Příště se potkáme ve virtuální realitě. Český startup Yord nedalekou budoucnost přibližuje raketovým tempem

Příště se potkáme ve virtuální realitě. Český startup Yord nedalekou budoucnost přibližuje raketovým tempem

3. kvě 2022 Lukáš Vincent 7 min

Byla to vzdálená budoucnost, se kterou si hráli tvůrci sci-fi filmů. Průnik virtuální reality do té skutečné řada vizionářů dlouho věštila, ale ten stále nepřicházel. A pak přišla pandemie, která tam vyspělý svět nasměrovala tak nějak automaticky. Nyní se brány virtuální reality pomalu otevírají všem, i díky studiím, jako je Yord.

Potkali jsme se na Google Meet. Zatím. Doba, kdy se novináři se svými respondenty budou moci setkávat prostřednictvím svých avatarů ve virtuální realitě podle Adama Rajnohy, zakladatele a CEO vývojářského studia Yord orientujícího se na virtuální a rozšířenou realitu, ještě prostě nenastala. Ale je nedaleko. 

“Máme tady sektor, který se tím směrem hýbe, ale ještě tam prostě není,” tvrdí Rajnoha s tím, že vlna takzvaných early adopters už proběhla.  Zvyšuje se uživatelská přívětivost a dostupnost hardwaru a během následujících tří až pěti let bychom měli našim fyzickým existencím dodat čtvrtou dimenzi. Tu virtuální. Yord je podle všeho na cestě stát se jedním z hlavních katalyzátorů, který pomáhá VR/AR otevřít pro “odvážné pionýry.” 

Do nového světa už pomohl třeba Škodě, pro jejíž showroomy vyvinul vizualizaci toho, co se děje pod kapotou elektromobilu, pomáhající znalcům principu spalovacích motorů přepnout z benzinky do zásuvky. Virtuální kanceláře na post-pandemické globální meetingy “postavil” pro konzultanty z Deloitte. Aktivní je i na poli výstavnictví, kde pomáhá oživit expozice rozšířenou realitou. To jsou první vlaštovky, v druhé polovině této dekády bychom měli být dále.

Nemyslíme si, že přijde jedna killer aplikace, která do virtuální reality vtáhne všechny. Spíš to bude postupný proces, kdy si každá skupina zákazníků najde něco, proč jí bude stát za to do tohoto světa vstoupit,” míní druhý ze zakladatelů Yordu, David Mařák. S kolegou se oba shodují, že hlavní slovo bude mít zábava. ”Přes hry to začíná vždycky,” směje se Rajnoha. 

Jako sektor VR/AR jednoznačně roste, křivka reflektující jeho progres skoro utíká z papíru. Předloňská velikost trhu se globálně vyčísluje na necelých patnáct miliard dolarů, projekce agentury Allied Market Research pro moment, kdy nám dá třetí dekáda 21. století adieu, hovoří o necelém půl bilionu dolarů (454,73 mld. USD) objemu trhu. Což znamená složené tempo růstu přesahující čtyřicet procent. Slovy klasika: Dámy a pánové, kdo z vás to má?    

Pionýři světů virtuálních

Jeden z projektů tzv. rozšířené reality, který Yord realizoval pro klienta z oblasti muzejnictví

 

Během tří let existence Yord jako studio specializující se na VR/AR prošel několika fázemi. “Na počátku byla potřeba obrovská evangelizace, kdy jsme naráželi na fakt, že firmy to braly jen jako jakousi hračku pro marketing,” vzpomíná Adam Rajnoha na začátky. Studio (pojmenované po ostrovu ze Supermanovy planety Krypton - proto, že technologie VR/AR dávají lidem do určité míry schopnosti Clarka Kenta) existovalo, otcové zakladatelé měli jasnou vizi, jen na druhé straně poněkud kulhala poptávka

“Nebylo úplně snadné na začátku klienty přesvědčit. Jednak že virtuální či rozšířená realita je opravdu oblast, která stojí za jejich pozornost, jedna že my jsme právě to studio, které by je mělo doprovázet na prvních krocích v této oblasti,” vzpomíná Rajnoha. Silnou referencí se ukázal být projekt Yordu Mainware, který pomocí rozšířené reality zajišťuje takzvanou chytrou údržbu strojů využívaných kolosy jako je Continental nebo Siemens. A následně zmíněný projekt pro Škoda Auto, která byla tomuto typu progresivních nápadů a zapojení nových technologií nakloněna. Pak přišla pandemie, která trend, že se minimálně část našich životů přesune do virtuálna, nejen potvrdila, ale svým způsobem i urychlila. 

