Jak by vypadala Praha na Měsíci a kterak se žije s robotickými pažemi? Uplynulý týden přinesl moře novinek ze světa technologií a space

Jak by vypadala Praha na Měsíci a kterak se žije s robotickými pažemi? Uplynulý týden přinesl moře novinek ze světa technologií a space

12. lis 2021 Šárka Mrázová 6 min

Virtuální model Nové Prahy na Měsíci, koncept českého roveru LUNIAQ či družice Planetum1 z dílny pražského planetária. Nejen tyto novinky přinesla akce Czech Space Week, jíž byl StartupJobs Newsroom mediálním partnerem a která vévodila technologickým a vědeckým událostem tohoto týdne. Nebyl to ale jen týden o vesmíru. Technologické inovace ukázala konference Future Port Youth a zajímavé startupové příběhy vydala i redakce StartupJobs Newsroom. Tak pojďme na to.

Fanoušci kosmonautiky se mohou pokochat ve studiu Virtuplex v pražských Horních Počernicích virtuálním modelem Nové Prahy na Měsíci a koncept českého měsíčního elektrického vozidla rover LUNIAQ, inspirovaného designem aut Škoda. VR laboratoř mající zhruba 600 metrů čtverečních umožňuje svým klientům projít si osobně své developerské projekty, nové prodejny nebo modely nákladních či městských čtvrtí. „Možnost projít si možná budoucí město na Měsíci je však z tohoto pohledu naprosto unikátní,“ uvedl k modelu Martin Petrovický, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Virtuplex

Model Nové Prahy na Měsíci.

Czech Space Week, který se koná od 5. do 14. listopadu, chce podle ředitelky ESA BIC Czech Republic Terezy Kubicové z agentury CzechInvest představit firmy a ukázat jim, co mohou díky vzájemné spolupráci získat. „Projekt Nové Prahy i lunární rover LUNIAQ je jedním z řady kosmických projektů u nás. V České republice existuje mnoho úspěšných technologicky orientovaných firem, které o sobě vzájemně nevědí. Tím, co v rámci Czech Space Week organizujeme, to chceme změnit,” řekla při představení novinek. 

Model lunárního roveru LUNIAQ. 

Pražské planetárium a hvězdárny tento týden oznámily, že chtějí do vesmíru vyslat družici nazvanou Planetum1. Bude desátou jubilejní v historii Česka a Československa. Vynese ji raketa Falcon 9 společnosti SpaceX příští rok v červnu a řídící centrum v planetáriu bude přístupné veřejnosti. Komunikovat se s ní bude skrze radiový signál na radioamatérských frekvencích, což umožní radioamatérům přijímat data z družice.

Středoškoláci a vysokoškoláci ve čtvrtek sledovali streamované přednášky na mezinárodní konferenci Future Port Youth, která jim měla ukázat, jaké možnosti dávají exponenciální technologie. Hlavní témata se točila kolem budoucnosti jídla, módy a mobility, umělé inteligence, robotiky, virtuální reality a budoucnosti lidstva ve vesmíru. Inspirovat posluchače měl například příběh šestnáctileté Tilly Lockey, která kvůli meningitidě přišla o obě ruce. Díky firmě Open Bionics ale získala pokročilé robotické protézy nazvané Hero Arms. Její bionické paže tak mají ukázat, jak moderní technologie mohou pomáhat handicapovaným lidem.


Toto je tým firmy Ximilar, který tvoří kolem deseti zaměstnanců. Zabývají se využitím umělé inteligence v běžném životě.

S umělou inteligencí (AI) pracuje brněnský startup Ximilar o kterém psala redaktorka Zuzana Hübnerová. S pomocí AI si firmy i jednotlivci mohou sami natrénovat modely, které budou s využitím strojového učení automaticky pracovat s jejich vizuálními daty. S pomocí AI zpracovává obrazová data, čímž mimo jiné umožňuje e-shopům nabízet podobné produkty. Zájem o jeho služby mají firmy po celém světě a kromě e-commerce nachází uplatnění i v medicíně, průmyslu nebo bezpečnostních systémech. 

StartupJobs přinesl i další díl podcastu SharkTalk, kam zavítal zakladatel startupu Qerko Lukáš Kovač. Jeho appka je nejsnadnějším způsobem, jak lze dnes platit v restauracích. Lukáš prozradil, jak ho napadlo Qerko založit anebo jaké zkušenosti z předchozích zaměstnání využil. Pusťte si na Spotify.

Digitalizace čile proniká i do módního průmyslu. Zalando, evropský e-shop s oblečením se sídlem v Berlíně, vytvořilo kolekci, v níž každý kousek má svůj digitální pas s QR kódem. Zákazník tak v mobilní aplikaci hned zjistí, odkud pocházejí materiály a kde byl daný kus vyroben. Stejně tak mu aplikace doporučí kvalitní opravnu nebo čistírnu poblíž. Vše pro to, aby daný kousek vydržel co nejdéle a neskončil po pár nošení v koši. O konceptu Zalanda mluvila s jeho ředitelkou pro cirkularitu Laurou Coppen redaktorka Zuzana Keményová.


Po naskenování QR kódu zákazník v aplikaci vidít původ materiálů, z nichž je zboží vyrobeno. Také přes ni může získat informaci o tom, kde je možné zboží opravit či vyčistit. (Foto: Saveyourwarderobe) 

Technologie a virtuální prostor mají ale i svá úskalí, na která ukázal článek naší redaktorky Barbory Semecké. Zabýval se kyberšikanou. Ta představuje formu šikany, která probíhá v kyberprostoru, bez fyzického kontaktu mezi agresorem a šikanovaným. „Rozdíl oproti klasické šikaně, který odborníci často vyzdvihují, je, že klasická šikana probíhá v nějakém čase a místě. Kyberšikana může probíhat odkudkoli, kdykoli a kdekoliv,“ upozornila Michaela Trnková, koordinátorka mediálního vzdělávání JSNS. S kolegyní Adélou Sílešovou se podílela také na tvorbě DigiStories: Nela, edukační hry, zaměřené na prevenci kyberšikany na školách, o níž jsme psali zde.

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články