Polský startup ResQuant dostal peníze na vývoj kryptografické ochrany

3. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Projekt postkvantového urychlovače polského technologického startupu ResQuant získal finanční injekci. Poskytl ji fond Invento VC.

Finanční prostředky získané v rámci investice umožní společnosti ResQuant spustit komplexní akcelerátor ve fyzických FPGA systémech spolu s prováděním testů správnosti a měření skutečných výkonnostních parametrů, refaktoringem kódu a přípravou kódu do distribuční podoby spolu s vývojem technické a uživatelské dokumentace.

ResQuant působí v oblasti kybernetické bezpečnosti a jeho hlavním cílem je chránit citlivá data před možnými hrozbami. Jeden z projektů lodžského startupu založeného Michalem Andrzejczakem a Tomaszem Szcześniakem je reakcí na nové kryptografické standardy vybrané pro soutěž pořádanou americkým National Institute of Standards and Technology.

National Security Agency doporučila zavedení dvou poskvantových algoritmů testovaných v posledních pěti letech do praxe od roku 2025 a jejich povinné používání pro vybrané kategorie hardwaru a softwaru. Do roku 2030 by dané algoritmy měly umožnit bezpečnou komunikaci mezi zařízeními v rámci digitálního prostředí pomocí kvantových počítačů.

Moderní kybernetická bezpečnost využívá asymetrické kryptografické standardy založené na matematických problémech, které dnešní počítače nedokážou vyřešit. Dva už existující algoritmy Shor a Grover mohou tyto problémy vyřešit při využití kvatnového počítače. Z čehož vyplývá, že „...jakmile se objeví dostatečně výkonný kvantový počítač, veškerá v současnosti používaná kryptografie s veřejným klíčem se stane nepoužitelnou,“ konstatoval jeden ze spoluzakladatelů ResQuant Tomasz Szcześniak.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články