Ani tak ale časy evangelizace úplně neskončily. “Část našich zákazníků stále oslovujeme my, když vidíme, že pro jejich produkt by VR/AR mohla dávat byznysově smysl. Stále častěji nás nicméně oslovují firmy z celého světa a přicházejí s vyprofilovanými nápady,” popisuje Rajnoha aktuální byznysový status quo Yordu, s tím, že v druhém případě se snaží fungovat nejen jako stavitel, ale i jako jakýsi oponent. 

"S klienty se prostě snažíme společně vymyslet, zda neexistuje lepší cesta, jak dosáhnout požadovaného,” popisuje David Mařák. Právě na této bázi v Yordu už realizovali několik desítek projektů, vedle výše zmíněného pomáhali ČSOB nebo Raiffeisenbank s projekty ve 3D, vytvářeli virtuální módní přehlídku pro Bibloo nebo postavili desítky AR modulů pro firmy od startupu typu Mixit až po zavedené značky typu Dr. Oetkera. Postupně vše začíná fungovat i byznysově. “Rosteme solidně, každoročně se nám daří minimálně zdvojnásobit objem fungování a věříme, že jsme schopni v budoucnu s předpokládanou expanzí našeho sektoru zařadit i na vyšší rychlostní stupeň,” hlásí sebevědomě Rajnoha.

Není to o penězích, ale o lidech

Část týmu Yordu připravená v avatarové podobě na život i byznys v metaversu, podle nich nepříliš vzdálenou budoucnost

 

Schopnost Yordu dosáhnout vytyčených met vedle přirozené expanze odvětví stojí především na schopnosti získat do týmu správné lidi. Zvlášť v oblasti, jejíž specializace se v tuto chvíli jeví jako naprostá niché. Jinými slovy: kolik expertů na VR/AR znáte, respektive máte ve své sociální bublině? Tady se československému duu zakladatelů vyplácí prvotní sázka na středoevropský prostor. Jakkoliv se Yord definuje jako “pražsko-londýnská” firma a v úvodu zmiňovaný Google Meet spojoval Prahu (Newsroom) se San Franciscem (Yord). “Virtuální a rozšířená realita vychází, respektive je velmi úzce napojená na gaming a region Střední Evropy je v něm prostě silný,” popisuje Rajnoha z jakého bazénu talentu jeho startup loví. 

Od začátku je jedním z úhelných kamenů fungování Yordu nastavení vnitřní kultury firmy a atmosféry tak, aby se v ní zaměstnanci cítili dobře. “V momentu, kdy se zaměstnancům u vás líbí, tak vám sami pomáhají najít další kolegy, kteří k tomuto přispějí,” popisuje Rajnoha proces, kdy z “two-men-show” Yord vyrostl až do dnešní velikosti čítající třiceti lidí. Ze kterých plná polovina - což není v technologický orientovaných startupech úplně bežné - jsou ženy. “Atmosféra v takto namíchaném kolektivu je z naší perspektivy produktivnější, pozitivnější, bohatší, zkrátka lepší,” míní Rajnoha v úmyslu v tomto stylu budování Yordu vytrvat. “Během následujících pěti letech chceme vyrůst mezi tři nejlepší VR/AR studia na světě a expandovat skrze týmy po celé severní polokouli,” prezentuje ambice duo zakladatelů. Technologie, aby zlepšili komunikaci lidí rozprostřených po celé planetě, v Yordu k dispozici mají.

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články