Satelity, radary i nové výrobní postupy. Startupy pracují s lithiem, českého inovátora doprovázejí kontroverze
Staré dobré olověné akumulátory novým požadavkům nestačí. Foto: Pixabay

Satelity, radary i nové výrobní postupy. Startupy pracují s lithiem, českého inovátora doprovázejí kontroverze

21. srp 2022 Ivan Horák 2 min

Elektromobilita, energetika, snižování emisí a stále větší závislost na technice. Poptávka po lithiu, které se používá při výrobě baterií, roste. Jde o způsob získávání suroviny, a také o strukturu článků. Na baterie dnes jede velká část světové ekonomiky a její soukolí by se kvůli nedostatku kapacit mohlo zadrhnout.

Celosvětové těžitelné zásoby lithia se tenčí, a to nejde moc dohromady s chystaným rozvojem elektromobility, který se snaží urychlit například Evropská unie a Čína. Lithium je přitom důležité také pro bateriová úložiště různých ostrovních energetických systémů či spotřební elektroniku včetně mobilů a notebooků. Pokud se podaří najít nová ložiska vzácného kovu v dostatečné míře, bude to mít pozitivní vliv hlavně na ceny elektromobilů, u kterých hraje hodnota baterií podstatnou roli.

Izraelský startup Asterra se o to snaží pomocí analýzy satelitních snímků a na svou technologii už má zaregistrovaný patent. Informuje o tom list The Jerusalem Post. Obdobným způsobem chce firma vyhledávat vodu.

Asterra pracuje s pokročilými algoritmy a umělou inteligencí. Startupu pomáhají data z radaru se syntetickou aperturou (SAR), kterým některé satelity disponují a jehož paprsky pronikají do nitra země.

EnergyX

Vzhledem k důležitosti lithia není divu, že se touto surovinou zabývají také další startupy.

Soukromá investiční společnost Global Emerging Markets Group koncem července uvedla, že plánuje investovat 450 milionů dolarů do lithiového startupu EnergyX. Ten vyvíjí vlastní technologii přímé extrakce vzácného kovu. Cílem je získávat lithium méně nákladně a s menším dopadem na životní prostředí než v tradičních povrchových dolech s odpařovacími jezírky.

EnergyX již dříve získala investici ve výši patnácti a půl milionu dolarů, na které se podílel také crowdfunding.

Battrion

Nejde jen o způsob získávání lithia, ale také o formu jeho využití v bateriích. Změna jejich mikrostruktury má vliv na výkon, cenu i bezpečnost. O inovaci se pokouší například švýcarský startup Battrion. Ten má patent na novou mikrostrukturu záporné elektrody což má urychlit nabíjení.

Leyden-Jar

Nizozemský startup Leyden-Jar si slibuje zlepšení vlastností lithiových baterií použitím čisté křemíkové anody. Křemík je nanášen přímo na měděnou fólii, což představuje nákladově efektivní alternativu k anodám na bázi grafitu. Inovované anody umožňují vyšší energetickou hustotu bateriových článků.

HE3DA

Také český startup HE3DA se chlubí technologií pro výrobu baterií. Patrony opatřené nanosměsí – tak by se dal popsat základ inovačních monočlánků. Nové baterie podle výrobce mají vydržet zkrat i další způsoby drsného zacházení, které znamenají pro klasické zdroje konečnou. Elektrody jsou navíc opatřeny nehořlavým separátorem a jsou například vhodné pro energetiku (hlavně domácí a průmyslové skladování energie).

Startup, po získání investora s kontroverzní pověstí, otevřel září 2020 továrnu na výrobu vysokoenergetických akumulátorů. Slibovanou velkosériovou produkci však ještě nerozjel a není jasné, kdy – a zda vůbec – k tomu dojde.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články