Prodloužená ruka lékaře: Slovenská zdravotnická „krabička“ S-Case diagnostikuje na dálku, pomáhá i na Ukrajině

Prodloužená ruka lékaře: Slovenská zdravotnická „krabička“ S-Case diagnostikuje na dálku, pomáhá i na Ukrajině

5. dub 2022 Barbora Semecká 9 min

Pandemie covid-19 zažehla mimo jiné také další rozvoj telemedicíny, jejíž určité formy se využívají od začátku tisíciletí. Vyplnit mezeru mezi lékařem a ambulantním pacientem se rozhodl i slovenský startup S-Case se svým víceúčelovým diagnostickým zařízením a platformou, pomocí nichž si pacient změří sám doma potřebné údaje a ošetřující lékař je má okamžitě k dispozici. Díky tomu nachází využití i v současném konfliktu na Ukrajině. Startup dostal letos od investorů finanční injekci ve výši půl milionu eur (12 milionů korun). „Víme i o případu, kdy S-Case zachránilo život,“ uvedl pro StartupJobs Newsroom zakladatel Martin Pekarčík. 

S-Case je malá diagnostická krabička, která v sobě kombinuje senzory na měření tlaku, teploty a množství cukru a kyslíku v krvi. Pacientovi navíc během dne připomíná věci jako kdy a jaké si má vzít léky, v kolik si změřit teplotu, kdy se najíst. 

Zařízení je současně propojené s digitální platformou, skrze níž si může ošetřující lékař zobrazit v reálném čase potřebné údaje. Pokud si pacient naměří zvýšené hodnoty, zařízení rovnou upozorní i lékaře, a ten může na základě nashromážděných dat přesněji vyhodnotit stav a určit diagnózu. Přístup k údajům mohou získat i příbuzní pacienta, pokud jim k tomu dá souhlas. 

Zařízení obsahuje SIM kartu a Wi-Fi, pomocí kterých se připojuje k internetu, pokud se nachází v oblasti bez možnosti připojení, veškeré naměřené údaje si samo ukládá. „Všechno dělá za pacienta. Nemusí si (pacient) pamatovat, kdy si má něco změřit nebo vzít. Proto je zařízení vhodné třeba i pro lidi s Alzheimerovou chorobou,“ vysvětluje Pekarčík.

S-Case v rukou zdravotníků.

S-Case nachází využití nejčastěji u chronicky nemocných, převážně u pacientů s cukrovkou, plicním onemocněním nebo vysokým tlakem. Vhodné je i pro onkologické pacienty, při paliativní léčbě, monitoringu po srdečním selháním, jednodenních operacích a pro starší 60 let. „Velkou skupinu uživatelů tvoří covidoví pacienti, které monitorujeme se Sdružením všeobecných lékařů. Víme o případu, kdy systém zareagoval, upozornil lékaře na dálku a pacient byl hned hospitalizován. Druhý den nám volal lékař, že dotyčnému S-Case zachránil život, protože na základě klesající saturace a stoupající teploty zjistil, že by pacient neudýchal noc,“ popisuje. Zařízení se momentálně nachází ve fázi certifikace a běží v pilotních programech. 

Startup již v loňském roce získal certifikaci distributora medicínských a zdravotnických pomůcek, na certifikaci produktu však nadále čeká. Označení CE Mark, bez kterého firmy nesmí distribuovat medicínská zařízení, by měli podle Pekarčíka získat na přelomu října a listopadu.  

Z Afriky na Ukrajinu

Nápad na zdravotnickou pomůcku vznikl v roce 2018 při Pekarčíkově cestování do severní Afriky. „Jsem z medicínské rodiny, takže jsem měl při cestách stále nutkání řešit problémy zdravotnického personálu a vůbec celé primární péče v oblastech, kde přetrvává nedostatek lékařů, nedostatek zdravotnických prostředků i databází. Pouhá identifikace pacienta je tam problém,“ vysvětluje.

Nedostatek zdravotnických zařízení v mnoha zemích třetího světa je známá věc. Do rozsáhlých lokalit bez medicínské infrastruktury dochází pouze odborní pracovníci komunitní zdravotnické péče, kteří většinou mají pouze základní školení a cestují pěšky nebo na kole. „Změří základní lidské funkce, zeptají se pacientů, jaké mají problémy, jestli zvrací, mají horečku, a nastaví jim léčbu. Často ale tito pracovníci nemají skoro žádné vybavení, teplotu odhadují podle přiložené ruky na čele a spoléhají pouze na vlastní úsudek. A právě náš model je na tomto založen. Pracovník si všechno naměří s jednou krabičkou, umí se spojit i s lékařem, má přístup k anamnéze a na základě návodů ví, jak postupovat,“ popisuje Pekarčík.

