Spojil jsem se s odborníky a zjistil jsem, že má zkušenost není ojedinělá. Nad hašením se ani z ergonomického hlediska nikdo nezamýšlel. Lidé se k tomu velmi často udusí, a to nejen u hašení, ale i při pokusu uniknout z hořící budovy. Ve spolupráci s oslovenými odborníky jsem vytvořil návrh, který odpověděl na mou zkušenost i jejich poznatky,” uvádí.

Po 150 letech existence hasicích přístrojů konstruovaných v průmyslových lahvích společně našli řešení, které podle něj vyhovuje všem dosud opomíjeným nárokům a zároveň je krásný. „Umí se přizpůsobit každému interiéru a zůstává stále na očích, stále na dosah. Vyvinul, patentoval a certifikoval jsem nejlepší hasicí přístroje na světě, které mohou mít až 22 zlepšení a lépe ochrání své majitele,” uzavírá Přemysl Kokeš s tím, že bude rád, když se jejich přístroje stanou nikoli doplňkem, ale ozdobou a středobodem interiérů.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články