Keboola nabírá první investici. Dohromady přes sto milionů korun přispěli Presto Ventures, Tomáš Čupr a další
Do úspěšné firmy Pavla Doležala a Petra Šimečka investoval spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera a zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr. foto: Keboola

Keboola nabírá první investici. Dohromady přes sto milionů korun přispěli Presto Ventures, Tomáš Čupr a další

22. lis 2022 Anna Jurečková 1 min

Platforma, která sdružuje a zpracovává data tak, aby byla srozumitelná i pro netechnicky založené lidi. S takovým byznys plánem vznikl v roce 2017 český startup Keboola a následujících pět let rostl vlastním tempem z vlastních zdrojů. Teď ale získal investici ve výši 107 milionů korun.

Český datový startup Keboola oznámil svoji vůbec první investici. 4,5 milionu dolarů, tedy zhruba 107 milionů korun, získal v rámci seedového kola, které vedl fond Presto Ventures s přispěním Reflex Capital Ondřeje Fryce. Do firmy Pavla Doležala a Petra Šimečka investoval spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera a zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr.

„Tým Kebooly se svým produktem předběhl dobu. Odvedli fantastickou práci při organickém růstu a firmu v rámci komunity datových analytiků a business intelligence proměnili v kult. Jsme nadšeni, že je můžeme podpořit, aby svůj růst urychlili a zvítězili na globálním trhu, který podle předpovědí dosáhne do roku 2029 655 miliard dolarů,“ okomentoval investici Přemysl Rubeš z Presto Ventures.

„Věříme v potenciál datové analytiky v kombinaci s umělou inteligencí. To však vyžaduje hodně času a peněz, pro firmy je velmi nákladné vybudovat si na to patřičnou infrastrukturu. Jen Amazon, Google a pár další může opravdu naplno vytěžit svá data – my tuto možnost chceme odemknout i pro ostatní," uvedl Pavel Doležal.

Jádrem byznysu Kebooly je platforma na zpracování dat. Na ní se sdružují všechna firemní i externí data tak, aby byla srozumitelná i pro lidi bez technického vzdělání. Od svého vzniku v roce 2017 startup svůj vývoj financoval z vlastních zdrojů, nyní chce svůj produkt rozšířit na evropském a severoamerickém trhu, kde už pár let působí. Na tuzemské scéně mezi klienty Kebooly patří například Productboard či Rohlik Group. Na datové platformě vyrostlo i Dáme jídlo, Slevomat či Mall Group.

PŘEČTĚTE SI: Práci za účetní odvede umělá inteligence. Mladý startup Digitoo získává další investici

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články