Virtuální cyklotrenažér Rouvy se více zaměří na skupinové jízdy s přáteli. Pod Pale Fire Capital plánují agresivněji růst a zaútočit na čelo pelotonu
Zakladatelé Rouvy, bratři Petr a Jiří Samkovi. Foto: Jan Schejbal 

Virtuální cyklotrenažér Rouvy se více zaměří na skupinové jízdy s přáteli. Pod Pale Fire Capital plánují agresivněji růst a zaútočit na čelo pelotonu

8. úno 2023 Ivan Horák 3 min

Lidé se nejprve při jízdě na cyklotrenažérech dívali do zdi. Pak přišlo tuzemské Rouvy a jemu podobné projekty s nápadem, jak to změnit promítáním tras z reálného světa. Startup funguje už od roku 2017 a poslední rok a půl je pod křídly investiční skupiny Pale Fire Capital. Se šéfem Rouvy Petrem Samkem jsme zhodnotili začátek nové éry této firmy původem ze Šumavy.

Se softwarem pro virtuální cyklistiku se Rouvy propracovalo do stejné rodiny firem jako Aukro, Zuri nebo Favi. Pod křídly Pale Fire Capital teď mění strukturu a chystají „agresivnější“ růst. Pro letošek odhaduje CEO firmy Petr Samek až pětačtyřicetiprocentní růst.

Společnost založil spolu se svým bratrem Jiřím v roce 2017. Po vstupu Pale Fire Capital v srpnu 2021 si ponechávají 40procentní podíl. Já se snažím řešit management, bratr je spíše technicky laděný a má na starosti hlavně výzkum,“ upřesnil Petr Samek pro SJ News.

A co plánují rok a půl po vstupu významného investora? Z produktové stránky se chce Rouvy v letošním roce zaměřit na rozvoj skupinové jízdy - umožnit cyklistiku s přáteli, aby byla více zábavná. „Speciálně díky tomu, že sportujeme s kamarády, máme větší tendenci se ke sportu vracet. Děláme indoor cyklistiku zajímavější,“ konstatuje Petr Samek.

Agilní transformace

Mění se ale i struktura společnosti. „Potřebujeme nastavit procesy ve firmě tak, aby byly připravené pro lepší růst, o který se snažíme. Už jsme ale hodně věcí změnili. Vybudovali jsme kompletně nové marketingové oddělení, prošli jsme agilní transformací. Rovněž stabilizujeme tým a snažíme se zlepšovat dovednosti jednotlivých lidí,“ říká šéf Rouvy.

Spolupráci s investorem si pochvaluje. „Do spojenectví s Pale Fire Capital jsme vstupovali s tím, že máme zájem naši firmu posunout. A toužili jsme po někom, kdo má know-how a něco takového se mu už povedlo. V případě Pale Fire Capital jde dokonce o opakovaný úspěch,“ říká Samek s tím, že zejména v posledním půl roce je spolupráce velmi intenzivní. „Jsou připraveni jít do detailu a řešit s námi každodenní záležitosti, procesy a změny. Také jsem získali investici ve výši šesti milionů dolarů (přes 132 mil Kč., pozn. red.). Minulý rok jsme vložili do našeho rozvoje včetně marketingu asi sto milionů korun,“ uvádí Petr Samek.

S bráchou jsme zůstali součástí akcionářské struktury a jsme nadále velmi motivovaní, aby se firma posouvala vpřed. Poměr zakladatelé versus investoři je 40 ku 60,“ dodává.

Rouvy přináší nejen trasy světových cyklistických závodů do obývacích pokojů. Foto: Rouvy

Do tří let dostihnout jedničku

Letos Rouvy očekává obrat okolo 210 – 220 milionů korun.Reálně to znamená růst mezi čtyřiceti až pětačtyřiceti procenty. V současném postcovidovém období se náš trh restrukturalizuje, i my jsme kompletně změnili strukturu firmy. Co se týká růstu, tak bychom chtěli být ještě výrazně agresivnější,“ vysvětluje šéf Rouvy.

Startup původem z Vimperka se považuje za dvojku ve svém oboru, jedničkou je podle Samka Zwift z Las Vegas. „Chceme se jim velmi rychle přiblížit a být do tří let minimálně srovnatelní,“ uvádí. Aktuálně prý mají v databázi přes dva miliony uživatelů, z nichž aktivních je 250 až 300 tisíc.

Ideálním nástrojem pro zákazníky Rouvy je kolo s chytrým trenažérem. Další možností je smart bike, tedy stacionární trenažér. Pak už stačí připojit pomocí bluetooth telefon nebo počítač. Trenažér lze koupit i přímo prostřednictvím Rouvy. „Drtivou většinu našich příjmů ale tvoří prodej předplatného. A v tom vidíme potenciál i z dlouhodobého hlediska. Byznys s předplatným se snažíme škálovat a pořád v něm vidíme potenciál. V mezičase budeme nicméně rozvíjet i aktivity související s prodejem hardware,“ dodává Samek.

La Vuelta a další spolupráce

Jedním z hlavních marketingových  nástrojů je pro Rouvy spolupráce s různými cyklistickými závody. Klíčovým partnerem je například španělská La Vuelta, třetí největší cyklistický podnik na světě. Intenzivně také spolupracují s globálním triatlonovým seriálem Challenge Family. Zájemci si mohou projet i digitalizované trasy ze slavné Tour de France.

Rouvy ale podle Samka zejména propojuje domácí a venkovní provozování sportu: „Během indoor sezony se připravíte, jste motivovaní a zvládnete lépe i tu outdoor sezonu. Nabízíme jednoduše tréninkový doplněk," říká. Ale máme několik dobrých důvodů, proč je dobré na Rouvy jezdit občas i přes léto. Cyklisté u nás můžou budovat kariéru. Z vlastního obýváku mohou jezdit a srovnávat se s lidmi z celého světa,“ uzavírá Petr Samek.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články