Podcast SCRIPTease: IT v pojišťovnictví je běh na dlouhou trať, říká šéf vývoje v NN Česká republika
Gabriel Balogh z NN byl hostem podcastu SCRIPTease. (Foto: LOLO.team)

Podcast SCRIPTease: IT v pojišťovnictví je běh na dlouhou trať, říká šéf vývoje v NN Česká republika

24. lis 2022 Redakce 6 min

Letošní průzkum společnosti NN Česká republika ukázal, že se třetina lidí v tuzemsku obává důchodu. Desítky let očekávaná penzijní reforma je stále v nedohlednu a tak nějak se předpokládá, že si Češi na spokojené stáří ušetří sami, případně jim přispějí jejich děti a vnoučata. Pro finanční společnosti nabízející pojištění osob a penzijní produkty jde o zajímavou příležitost. O technologickém zázemí v pojišťovacím byznyse přišel do podcastu SCRIPTease debatovat Gabriel Balogh, který v české pobočce NN zastává pozici vedoucího aplikačního vývoje.

Článek vznikl v rámci spolupráce SJ News a podcastu SCRIPTease. Celou epizodu si můžete poslechnout zde:

Co slovy svého zástupce NN Group prostřednictvím dceřiné firmy v Česku poskytuje? „Vyvíjíme a prodáváme pojištění, snažíme se tak naše klienty zajistit před budoucími problémy, které mohou nastat. Pojištění si uzavírají proto, aby si ‚kryli záda‘, a připravují se tím na to, že jednou může být hůř. NN Group, která u nás podniká pod názvem NN Česká republika, nabízí takové produkty, které představují záchrannou síť před určitými riziky. Lokálně řešíme jak vývoj produktů, tak jejich distribuci a kompletní zákaznickou zkušenost,“ bere si úvodní slovo Gabriel Balogh.

Když se Goliáš učí od Davida

Investiční a pojišťovací skupina NN sídlí v nizozemském Haagu a ve své domovské zemi nabízí i bankovní služby a patří mezi tamější důležité hráče na trhu. V dalších 10 teritoriích (kromě České republiky jde o Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Španělsko, Belgii, Řecko, Turecko a Japonsko) působí výhradně jako pojišťovna a penzijní fond. Po celém světě má 18 milionů zákazníků, přičemž zhruba polovinu objemu celkového portfolia tvoří životní pojistky a penzijní spoření uzavřená s klienty v Nizozemsku.

Gabriel Balogh ve studiu podcastu SCRIPTease (Foto:LOLO.team)

Nedávná historie firmy NN Česká republika je svázaná také s pojišťovnou Aegon, jejíž aktivity přebrala NN k 1. říjnu 2019. Sloučením vznikla nástupnická společnost, která má v Česku přibližně 400 000 klientů. „NN měla v okamžiku sloučení asi čtyřikrát více klientů, takže logická úvaha by byla vzít systémy Aegon pojišťovny, ‚rozpustit je‘ v našich větších, a jít spokojeně od toho. Jenže tady to takhle nedopadlo. Hloubková analýza ukázala, že systémy a týmy v Aegonu byly na vyšší úrovni, takže český management NN udělal odvážné rozhodnutí provést zamrazení starých aplikací NN a migraci klientů do systémů Aegonu,“ popisuje velmi netradiční průběh fúze Balogh.

„Migraci navíc nebylo možné provést jednoduše principem jedna ku jedné, neboť totožnou agendu řešilo v NN asi 100 aplikací a v Aegonu asi 25. Větším problémem než aktuální data byla migrace dat historických,“ doplňuje. NN Česká republika před spojením s Aegon pojišťovnou vývoj klíčových systémů převážně outsourcovala, nyní probíhá přímo v development týmech v České republice, kterým Gabriel Balogh šéfuje.

