Sedmákům z Litomyšle vadilo plýtvání mlékem, vymysleli, jak ho pro spolužáky zatraktivnit

Sedmákům z Litomyšle vadilo plýtvání mlékem, vymysleli, jak ho pro spolužáky zatraktivnit

26. kvě 2019 Redakce 3 min

Že se podnikatelské nápady rodí z problémů, jež vidíme kolem nás, potvrdili žáci 7. B Základní školy v Litomyšli. Ti si všimli, že o mléko dodávané do jejich ústavu není zájem, a začali z něj proto vyrábět smoothies. Díky tomuto nápadu zvítězili v prvním ročníku Soutěže malých podnikatelů.
 

„Žáci si všimli, že o mléko, které děti dostávají v rámci projektu Mléko do škol, není příliš velký zájem, a zbytečně se jím tak plýtvá. Problém se pokusili vyřešit a z přebytečného mléka začali vyrábět lahodná smoothie, která prodávají svým spolužákům,” uvedl za pořadatele Petr Havlíček z organizace Schola Empirica.

Projekt Nebůůůůď smutný, dej si smoothie si můžete prohlédnout v následujícím videu:
 



Se svým nápadem sedmáci zvítězili ve finále prvního ročníku Soutěže malých podnikatelů, které se uskutečnilo 13. května v pražském kulturním centru Zahrada. Osm finalistů, kteří vzešli z několik měsíců trvajícího celorepublikového programu Učíme se podnikavosti, muselo představit své podnikatelské záměry v krátké prezentaci před šestičlennou porotou.

„Podnikatelský záměr byl velmi dobře připraven, měl promyšlenou cenotvorbu, perfektní vizualizaci a propagaci prostřednictvím plakátů ve škole či školním rozhlasem. Svým projektem žáci zároveň hledají způsob, jak předcházet zbytečnému plýtvání mlékem,“ zhodnotila vítězný tým porotkyně Egle Havrdová.


Půjčovna pomůcek i kavárna

Druhým v pořadí se umístil projekt Půjčovna pomůcek žákyň 9. A Základní školy J. V. Sládka Zbiroh. Ty svým projektem reagují na přebytečné plasty kolem nás a zároveň se snaží pomoct spolužákům, kteří si zapomněli učební pomůcky. Za drobný poplatek si v bufetu mohou vypůjčit to, co potřebují, a do týdne pak vrátit. Systém půjčování je podobný jako v knihovně.

Videoprezentaci projektu si můžete prohlédnout zde:
 

 

Trojici nejúspěšnějších projektů uzavírá „Kavárna“ s příběhem, kterou představili žáci 5. B Základní školy Karlovy Vary, Konečná 25. Ti nejprve pro své mladší spolužáky napekli a připravili domácí pochutiny. Z vybraných peněz pak následně nakoupili knížky pro děti, které jsou v Léčebných lázních Mánes na pobytu na 28 dní bez rodičů.

Videoprezentace zde:
 



Soutěž malých podnikatelů pořádá nevládní nezisková organizace Schola Empirica, která si klade za cíl podporu učitelů, sociálních pracovníků a rodičů školáků.

 

„Cílem Soutěže a celého projektu Učíme se podnikavosti je podněcovat žáky na základních školách, aby hledali ve svém okolí příležitosti ke změně a tyto příležitosti proměňovali kreativním a inovativním způsobem ve prospěch svůj i druhých,“ doplnila Romana šloufová, autorka pracovních listů, které děti využívají v rámci projektu.
 

Autor: VAL

Foto: Schola Empirica

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články