Pomohou ženám odhalit infekce. Startup Shealed zaměřený na diagnostiku cílí na první investici
Finále 3. ročníku Lifbee Academy. Na snímku Lucie Křenková ze startupu Shealed Foto: Samuel Sedliak (Lifbee Academy)

Pomohou ženám odhalit infekce. Startup Shealed zaměřený na diagnostiku cílí na první investici

23. úno 2023 Ondřej Černý 2 min

Pomoci ženám s vaginálními infekcemi. Právě na tuto problematiku se zaměřil startup Shealed. A díky řešení v podobě jednoduchého diagnostického testu ve svém úsilí značně pokročil. I proto, že zaujal na soutěži zaměřené na biotechnologické inovace, je příštím krokem získání investorů a další rozvoj.

Studentka a výzkumnice na Institutu mikrobiologie Akademie věd ČR Lucie Křenková se společně se slovenskými kolegyněmi Brigitou Benkőovou a Helenou Ignačákovou v rámci v inkubátoru Lifbee Academy zaměřily na téma, které je poměrně tabuizované, a proto i dlouhodobě opomíjené. Díky testu, který ve svém startupu Shealed vyvinuly, budou ženy moci určit původce infekce. Na základě toho pak mohou přistoupit k aplikování dostupných možností léčky, případně další postup konzultovat s gynekologem.

Se svým projektem trio zaujalo porotu 3. ročníku BioInnovation Award, kterou v Bratislavě pořádá Lifbee Academy. Jde o unikátní vzdělávací program spojený s inovačním inkubátorem. Určený je pro mladé lidi zaměřující se na oblasti vědy, byznysu, IT nebo designu. Podporuje témata podnikání a biotechnologií, která aplikuje v oblasti lidského zdraví nebo environmentálních výzev.

Během finálového večera se porotě a investorům představilo sedm startupových týmů. V kategorii MedTech zvítězil tým Utumbo s nápadem pro zlepšování fyzického a duševního zdraví zaměstnanců prostřednictvím analýzy jejich střevního mikrobiomu. Strava má totiž velký vliv na prospěšné bakterie, které žijí v lidském těle. Pomáhají udržovat zdravou imunitu i celkové zdraví. Vědci zjistili, že jejich vliv jak na zdraví, tak na dobrou náladu je významný. Projekt týmu Utumbo firmám nabízí díky návrhům chutného jídelníčku, který podporuje zdravé bakterie, zlepšovat zdraví a vitalitu svých zaměstnanců.

V kategorii Enviro Labu Lifbee vyhrál startup Haloplastics, který pracuje na surovině produkované mikroorganismy, která zajistí nízkou cenu bioplastů. Týmu už se podařilo navázat spolupráci s předními vědci v oblasti materiálové vědy, s nimiž tuto surovinu budou testovat v pilotní fázi projektu. Oba vítězové si rozdělili výhru ve výši deset tisíc eur. Týmu Haloplastics prostředky pomůžou s financování prvních experimentů v laboratorních podmínkách.

Porotkyně a zakladatelka české společnosti Pipette and Chart Liliana Unachukwu konstatovala, že „projekty byly na evropské úrovni a týmy by se s nimi klidně mohly vydat i na nejprestižnější evropské inovační soutěže“.

Všechny týmy a nápady vznikly přímo v inkubátoru Lifbee Academy, který jako vzdělávací a inkubační program funguje na základě široké podpory z oblasti soukromé sféry. Program podpořila například výzkumná organizace SanaClis, organizace odpovědnosti výrobců ENVI-PAK, Nadace Tipsport a společnost Takeda, která nedávno v Bratislavě postavila své inovační centrum.

PŘEČTĚTE SI: Český nástroj na infekci v nemocnici sklízí úspěchy. Datlowe pokrývá už čtvrtinu tuzemských lůžek

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články