Pražské Malešice se otevřou startupům a inovátorům. Vedle obřího datového centra vyroste technologický park s laboratořemi i ubytováním

Pražské Malešice se otevřou startupům a inovátorům. Vedle obřího datového centra vyroste technologický park s laboratořemi i ubytováním

4. led 2022 Šárka Mrázová 7 min

Do dvou let vyroste v pražských Malešicích velké technologické centrum pro startupy a inovátory. Připravuje ho česká investiční skupina TTC, která zde už provozuje obří datové centrum, v němž je uložena téměř polovina dat českého internetu. Technologický park má poskytnout nejen zázemí a laboratoře, ale i ubytování a další služby pro startupisty a vývojáře. TTC je do něj připravena investovat vyšší stovky milionů korun, řekl pro StartupJobs Newsroom Luboš Müller, člen představenstva a ředitel pro rozvoj podnikání v moderních technologiích v TTC. Firma už loni udělala první krok a založila vlastní inkubátor pro startupy 4eggs, sídlit bude také v Malešicích.

„Nyní dokončujeme projektovou přípravu centra, které se bude nacházet v budovách našeho areálu v Malešicích. Do roka a půl by se měla uskutečnit celková rekonstrukce areálu, pak bude následovat samotná technologická příprava centra, a pokud nenastanou nějaké komplikace, tak by v létě 2024 mělo být všechno připravené pro zahájení provozu,“ říká Müller. 

Skupina TTC, jejíž loňský obrat činil 1,23 miliardy korun a čistý zisk zhruba 100 milionů Kč, vlastní v Malešicích kromě areálu plánovaného technologického centra (vizualizace na titulní fotce pozn.red.) i další pozemky. 

Přestože Malešice nejsou přímo v centru metropole, je přesvědčen, že jsou atraktivní investorskou lokalitou. Bývalá malešická průmyslová zóna má podle Müllera zcela unikátní podmínky stát se novým technologickým centrem Prahy. Relativně nízká zastavěnost spolu s dobrou dopravní dostupností (je zde metro, vlak i napojení na silniční městský okruh pozn.red.) a již existující infrastrukturou jsou obrovskou příležitostí pro vznik nových technologických center, které se mohou vzájemně doplňovat a vytvořit tak z Malešic podle Müllera „naprosto unikátní technologickou lokalitu, která nyní v Praze chybí". 

Ze socialistického výzkumáku k ryze české investiční skupině

Skupina TTC vznikla z bývalého Výzkumného ústavu telekomunikací, který před rokem 1989 působil jako vývojová organizace pro tehdejší podniky jako Tesla Strašnice nebo Tesla Liptovský Hrádok. Po roce 1989 najel na vlastní výrobu telefonních zařízení pro kanceláře a obchodní centra. Později se spojil s italským výrobcem optických systémů Marconi SPA, po kterém do současnosti jedné z firem skupiny TTC zůstala část názvu. V roce 2014 italský podíl vykoupili zpět čeští majitelé. V posledních letech skupina TTC investovala například do koupi areálu Atrium v Trutnově, slovenské kyberbezpečnostní firmy ReFoMa a loni odkoupila majoritní podíly v pardubické firmě AWOS, která je jedním z největších tuzemských výrobců průmyslové elektroniky, nebo ve firmách ANETE a ApS Brno, které jsou dominantními dodavateli informačních systémů pro stravování a ubytování. 

Skupinu TTC v současnosti tvoří téměř třicet společností, které působí zejména v oblasti moderních technologií a realit. Patří mezi ně například TTC Teleport, pravděpodobně největší český provozovatel datových center, dále společnost TTC Marconi, která vyvíjí a dodává komunikační technologie pro oblast energetiky, dopravy a pro kritickou infrastrukturu státu nebo pardubický výrobce průmyslové elektroniky AWOS. 

V poslední době se skupina stále více zaměřuje i na oblast kybernetické bezpečnosti a ochranu firem proti hackerským útokům. V oblasti realit skupina vlastní a spravuje například filmová studia v Jinonicích, kde se mimo jiné natáčí populární zábavná show Tvoje tvář má známý hlas nebo československá SuperStar.

Náš záměr napomáhá tomu, aby se z Malešic stal technologický park, říká Luboš Müller, člen představenstva a ředitel pro rozvoj podnikání v moderních technologiích v TTC. 


Malešické zázemí pro výrobu i komunitní bydlení pro startupisty

Malešický technologický park má podle ředitele Müllera přitáhnout hlavně technologické startupy a další špičkové firmy z oblasti ICT. Chce se zaměřit především na firmy, které realizují nápady využitelné v oblastech, jako je energetika, doprava, průmysl nebo chytré budovy.  

Nové technologické centrum vznikne z části areálu tiskáren Svoboda, od nichž TTC celý areál kdysi odkoupila. A právě díky své tiskařské historii má tato budova pro realizaci záměru technologického centra jednu velkou výhodu. Vzhledem k tomu, že tiskárny potřebovaly zázemí pro chemické technologie, je celá budova již nyní přizpůsobena a certifikována pro provoz chemických laboratoří.  

„Teoreticky by tam mohly být i nějaké biologické laboratoře a podobně. Je tam logistika, je tam skladování,” vysvětluje Müller. Také datové centrum, jež provozuje TTC, disponuje velkým zázemím. „Je to taková malá fabrika, která má spoustu dieselagregátů a zabezpečení, což by se také mohlo využít pro celý areál. Má dva nezávislé zdroje energie a tak dále,” dodává s tím, že firma nechce technologické centrum stavět jen jako laboratoř. 

„Tady už jsou zajímavé výrobně-skladové prostory, které v Praze chybí, takže firmy, které jsou postavené na nějaké malé výrobě a zajímavých technologiích a potřebují nějakou logistiku, v Praze už téměř nemají kde být. Zájem je o to velký. Kousek odtud má vzniknout i velký bytový areál, pozemek koupila Skanska. Částečně se nám to líbí, částečně ne. Tím se ale lokalita velmi oživí,” myslí si Müller.

Elektrárna pro datového obra i startupisty

TTC v areálu také plánuje vybudovat malou trigenerační elektrárnu o výkonu zhruba pěti megawatt, která by byla schopna dodat zdroj energie i středně velké obci. Je určena především pro datové centrum, ale energii bude dodávat i novému projektu technologického centra. Z plynu vyrobí elektřinu, teplo i chlad, který datové centrum potřebuje.

Malešice jsou v hlavním městě podle ředitele Müllera jednou z posledních lokalit, kde se obdobně rozsáhlý projekt technologického centra může vybudovat. „Náš záměr napomáhá tomu, aby se z Malešic stal technologický park,” je přesvědčen. 

TTC uvažuje také o tom, že by jako součást areálu vybudovala komunitní bydlení pro podporu startupů a mladých firem, kterým by tak pomohla přitáhnout více budoucích zaměstnanců. „Je to vlastně i náš zájem, propojovat standardní úspěšné a fungující firmy s novými vznikajícími inovačními startupy a k nim hledat chytré lidi,” dodává. Areál přitom neláká jen kvůli své technické stránce, je zajímavý i pro filmaře, natáčel se zde například český seriál Einstein - Případy nesnesitelného génia s Vojtou Kotkem v hlavní roli.

Skupina TTC už dlouhodobě spolupracuje s Českým vysokým učením technickým a dalšími školami včetně středních. Do budoucna by podle Müllera chtěla do nového technologického parku přivést právě i studenty, kteří by zde získávali praxi a třeba pak zůstali pod křídly TTC. O spolupráci jedná i s Prahou a městskou částí.

Foto: TTC

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články