Podcast SCRIPTease: Kiwi už nechce být jen prodejcem letenek. Přečtěte si o přerodu v digitální cestovní agenturu i dopadech pandemie

Podcast SCRIPTease: Kiwi už nechce být jen prodejcem letenek. Přečtěte si o přerodu v digitální cestovní agenturu i dopadech pandemie

25. led 2022 Redakce 8 min

Jedním z nejzářivějších příkladů podnikatelského úspěchu, který se v Česku v poslední dekádě zrodil, je bezpochyby travel-tech společnost Kiwi.com. Firma, kterou v roce 2012 založili současný CEO Oliver Dlouhý a CTO Jozef Képesi, se za deset let svého fungování rozrostla z jednoduchého agregátoru letenek v cestovatelský portál, na kterém si dovolenou zařídíte téměř od A do Z. Pandemie však na byznys Kiwi.com udeřila tvrdě a pocítili to i její zákazníci. I o tom v podcastu SCRIPTease hovořil viceprezident pro engineering společnosti Stanislav Komanec. 

Článek vznikl v rámci spolupráce StartupJobs Newsroom a podcastu SCRIPTease. Celou epizodu si můžete poslechnout zde:



Stanislav Komanec do Kiwi nastoupil v létě roku 2015 jako seniorní vývojář a postupně se přes pozice vedoucího technického týmu a tzv. platformního teamu vypracoval na současnou funkci viceprezidenta pro oblast vývoje (VP of Engineering). 

S posluchači technologického podcastu SCRIPTease se podělil o některá čísla, která ukazují na komplexitu Kiwi.com v době před pandemií. Systémy Kiwi musely odbavit přibližně 3 000 vyhledávání letenek každou minutu (tj. přes 2 miliony denně), přičemž celkový počet prodaných sedadel osciloval v roce 2019 okolo čísla 35 000 každý den. Ve firmě je v současnosti zaměstnáno více než 400 softwarových inženýrů, kteří mimo jiné pracují na snížení technologických nároků na servery na pozadí. 

Spoluzakladatel společnosti Oliver Dlouhý přebral v roce 2019 od premiéra Andreje Babiše cenu pro českého Podnikatele roku, pandemie však jeho byznys obrátila vzhůru nohama a rozčílila i část zákazníků, kteří se zdlouhavě domáhali refundace za zrušené lety. I na toto téma v rámci povídání pro podcast SCRIPTease došlo. 

Stanislav Komanec nastoupil do Kiwi už v roce 2015.

Nejdříve však dlužíme vysvětlení, jakou službu Kiwi zákazníkům zprostředkovává. „Jsme virtuální globální superpřepravce. To znamená, že chceme zákazníka z jakéhokoliv místa na zemi dopravit na jakékoliv jiné místo, a to co nejlepším způsobem, který si vybere,“ vysvětluje Stanislav Komanec. Slova o přepravci je nicméně nutné trochu korigovat –Kiwi.com své zákazníky fyzicky nepřepravuje, nevlastní flotilu brandovaných letadel ani naleštěných autobusů s kávovary a stevardkami. Místo toho nabízí konkurenceschopné ceny jízdenek a letenek přibližně 800 přepravců z celého světa a prostřednictvím unikátních algoritmů hledá kombinace letů, které jiné portály nenabízejí. 

Funkčnost webové aplikace přibližuje Komanec na příkladu návštěvníka, jenž hledá levné letenky z Prahy kamkoliv a kdykoliv. Tento typ hledání „naslepo“ patří na Kiwi mezi ty vůbec nejoblíbenější a z laického pohledu se může zdát, že jde o jednoduchou úlohu. „Náš SERP systém (Search Engine Result Page – systém pro generování stránky s výsledky, pozn. red.) se podívá do databáze na kombinace, které jsou nejlepší pro zákazníka. V případě Prahy samozřejmě známe destinace, kam dopravci létají často, nicméně náročnost úlohy stoupá, když vezmeme v úvahu, že prvním letem se zákazník může dopravit do Frankfurtu a odtamtud pak do celého světa. To vše se nyní snažíme vyhodnocovat v reálném čase, bez použití cache,“ dodává Komanec. To, že se firma pokouší postupně minimalizovat využívání předem uložených dat od leteckých společností, vysvětluje tím, že každou sekundu dodávají světoví dopravci až deset tisíc změn týkajících se cen a dostupnosti jednotlivých letenek. 

