Přesvědčil, proto eAgronom získal od Soulmates Ventures dalších pět milionů
eAgronom poskytuje zemědělcům platformu pro stanovení uhlíkové stopy jejich produkce. (Foto: eAgronom)

Přesvědčil, proto eAgronom získal od Soulmates Ventures dalších pět milionů

9. úno 2024 Ondřej Černý 4 min

Venture kapitálový fond Soulmates Ventures nově podpořil estonský startup eAgronom částkou 200 tisíc eur. Připojil je k 800 tis. eur, jimiž společnost poskytující zemědělcům platformu pro stanovení uhlíkové stopy jejich produkce podpořil v posledním investičním kole. Nové prostředky pomohou estonské společnosti ke vstupu na český trh a otevření pražské pobočky.

Hospodařit s půdou svědomitě a produkovat kvalitnější potraviny. Právě s tím se zemědělcům rozhodl pomoci estonský startup eAgronom. Vytvořil proto platformu zaměřenou na stanovení uhlíkové stopy zemědělské produkce. Na základě analýzy dat pak pomáhá zemědělcům tyto procesy optimalizovat, aby zadržovali v půdě důležité živiny a vodu a pěstovali tak kvalitnější plodiny.

Tímto přístupem zároveň mohou hospodářství dosáhnout na nové zdroje příjmů v podobě uhlíkových kreditů, prémií v rámci hodnotového řetězce potravinářského průmyslu nebo financování ze strany bankovních institucí, které je podmíněné udržitelnými postupy v zemědělství.

Nápad na vytvoření nástroje pro optimalizaci hospodaření vznikl z mé vlastní potřeby správy rodinné farmy, ze které pocházím. Brzy o platformu projevila zájem další hospodářství. Dnes naše platforma pomáhá budovat udržitelnější zemědělství na 14 světových trzích. Nedávno jsme oslavili milník 1,5 milionu hektarů půdy, které zemědělci s naší pomocí obhospodařují,“ říká Robin Saluoks, zakladatel a CEO eAgronomu.

Zakladatel Robin Saluoks se se svou platformou dokázal už prosadit v deseti zemích v Evropě a ve čtyřech v Africe. (Foto: eAgronom)

Nápad zaujal zástupce akcelerátoru a venture kapitálového fondu Soulmates Ventures. Ten vyhledává inovativní startupy s vizí dlouhodobě udržitelného rozvoje, poskytuje finanční prostředky a aktivně pomáhá projektům primárně ve středoevropském regionu škálovat byznys a úspěšně expandovat na zahraniční trhy. Proto se estonský startup v posledním investičním kole rozhodli podpořit částkou 800 tisíc eur.

eAgronom nás svou vizí okamžitě nadchl. Když jsme podepisovali první investici, byli jsme v případě splnění našich očekávání připraveni navýšit tuto částku o dalších 200 tisíc eur. Během několika měsíců v našem akceleračním programu jsme pozorovali, jak tým eAgronomu využívá poskytnuté zdroje a znalosti k podpoře svého růstu a dosahování hospodářských cílů, které dokonce překonali. Proto jsme dohodu rádi splnili a rozšířili svoji investici,“ vysvětlil Hynek Sochor, zakladatel a předseda představenstva Soulmates Ventures.

Po třech letech fungování má fond zakladatele Hynka Sochora v portfoli dvanáct společností s celkovou hodnotou 202 milionů eur. (Foto: Soulmates Ventures)

PŘEČTĚTE SI: Investoři ze Soulmates Ventures podpořili estonský startup eAgronom. Zaměřuje se na udržitelnost farmaření

Navýšení investice pomohlo estonské společnosti ke vstupu na český trh a otevření pražské pobočky, která se ihned rozšířila o čtyři nové kolegy. Finanční injekci využil eAgronom také k expanzi do Rumunska a do Afriky, rozvoji svého produktu a vylepšení datových modelů, díky nimž plánuje zjednodušit a především zautomatizovat sběr dat z hospodářství. Platformu eAgronomu tak aktuálně využívají zemědělci ve 14 zemích a tým společnosti čítá 68 členů.

eAgronom je příkladem projektu, ve kterém vidíme jasný přínos udržitelnější budoucnosti. Ambice, směřování a hluboká znalost oboru pro nás byla jasným důvodem, proč jsme se rozhodli podpořit startup v růstu. Navíc společnost splnila podmínky, které jsme si společně nastavili. Rádi jsme je podpořili dalšími prostředky a mě osobně těší přínos českému zemědělství,“ dodává Sochor.

Pokud by platformu eAgronomu využívali všichni čeští zemědělci, dokázala by jim podle Saluokse dohromady přinést až 45 milionů eur ročně. Zároveň zdůrazňuje, že jim ekologičtější přístup může pomoci u jejich obchodních partnerů.

Potravinářské firmy chtějí porozumět uhlíkové stopě svých dodavatelů a jsou připraveny platit více za produkty, které jsou vyráběny udržitelným způsobem. Proto s naší platformou hrajeme klíčovou roli v měření a ověřování těchto informací, čímž postupně přispíváme k nastolení nového standardu v oblasti udržitelnosti,“ říká Saluoks, jehož firma v současnosti pomáhá zkvalitňovat hospodaření 2 500 zemědělců, kteří pomocí platformy obhospodařují 1,5 milionu hektarů půdy v Evropě a v Africe.

Tým estonského startupu se neustále rozrůstá. (Foto: eAgronom)

Celkem i se současnou investicí podpořili investoři v různých kolech společnost prostředky v hodnotě 15 milionů eur. V minulosti získala prostředky například od nizozemského fondu Icos Capital nebo estonského fondu SmartCap. V současnosti je eAgronom otevřený investicím v rámci kola Series A.

PŘEČTĚTE SI: Soulmates Ventures a Purple Ventures sází na zdraví. VOS.health posílají 36 milionů počáteční investici

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články