Podcast SCRIPTease: Vlastní servery i online „procházky po pokojích”. CTO Bonami o technologických výzvách prodejce nábytku, který už působí v devíti zemích
CTO Bonami Martin Patočka byl hostem podcastu SCRIPTease. (Foto: LOLO.team)

Podcast SCRIPTease: Vlastní servery i online „procházky po pokojích”. CTO Bonami o technologických výzvách prodejce nábytku, který už působí v devíti zemích

7. zář 2022 Redakce 7 min

Konkurovat zavedeným řetězcům s nábytkem a bytovými doplňky, navíc na internetu, kde si svou novou matraci jen tak nevyzkoušíte? Takový nápad mohl znít na konci roku 2012, kdy vzniklo české Bonami, poněkud odvážně. O deset let a několik miliard korun později je Bonami zavedenou značkou působící na devíti evropských trzích. V kancelářích v centru Prahy i na centrálním skladu v Jenči dodává firmě novou mízu Chief Technology Officer Martin Patočka, který byl hlavním hostem tech podcastu SCRIPTease.

Článek vznikl v rámci spolupráce SJ News a podcastu SCRIPTease. Celou epizodu si můžete poslechnout zde:

„Bonami prodává nábytek, domácí dekorace i kupu dalších věcí. Působíme v tuto chvíli v devíti zemích, z toho čtyři jsme otevírali v loňském roce,“ popisuje Chief Technology Officer Martin Patočka. Z pětice původních zemí ze středoevropského regionu (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Rumunsko) firma zamířila jednak do Pobaltí (Lotyšsko, Litva), jednak k Jaderskému moři (Slovinsko, Chorvatsko).

Martin Patočka nastoupil do Bonami v říjnu předloňského roku, do té doby pracoval ve společnosti Oracle. (Foto: LOLO.team)

Obrat firmy, založené na přelomu let 2012 a 2013 Václavem Štruplem s podporou investiční skupiny Miton, činil loni přibližně 2 miliardy českých korun, letos se i s odkazem na další expanzi očekává opět růst tržeb. Patočka přitom zdůrazňuje, že Bonami už nepůsobí pouze v sektoru internetových obchodů, ale má i devět kamenných prodejen v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Firma uvedla na trh také vlastní privátní značky nábytku Bonami Essentials a Bonami Selection. „O to více výzev na nás čeká, když se k tomu přidává i ten fyzický svět,“ vysvětluje Martin Patočka, který svou dosavadní kariéru před rokem 2020 spojil s technologickou společností Oracle, v níž strávil na různých seniorních pozicích v IT přes 12 let.

Když do Bonami v říjnu předloňského roku nastoupil, cítil dle svých slov určité rozladění z toho, že diskuze na úrovni produktového managementu jsou velmi živelné, což bylo ve velkém kontrastu s dosavadním korporátním pojetím, na něž byl zvyklý. „Hodně nápadů, hodně věcí, hodně témat, která se řešila najednou,“ popisuje. Dlouhou dobu to fungovalo, jenže Bonami svou velikostí postupně startupovou mentalitu přerostlo, a tak bylo nutné proces sběru požadavků na technologie a vývoj formalizovat. Firma proto v letošním roce zavedla strukturované produktové roadmapy (částečně se inspirovali agilním frameworkem SAFe, což je metodika, která pomáhá zavést lean-agile principy do projektů, kde jsou zapojeny desítky až stovky osob) či pravidelné projektové meetingy za účasti managementu i vývojářů, což přispělo k vyšší transparentnosti i efektivitě developmentu v rámci celé firmy. „Lidé si díky tomu uvědomili, že naše kapacity nejsou nafukovací, a pokud něco potřebují hned, znamená to, že to budou muset vyměnit za něco jiného,“ dodává Martin Patočka, který v Bonami šéfuje přibližně 25člennému týmu vývojářů. „S ambicemi, které máme, bychom ale možná potřebovali tým dvojnásobný,“ doplňuje obratem.

Souboje textů i fotografií

Velkým tématem je pro Bonami v současnosti SEO neboli optimalizace pro internetové vyhledávače. „V této době, kdy se všichni snaží urvat z balíku lidí, kteří nakupují online, ten největší podíl, je SEO nástroj, na který se relativně hodně zaměřujeme,“ zdůrazňuje Patočka. Pro vyhledávače a srovnávače zboží jsou textové popisky nadále extrémně důležité, zákazníci ale často nakupují spíše očima. Bonami proto nedávno implementovalo koncept zvaný Shop the look (nakupuj, co vidíš), kdy jsou na stovkách lifestylově pojatých fotografií domácností či zahrad označeny produkty, jež je možné na stránkách Bonami zakoupit. „V podstatě je to replikace procházek po pokojích v obchodním domě IKEA, jen v online světě,“ přiznává Patočka srovnání se skandinávskou konkurencí proslavenou tučnými papírovými katalogy.

Bonami si dává záležet na tom, aby kompletní řetězec od prodeje až po vyskladnění zajistilo skrze vlastní aplikace a systémy, popisuje Patočka. (Foto: LOLO.team)

Další důležitou metrikou pro vyhledávače je „performance“, čili rychlost reakce webových serverů na požadavky zákazníků. Bonami proto realizovalo v loňském roce migraci z virtuálních strojů na vlastní i další softwarové úpravy, čímž se podle Patočky podařilo dosáhnout zrychlení odezvy o desítky procent. Ve špičce jde aktuálně o hodnoty pohybující se okolo 300 milisekund. Firma tím nabourává zavedený trend přesunů do globálních cloudových řešení typu Microsoft Azure či Amazon Web Services. „Případné výpadky i výkonové problémy, které jsme řešili, občas souvisely právě s poskytovatelem hostingu tady v České republice a s virtualizací. Proto jsme se rozhodli, že přistoupíme k nákupu vlastního hardware, celkem jde o 8 velkých serverů, a zatím se ukazuje, že se to vyplatilo z pohledu výkonu i financí,“ vysvětluje Patočka.

