Skvělé časy mají přestávku: Zaměstnanci startupů se místo myšlenek na předčasný důchod “lepí” k židlím
foto: Unsplash

Skvělé časy mají přestávku: Zaměstnanci startupů se místo myšlenek na předčasný důchod “lepí” k židlím

21. čvn 2022 Lukáš Vincent 5 min

Ještě na konci loňského roku bylo hlavním tématem HR oddělení v amerických startupech tzv. Great Resignation. Pět prvních, na burze krvavých a do cen startupů se propisujících, měsíců roku 2022 ale trend obrací.  Zaměstnanci si zase začínají vážit svých pozic. A snaží se zachránit co se dá z někdejšího “zlatého pokladu” v podobě firemních opcí.

Pokud můžeme prodloužit loňské trendy, novoroční předsevzetí “Letos bych mohl seknout s prací a věnovat se … (doplňte dle osobních preferencí)” nebylo mezi zaměstnanci americké a vlastně celé západní startupové komunity nikterak ojedinělé. Několik let trvající burzovní bonanza hnaná levným kapitálem posunula řadu portfolií - ať již složených z tradičních akcií, kryptoměn nebo zaměstnaneckých opcí na podíly v perspektivních startupech -  do pomyslného teritoria “Do důchodu můžu jít už před čtyřicítkou.” A ve světle zkušenosti z pandemických časů se zkoumání této terry incognity nebránilo stále více mileniálů nebo příslušníků takzvané generace X. Trend takzvané Great Resignation, kdy bílé límečky ve velkém opouštěly svá náročná i perspektivní zaměstnání ve snaze funkčnější work-life balance, pronikl i na titulní strany nejprestižnějších ekonomických médií. A pak přišel rok 2022 a všechno změnil.

Jistota zlaté budoucnosti zmizela, začíná boj o přežití

Zaměstnanci se přestali přetahovat a naopak začali vyhazovat. Firmy se přestaly předhánět ve vychytávkách, jak by na sebe při péči o své klíčové pracovníky upozornily a naopak se stále častěji dívají, kde by mohly řezat náklady. A valuace startupů též nově zjišťují, že po té cestě nahoru lze jet i v protisměru. "Všechno, co platilo v posledních dvou letech, najednou neplatí. Růst za každou cenu už prostě nestačí," popisuje změnu mantry pro Financial Times Mathias Schilling, venture kapitalista ze společnosti Headline. A  ještě před pár měsíci personálně hladové startupy naráz začaly propouštět. Přičemž i ti, kteří zatím přežívají, se snaží zachránit, co se dá.

Web Crunchbase, zabývající se americkým startupovým světem, zaznamenal stejný objem článků o propuštění jako na “vrcholu šoku z pandemie” v dubnu 2020. New York Times zase na začátku května dal dohromady aktuální seznam, podle kterého se jen za první týden v měsíci k propuštějícím připojily aplikace na vzkazy od celebrit Cameo, kariérní služby poskytující On Deck a MainStreet podnikající v oblasti fintechu. Všechny nechaly jít minimálně pětinu své pracovní síly. Každého šestého zaměstnance se naposledy zbavila i kryptoburza Coinbase. Přičemž ti přeživší zaměstnanci si mohou gratulovat, že jejich zaměstnavatel nedopadl jako platební řešení vyvíjející společnosti Fast či online poskytoval zdravotní péče Halcyon Health, které v dubnu definitivně ukončily svou činnost. Ilustrace “poslední” nabízené alternativy? Rozvozce potravin Instacart zase sundal svou valuaci o 40 procent na 24 miliard dolarů.

V této atmosféře začínají své střednědobé směřování přehodnocovat i zaměstnanci. “Co vidíme v posledních měsících je do jisté míry rostoucí nervozita mezi zaměstnanci nových firem, kteří vnímají, že do jejich sektoru přicházejí skromnější časy,” prohlásil v reportáži Yahoo Finance Michael Delgado, šéf společnosti Vested, která zaměstnancům startupů radí s jejich akciovými opcemi. V nově nastolené situaci má mnohem více práce, kdy se řada zaměstnanců na poslední chvíli snaží vytěžit z někdejších základních stavebních kamenů svých milionářských portfolii co nejvyšší hodnotu. Ještě před šesti měsíci velmi hodnotné “financial packages,” které jim firmy nabízely k základní mzdě totiž v řadě případů rychle pozbývají na atraktivitě. A s nimi i roky věrné jednomu zaměstnavateli, během kterých byly tyto opce kumulovány.