S-Case darovalo zařízení na pomoc uprchlíkům před Ruskou invazí na Ukrajinu. Využívá se na slovensko-ukrajinských hranicích, kde probíhá primární screening, na základě něhož pacienty podle potřeby přesouvají na specializovaná pracoviště. „Všechno tam probíhá velmi rychle, díky čemuž i my zjišťujeme, co všechno musíme vylepšit. Zařízení se využívá i v Žilině, kde je kemp pro uprchlíky, i přímo na Ukrajině.

Pilotování S-Case v Keni.


Diagnostika během čtyř minut

Na vývoji spolupracuje S-Case s více než 80členným personálem z různých medicínských oblastí. Někteří z nich jsou zapojeni do pilotních programů, které probíhají například v Ghaně, Keni, Moldávii, v Gruzii a v Albánii na interních odděleních a ambulancích nebo i v terénu při dennodenní práci. Zdravotnický pracovník v takových případech přijde k pacientovi, změří mu hodnoty, vyhledá ho v databázi, podívá se na historii měření, napíše o něm anamnézu a může jít k dalšímu. Dostává se tak z dvanácti minut diagnostiky na čtyři a všechna data má následně lékař nebo zdravotnický pracovník k dispozici přímo v platformě.

S-Case většinově cílí na B2B spolupráci. Řešení chtějí poskytovat všeobecným lékařům, nemocnicím nebo jiným zdravotnickým zařízením, které je mají dále rozdělovat mezi své pacienty. „Máme velkou poptávku. Lékařům se to líbí, stejně tak zdravotnickému personálu, sestrám v domovech se sociální službou a podobně. Nemusí k pacientovi táhnout více zařízení, přepisovat údaje z papíru do druhého papíru a pak do počítače. Všechno mají digitalizované. Samozřejmě jsou i reakce na to, co je třeba zlepšit. Toho si velmi ceníme, protože to je to, co nás posouvá dopředu,“ říká Pekarčík.

Jeho zařízení není hrazené zdravotní pojišťovnou, ačkoli by si to S-Case přálo. Pekarčík podotýká, že preventivní medicína v konečném důsledku šetří peníze.Umíme správně nastavit léčbu pacienta, čímž zabráníme například tomu, aby byl o dva měsíce později hospitalizován kvůli hypertenzní krizi.“

Pandemie covid-19 měla na rozvoj S-Case spíše pozitivní vliv. „Tisíce našich klientů díky tomu zjistilo, že telemedicína je prospěšná. Covid odstřihl pacienty od lékařů a umožnil větší propojení online. Také od nich přicházelo mnoho požadavků. Co nám ale úplně nepomohlo, je nedostatek čipů a nedostatek součástek. Mnohokrát jsme je museli předělávat nebo úplně měnit.“

Počáteční zainvestování z podomních prezentací

Vývoj zařízení měl svá úskalí, především kvůli regulovanosti medicínských a zdravotnických pomůcek. „Teď nám budou běžet klinické zkoušky, které musí splňovat všechny normy a každý jeden bod, který potřebujeme. Čili ten vývoj je jen taková jedna malinká část. Teď už je to krásnější, protože jsme ve fázi, kdy dokončujeme finální zařízení. Nebyla to vždy taková procházka růžovou zahradou, jako jsme si ze začátku mysleli,“ směje se s odstupem Pekarčík. 

První investici startup získal v roce 2020. Ta byla klíčová právě v přeměnu nápadu na hmotný produkt. Následně S-Case dostal další čtyři investice. Aby snížili finanční riziko, využili i nejrůznějších grantů, fondů a akcelerátorů, které posloužily především na samotný vývoj. V letošním roce získali od investorů, mezi které se řadí například Bpd partners, Y Soft Ventures, AI Startup Incubator nebo Vít Horký, půl milionu euro (přes dvanáct milionů korun). Investiční kolo je ale stále otevřené.

Tým S-Case, s Martinem Pekarčíkem uprostřed.

Počáteční zainvestování startupu přitom probíhalo poměrně neobvykle. „Udělal jsem minutovou prezentaci a chodil jsem po Oravě po podnikatelích. Během minuty jsem jim řekl, že tohle je to, co chceme dělat, a dejte nám na to, prosím, peníze. No a tak jsem vybral přes deset tisíc euro,“ směje se Pekarčík.

V současnosti se jeho tým skládá z dvaceti lidí, z nichž pět patří i mezi podílníky. Letos chtějí cílit především na československý trh. Přesto se od samého začátku snaží být podle svých slov mezinárodní firmou, a tak by S-Case rádo zamířilo i na Balkán a v dalších stádiích například do Skandinávie nebo Itálie, které platí za silné v oblasti telemedicíny. Velké projekty chtějí i nadále smměřovat do rozvojových zemí, kde mají podle Pekarčíka zcela odlišný sociální dopad.

foto: S-Case

Barbora Semecká

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články