Rozvázat ruce mateřským školám pomáhá mobilní aplikace Twigsee. Řeší organizaci, zápisy i matriku

Rozvázat ruce mateřským školám pomáhá mobilní aplikace Twigsee. Řeší organizaci, zápisy i matriku

1. čvn 2021 Barbora Semecká 10 min

Většina mateřských škol využívá osm a více komunikačních kanálů. Administrativa jim zabírá až 100 hodin měsíčně. Mobilní aplikace Twigsee jim může pomoci vyřešit nejen organizaci, ale i komunikaci s rodiči, zápisy a matriku. „Chceme uvolnit ruce učitelům a ředitelům, aby se mohli věnovat svým institucím a dětem,“ říká Vanda Horáčková Seidelová, zakladatelka startupu. Učitelé jsou podle ní srdcaři, kteří jsou však zavaleni byrokracií. V současnosti Twigsee používá v Česku 200 školek a aplikaci zkoušejí i první školky na Slovensku.  Expandovat chce ale i do dalších zemí a koncem roku například otevřít druhou pobočku v Singapuru.

 „Vůbec jsem zpočátku nevěděla, jak funguje školka zevnitř. Narážela jsem jen na ty problémy, kterým čelí téměř každý rodič, což je především chaotická komunikace. Některé informace pověsí ve školce na nástěnku, něco se pošle emailem nebo do sms. Některé věci se dozvíte mezi dveřmi, nebo to sdělí manželovi, který to zapomene vyřídit,“ popisuje počáteční motivaci Horáčková Seidelová. 

Na podzim 2018 se v rámci jejího prvního projektu, webové platformy mum4mums, rozhodli tuto problematiku prozkoumat do hloubky a vypracovat studii. Zapojilo se 3000 rodičů napříč celou Českou republikou a různými typy předškolních institucí. Ptali se především na počet využívaných komunikačních kanálů, spokojenost s komunikací a její frekventovanost. Většina rodičů uvedla osm a více kanálů a více než 90 procent z nich vyjádřilo svoji nespokojenost.Prostě hrozný bordel,“ poznamenala. 

Rozhodla se proto se svým týmem naprogramovat přehlednou komunikační platformu ve formě mobilní aplikace, kterou budou moci používat učitelé i rodiče. V září 2019 pilotovali provoz v prvních školkách a reakce prý byly velmi pozitivní. „Začali jsme identifikovat všechny problémy tří zúčastněných stran – rodičů, učitelů a ředitelů – a přidávat jednotlivé moduly, které by dané straně ubralo břemeno,“ popisuje. 

Systém zobrazí rodičovi pouze informace, které se bezprostředně týkají jeho dítěte nebo třídy. Současně Twigsee řeší valnou většinu interních organizačních a administrativních záležitostí, které školku vytěžují mnohonásobně více než samotná komunikace s rodiči. Aktuálně systém vyřizuje 85 procent administrativních povinností školek a prokazatelně podle Horáčkové Seidelové ušetří až 100 hodin měsíčně. Zajišťuje třeba také omlouvání z výuky a docházkový systém, online přijímací řízení, online třídnice a automatizovaný výpočet školkovného a stravného. Platforma je i dostatečně modulární, takže si jednotlivé školky mohou nastavit své potřeby téměř na míru. Ambice Twigsee je přitom schopna řešit až 95 procent agendy.

Samotné dítě je v celém systému virtuální, protože přímo s aplikací nepracuje. Každý žák má přidělený interní identifikátor, který je neměnný. Pokud přechází do nové školky nebo dochází na kroužky do instituce s volnočasovými aktivitami, jako je třeba sokol, má rodič přístup k oběma profilům v rámci jednoho přihlášení. „V rámci nakládání a GDPR ochrany údajů si musí každá školka vést dokumentaci interně a separátně. Třeba učitel v nové školce neuvidí příspěvky z té původní, ale rodič k nim přístup má,“ vysvětluje Horáčková Seidelová.

Administrativní stránku se Twigsee snaží maximálně automatizovat i pro rodiče. Do aplikace vyplní svoje osobní údaje nebo údaje dítěte pouze jednou a všude, kde jsou potřeba, se propíší do tiskopisů, které vyžaduje zákon. V praxi vypadá používání aplikace například tak, že učitelka pošle zprávu: „Zúčastní se vaše dítě školního výletu?“ Notifikace přijde pouze těm rodičům, kteří mají své dítě v dané třídě a hned mají možnost odkliknou, jestli ano nebo ne. Učitelka vidí, kolik dětí je přihlášených, kolik omluvených a u kolika nemá odpověď. Následovně může poslat pokyny k výletu, které se automaticky zobrazí pouze rodičům, jejichž děti se výletu zúčastní. 

Z pozice státu se na školky zapomnělo

Twigsee sleduje i vývoj v rámci legislativy, který je pro vedení předškolních institucí značně komplikovaný. Nejedná se pouze o ministerstvo školství. Dětské skupiny a mikrojesle spadají pod ministerstvo práce a sociálních věcí, zatímco jesle řeší ministerstvo zdravotnictví. Každý úřad požaduje jiné výkaznictví, a to i pro pobírání dotací.