Zachraňte co se dá. A prodejte (?) zaměstnanecké akcie!

Začalo to nenápadně. 3. ledna hlavní americký burzovní index S&P500 vytvořil nové “all-time-high.” Bohužel na dlouho poslední a aktuálně je o 20 procent níže. Podobně se pro tento rok nepotvrdily (na mnohem větší škále) ani světlé zítřky kryptoměn, naopak rozhodnutí Vladimíra Vladimiroviče Putina zahájit 24. února “speciální vojenskou operaci” vůči Ukrajině vrhla svět do turbulencí, které se začaly propisovat do nekonečné řady oblastí. Pro ty s výše zmíněným novoročním předsevzetím to ve většině případů znamenalo, že “další nevyšlo.” Zaměstnanci si naráz začínají víc vážit svých pozic, podle odhadů  agentury Bloomberg až tři miliony amerických zaměstnanců přehodnotily svůj záměr odejít do předčasného důchodu a znovu “oblékají montérky,“ a konečně: ještě loni si malující světlé zítřky zaměstnanci rychle rostoucích firem se ve velkém snaží zachránit co se dá a prodávají svoje zaměstnanecké akcie. Přitom v jejich šest měsíců starých představách měly být základním kamenem majáku osvětlujících jejich zářnou budoucnost.

"Je to první trvalý pokles na trhu, který lidé zažili za posledních 10 let," vysvětloval pro deník New York Times poněkud hysterickou reakci zaměstnaneckých akcionářů Phil Haslett, zakladatel společnosti EquityZen, jež se specializuje na asistenci zaměstnancům s prodejem jejich firemních akcií. Podle Hasletta se jen za první kvartál letošního roku objem práce jeho firmy proti konci roku 2021 zdvojnásobil, hlavní nervozita na trhu přitom zatím přišla až v dubnu a květnu. Podle Hassletta tento trend reflektuje vytrácení se nadšení ze snadného vydělávání peněz ve světě startupů v minulém desetiletí. Nálada se podle něj změnila. Zatímco ještě loni byly akcie startupů zjednodušeně považovány za zkratku k bohatství, nyní se - ve světle novinových titulků o dalších kolech propouštění a varování před poklesy valuací - těchto jejich držitelé snaží spíše zbavit. A zachránit, co se dá. Experti přitom radí se v tomto směru neukvapovat a vyčkat. “Akciové opce jsou běh na dlouhou trať,” tvrdí výše zmíněný Michael Delgado.

Status quo se změnil, systém se přenastavuje

Otázka pro řadu zaměstnanců zůstává, zda-li tuto dlouhou trať absolvují se stávajícím zaměstnavatelem. Firmy totiž zuřivě přenastavují své fungování a ve snaze udržet si přízeň investorů jsou ochotny potlačit doposud klíčový tlak na vysoký růst a naopak se zaměřují na kvalitní cash flow a ziskovost. Pro zaměstnance to znamená významná rizika, protože náklady na ně tvoří obvykle největší část nákladů. Aktuální změna nálady přichází bohužel v nedlouho poté, co řada technologických společností výrazně navýšila počet svých zaměstnanců, v důsledku pandemií vyvolaného růstu.

Podle amerického U.S. Bureau of Labor Statistics je sice dlouhodobý výhled příznivý, když se předpokládá, že počet pracovních míst v oblasti technologií bude v příštím desetiletí nadále růst, několik následujících čtvrtletí by nicméně mohlo být velmi bouřlivých. "Lidé si neuvědomují rozsah změn, ke kterým došlo," hlásí pro NYT Sheel Mohnot od venture kapitalistů z Better Tomorrow Ventures, která v květnu mimochodem přehodnotila směrem dolů valuace téměř desetiny svého portfolia. S tím, že řada lidí v sektoru začínajících firem nemá s propady prakticky žádnou zkušenost. “Pokud je vám 35 nebo méně, tohle jste ještě nezažili,” uzavírá Monhot.

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články