Letenka, auto, ubytování i bungee jumping

Kromě B2C prodeje se v Kiwi starají i o B2B linku, neboť řada dalších světových stránek zabývajících se cestováním při svém vyhledávání využívá právě systém Kiwi a na výsledky pak odkazuje. Už tak nízké provize z prodeje letenek se tím podle Komance dále tříští, avšak zdá se, že prodloužený řetězec je pro některé cestovatelské portály díky velkému objemu udržitelný. A platí to i obráceně – Kiwi při prodeji letenek automaticky nabízí další doplňkové služby pro výletníky. Patří mezi ně zprostředkování ubytování přes platformu Booking.com, pronájmy automobilů skrze Rentalcars.com a nově také zážitky v cílové destinaci realizované za pomoci berlínského startupu GetYourGuide. Pokud to v rámci cestovní relace dává smysl, nabízí Kiwi i přepravu po zemi autobusy a vlaky, jádro prodejů však nadále tvoří letenky a mělo by tomu tak dle slov Stanislava Komance být i v budoucnu. 

Komanec se v podcastu SCRIPTease rozpovídal také o technických výzvách, které týmu programátorů přinesla snaha využívat vývojový framework React (Native) ve webové i mobilní verzi Kiwi. Zmínil i geografické rozdíly ve spotřebním chování, kterých si firma všímá. „Globálně i u nás v Česku je běžné, že si lidé koupí letenku na webu, ale poté si vše spravují v aplikaci, což je pro ně příjemnější v okamžiku, kdy už jsou třeba na letišti. Jsou ale trhy, na kterých web nefrčí, a jsou tedy takzvaně ‚mobile first‘. Na mobilním zařízení se tu realizuje většina prodejů. Typicky je to Asie, kde lidé daleko více pracují s telefony,“ dodává Komanec. 

Tvrdý pád a odraz ode dna

Není tajemstvím, že období pandemie a zejména rok 2020 byly pro Kiwi velmi náročné. Příjmy přesahující třicet miliard korun ročně se smrskly přibližně na třetinu, což zapříčinilo mimo jiné i to, že zakladatele Olivera Dlouhého vyřadil magazín Forbes ze žebříčku stovky nejbohatších Čechů (v Kiwi dosud drží přibližně 20% podíl). Firma se však z nečekaného propadu v roce, který měl být rekordním, pozvolným tempem vzpamatovává, stejně jako celý segment letectví a cestování obecně. V září roku 2021 společnost oznámila, že pozdržené refundace za neuskutečněné lety poskytne svým zákazníkům, kteří ještě nedostali refundaci a mají na ni nárok, z vlastní kapsy Kiwi.com kredity, přestože stejně jako řada koncových zákazníků bojuje s leteckými společnostmi o jejich skutečné proplacení.

Kiwi využívá ve svých produktech následující technologie:
React, Flow, TypeScript, Express, GraphQL, Python, Node.js, Go, C++, ScyllaDB, PostgreSQL

„V okamžiku, kdy začala pandemie, jsme jako úplně první řešili to, jak dostat domů lidi rozeseté po celém světě, zatímco letecké společnosti každé dvě hodiny rušily další a další lety. Takže v prvotní fázi jsme paradoxně zaznamenali výrazný nárůst požadavků a museli jsme realizovat významné změny na našich produktech v řádu hodin,“ vysvětluje Komanec, který přiznává, že sám nyní létá výrazně méně, než tomu bylo v éře před koronavirem. „Samozřejmě existují omezení v podobě roušek a podobně, ale lidé si na to zvykli. Naši zákazníci cestovat chtějí, mají očkování, test si udělají,“ dodává. 

Konkurenční boj versus prázdná letadla

O Kiwi je v posledních dnech slyšet také v souvislosti s několika případy, které řešili v poslední době zákazníci i soudy v Evropě a USA. Americký nízkonákladový dopravce Southwest si u texaského soudu stěžoval, že nesouhlasí s přeprodejem letenek a vytěžováním údajů o cenách ze svých stránek, a dosáhl prozatímního stažení nabídky svých produktů ze stránek Kiwi.com. Podstatné je však podle Komance zejména mentální nastavení, kdy někteří dopravci považují Kiwi za perspektivní prodejní kanál a způsob, jak naplnit svá mnohdy poloprázdná letadla, zatímco jiní firmu vnímají jako konkurenční a bojují proti ní.

Stanislav Komanec hostem Jirky Bachela v technologickém podcastu SCRIPTease. 

Chcete-li se zasnít a přenést se na hodinu do světa před začátkem pandemie, ve kterém si stačilo koupit levnou letenku, sbalit si čisté ponožky a tričko do příručního zavazadla a za pár hodin už usrkávat koktejl s paraplíčkem na středomořské pláži bez dalších omezení, zaposlouchejte se do této epizody podcastu SCRIPTease se Stanislavem Komancem v hlavní roli. Šumění vln a ostré jižanské slunce se pokusí nahradit moderátor Jirka Bachel z vývojářské skupiny LOLO.team.

Foto: LOLO.team

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Podcast
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články