Firma přitom musí řešit i výraznou sezónnost, kdy zákaznický zájem zejména o menší zboží výrazně roste v předvánočním období. „Sezóna pro nás začíná v říjnu a kulminuje v listopadu a prosinci. Kolem Black Friday naše infrastruktura jede na plné obrátky, proto je dobré mít potenciál přihodit v případě potřeby pár serverů navíc,“ popisuje plán firmy na dynamické škálování s pomocí technologie Docker.

Stálí zákazníci nakupují přes aplikaci

Mezi technologická specifika Bonami patří to, že firma se kompletní řetězec od prodeje až po vyskladnění snaží zajistit skrze aplikace a systémy vyvinuté z vlastních zdrojů. „Budete-li stavět jakékoliv e-commerce řešení, začnete na frontendu, pokračujete přes ERP (podnikový informační systém – pozn. red.), skončíte na backendu a řízení skladu. A to jsou všechno věci, které si v Bonami implementujeme sami. A nesmím zapomenout na mobilní aplikaci a také naši vlastní interní aplikaci v Androidu pro pracovníky ve skladech,“ vysvětluje Patočka. Celkově jde o více než 260 rozmanitých repozitářů, přičemž jen ty dva největší obsahují přes milion řádků kódu. „Je to velký,“ dodává se smíchem CTO Bonami Martin Patočka.

Bonami využívá ve svých produktech následující technologie:
PHP/Symfony, Scala, React, Node.js, Next.js, GraphQL, Nomad, Docker, Roadrunner, JRPC, RabbitMQ

„Z pohledu vývoje jedeme takovým trochu punkovým režimem, kdy veškerý kód směřuje okamžitě do produkčního prostředí. Samozřejmě, tento přístup vyžaduje větší důraz na testování a také na to, abychom tam nedávali věci jen tak nazdařbůh. Ideálně vše pokrýváme několika vrstvami testů, některé věci jsou první přístupné pouze administrátorům skrze takzvané feature flags. Výhodou je ale to, že nemusíme provozovat další prostředí, infrastrukturu máme jenom jednu. Většinou nasazujeme novou verzi několikrát denně,“ popisuje Patočka.

Vášnivé debaty prý aktuálně ve firmě vzbuzuje, respektive vzbuzují, také mobilní aplikace. „Historicky totiž píšeme dvě zcela oddělené verze, v nativním kódu pro Android (Kotlin) a iOS (Swift). Zrovna v tuto chvíli vedeme velké diskuze o tom, jak s aplikací dál. Některé funkcionality se totiž do mobilní aplikace dostávají se zpožděním, někdy dokonce vůbec, ale ten obecný trend mobilních aplikací je zřejmý a není to věc, kterou bychom mohli zanedbávat. Rozmýšlíme se nad tím, zda nezvolit nějaké jednotnější řešení umožňující sjednocení vývoje pro obě platformy, ale nakonec jsme rozhodnutí odložili na příští rok. Hodně se zaměřujeme i na optimalizaci webu pro mobilní zařízení,“ vysvětluje Martin Patočka. Z mobilní aplikace sice přicházejí jednotky procent tržeb, ale zároveň jde o klienty, kteří už samotným stažením aplikace vyjadřují vztah k Bonami a určitou míru zákaznické loajality.

Jednou z hlavních výzev je pro Bonami a Martina Patočku to, jak pomocí technologií zvýšit efektivitu firmy. (Foto: LOLO.team)

Limitovaným nabídkám odzvonilo

Jakým dalším výzvám Bonami čelí? „Aktuálně se hodně díváme na efektivitu celé firmy a to, jakým způsobem ji pomocí technologií umíme zvýšit. Významnou změnou byl přechod z tzv. flash sale modelu (kdy bylo velké množství zboží na Bonami k dispozici jen dočasně v rámci jednorázových akcí) na běžný e-shop se stálou skladovou nabídkou. Tomu bylo potřeba uzpůsobit všechny systémy na pozadí,“ popisuje Patočka. „Tento rok se chceme zaměřit na nákupní košík a proces objednávky, který není uzpůsoben současným potřebám Bonami a brzdí byznysový rozvoj,“ dodává.

Kvůli expanzi do čtveřice nových regionů byla nasazena i nová platební brána, která je údajně uživatelsky přívětivější a překvapivě ve statistikách ukazuje ve většině zemí i o něco lepší konverzní poměr. Může za to prý bankovní zabezpečovací systém 3D Secure, který v Česku funguje trochu jinak, než jsou zvyklí zákazníci například v Pobaltí.

Pokud vás zajímají další střípky z letošní expanze na nové trhy, speciality z vývoje včetně netradičních použitých technologií, nebo zážitky z loňského Black Friday, na které vývojáři ani provozní manažeři Bonami nikdy nezapomenou, tak si určitě nalaďte celou epizodu podcastu SCRIPTease, kterou vás provede moderátor Jirka Bachel z vývojářského studia LOLO.team.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Podcast, Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články