Aktuálně Twigsee používá v České republice 200 školek a aplikaci pilotují i první školky na Slovensku. Přechod na nový systém je náročný a dlouhý proces, se kterým se Twigsee snaží pomáhat. „Jsme partnerem školek. Máme dedikovaný celý tým lidí, který s nimi celý set-up proces prochází. V průměru trvá tři až čtyři měsíce, než digitalizuje všechna data a metadata, která má školka v různých tabulkách nebo papírech,“ vysvětluje Horáčková Seidelová. Aby pro ně byl přechod co nejpřirozenější, startup nastávající uživatele zaškoluje. „Dávali jsme důraz i na uživatelskou přívětivost, a aby bylo maximální množství těch kroků a úkolů intuitivních. Je to naprosto blbuvzdorné,“ směje se. Každý jednotlivý úkon je prý uživatel schopen zvládnout pod minutu. 

Pro každou stranu vypadá vnitřek aplikace jinak a koresponduje s jejími požadavky. Například učitel potřebuje mít možnost rychle dohledat alergie jednotlivých dětí, kontakt na rodiče, kdo je oprávněn k vyzvednutí dítěte, speciální potřeby, medikaci a zdravotní potřeby. Ředitel potřebuje přístup k matrice a rodič k informacím o dítěti, výuce a aktivitách. 

Jako obchodní partner si zavedení Twigsee platí školka, rodiče mají používání aplikace zadarmo. Finální cena se nastavuje individuálně a odvíjí se od velikosti školky a počtu zaměstnanců, kteří systém využívají. Přibližně to vychází vychází na 20 až 40 korun měsíčně na jedno dítě měsíčně. V České republice existují další dvě podobné aplikace - Naše MŠ a Lyfle. Obě ale řeší trochu jinou agendu a zaměřují se na jeden sektor. Naše MŠ je administrativní systém pro školky, Lyfle se naopak věnuje na komunikaci s rodiči. 

Nově Twigsee uzavřelo smlouvy i s městy, konkrétně s Roztoky u Prahy, Pelhřimovem, Prahou 15 a 20 nebo třeba Brandýsem nad Labem. „Spolupráce vzešla z popudu zastupitelstva nebo radního pro školství, kteří chtějí Twigsee používat pro všechny městské školky, díky kterému mají i makro přehled o tom, kolik dětí a kam se hlásí, kolik z nich má odklad, kolik z nich jsou cizinci – to vše samozřejmě s ohledem na GDPR,“ říká Horáčková Seidelová.

Druhé zastoupení v Asii a dalších zemích

Nedávno Twigsee uzavřelo spolupráci i s Microsoftem, se kterým pracuje na celkové digitalizaci českého a postupně i mezinárodního předškolního vzdělávání. Během léta otevře Twigsee své pilotní školky v Mexiku, Keni a Bulharsku. Další země jsou v jednání a do roku 2022 chce mít tým otevřených až na deset trhů. „Je to velmi různorodé, ale to vůbec nevadí. Chceme zjistit, pro jaké trhy je náš systém připravený. Už dnes je systém v sedmi jazycích. Udělali jsme z toho takový mezinárodní klon, který není zařazen do žádné legislativy, ale i tak jsou agendy plus minus podobné,“ říká Horáčková Seidelová. 

V září odlétá na čtyři měsíce do Singapuru, kde v rámci akcelerátoru CzechAccelerator od CzechInvestu bude pro Twigsee otevírat asijskou pobočku.Sice to není ten hlavní trh, na který míříme, ale je to takové Silicon Valley Asie. Pokud to covid dovolí, mám v plánu navštívit Indonésii, Malajsii, Filipíny, Thajsko a Kambodžu, které jsou pro nás zajímavé,“ přibližuje své plány Horáčková Seidelová, která v Asii dříve jeden rok žila. Do dvou let by pro startup chtěla otevřít další dvě zahraniční pobočky v Keni a v Mexiku. Centrála, vývoj a management se bude nicméně i do budoucna nacházet v ČR. 

Twigsee aktuálně předělává infrastrukturu systému a přesouvá ho do mezinárodního cloudového řešení, a to z důvodu stále rostoucí velikosti sdíleného obsahu. V blízké době plánuje zavést nové funkce, mezi nimi i možnost přidávání videí, rozšiřovat na základní školy se zatím ale nebude. „Stále máme spoustu práce na předškolním vzdělávání, kde jsou agendy, které prozatím nedigitalizujeme, jako je například diagnostika vývoje dětí. Jsou to úplně jiné problematiky, než které se řeší na základní škole. Na druhou stranu nás některé i používají ke komunikaci s rodiči, třídnici a omluvenky,“ vysvětluje Horáčková Seidelová, která mimo jiné s Twigsee vyhrála i první místo ve Women Startup Competition 2021 a zařadila se mezi Innovators 20 za rok 2020. 

Vývoj Twigsee vyšel už na 10 milionů korun. První čtyřmilionová investice vzešla ze soukromých financí Horáčkové Seidelové. V listopadu 2020 startup uzavřel pre-seedové kolo s "Jiným fondem", za kterým stojí investoři Jiří Hlavenka a Jan Sláma. Momentálně se Twigsee připravuje na otevření dalšího kola: k pilotování zahraničních školek a k akceleraci technologie určené pro zahraniční trh. V hledáčku má také investory s mezinárodní stopou. 

Majoritní podíl i nadále spadá Horáčkové Seidelové. Zbytek je rozdělen mezi spoluzakladatele Twigsee, klíčové zaměstnance, Jinej fond a nově i Martina Kadlčíka, zakladatele platformy Kupi.cz. Na chodu startupu se podílí celkem 22 lidí a postupně rozšiřují svoje řady. Stávající obrat za Českou republiku činí necelých 5 milionů korun. V příštím roce nicméně Horáčková Seidelová doufá až v trojnásobek. 

foto: Twigsee

Barbora Semecká

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články