Programování s maratonským nádechem

Čím je IT provoz v pojišťovně zaměřené na segment pojištění osob specifický? „Naše produkty jsou na dlouho – bavíme-li se například o penzijním pojištění, uzavírá se obvykle na 30 let, s výběrem okolo 65. roku věku. Některé z nich jsou regulované zákonem, a tak jsou identické, ať už je klient koupí u nás, nebo u konkurence. Jsou tedy stabilní a jediné, co se mění, je regulace. Životní pojištění na českém trhu ale není komoditizováno (regulováno státem ve smyslu konkrétních podmínek pro občana – pozn. red.), takže to může být jedna z konkurenčních výhod. Za posledních dvacet let jsme vymysleli možná stovky různých variací tohoto produktu. Právě proto jsou migrace náročné, protože nové systémy nemusejí mít funkcionality, jež by počítaly s historickými variantami produktů,“ vysvětluje Balogh, že uhlídat veškerá sjednaná ustanovení desítky let starých smluv může být někdy technologický oříšek.

Součástí fúze NN a Aegon pojišťovny byl i komplexní rebranding, kterého si zákazníci dříve nebo později všimli. „Myslím, že jsme jej zvládli celkem slušně, nepřišli jsme o naše klienty. Hlídali jsme si, abychom je nevyděsili, a udělali i prostřednictvím distribučních kanálů vše, co bylo v našich silách,“ popisuje.

💡
NN Česká republika využívá ve svých produktech následující technologie:
React, ASP.NET, .NET 6.0, JavaScript, TypeScript, MS Azure

Hlavním cílem vývojových týmů v NN Česká republika je implementace konkrétních produktů prostřednictvím matematických modelů, které v každé instituci tohoto druhu počítá pojistný matematik. Gabriel Balogh zmiňuje, že dle jeho názoru jde o nejdůležitějšího člověka v celé firmě. Například životní pojištění je založeno na veřejně dostupných statistikách o úmrtnosti v daném regionu, z nich lze vypočítat pravděpodobnost, s jakou bude třeba poskytnout pojistné plnění. „Spolehlivá kalkulace a implementace v core systémech je jedna strana, tou druhou je pak front end, který používá finanční poradce, který pak vše nakliká v aplikaci s klientem,“ doplňuje Gabriel Balogh a připomíná, že díky akvizici Aegonu jde ve skutečnosti v současnosti o poradenské front endy dva, z nichž jeden plánuje firma časem vyřadit. Ještě komplikovanější situace je u klientských portálů. „Měli jsme dva, nyní jsme nad nimi postavili třetí, který ty dva dole časem nahradí,“ popisuje.

Agilně a v cloudu, to je budoucnost NN v Česku

Gabriel Balogh zmiňuje také zajímavý fakt, že technologické nároky na provoz pojišťovací infrastruktury se do velké míry odlišují od těch, které jsou kladeny na startupy, retail či fintechové firmy. NN Čeká republika tak nemusí příliš řešit například otázku škálování systémů, neboť firma se až na výjimky nepotýká s výkyvy množství požadavků ze strany uživatelů. „Nemusí nás to nijak extrémně trápit,“ vysvětluje vedoucí vývojových týmů. Uznává ale, že decentralizace se firmě do budoucna může vyplatit a zvýšit celkovou úroveň bezpečnosti, a tak aktuálně probíhá přesun části řešení z dedikovaných serverů na cloudové řešení Azure od společnosti Microsoft.

„NN Group v Holandsku pracuje na principu multi-cloud, využívá tedy jak Amazon Web Services, tak Azure. Naše vývojové týmy mají zkušenosti s technologiemi Microsoftu, proto jsme zvolili Azure a budeme s tímto řešením do budoucna pracovat,“ přibližuje Balogh pozadí výběru dodavatele a připomíná, že tzv. core systémy (nejdůležitější pro základní chod pojišťovny) zatím zůstávají „doma“. „Nechci predikovat, ale za pět nebo deset let to může být jinak. V naší strategii je jít cestou postupné decentralizace, rozbíjet systémy na úroveň mikro služeb, a přesouvat je pryč z firmy,“ dodává.

Gabriel Balogh byl hostem podcastu SCRIPTease. (Foto:LOLO.team)

Vývoj nových aplikací a funkcí probíhá v NN Česká republika agilně, a to někdy možná až příliš, uznává se smíchem Balogh. „Snažíme se vyhnout tomu přístupu, který stále ještě někde přežívá, že se měsíc nebo dva sepisuje, co se bude dělat, pak se to půl roku programuje, následně někdo přijde, že jsme to vlastně vůbec nechtěli, a takhle se vše točí v kruzích. Nemáme formalizovaná zadání, nechceme je mít, nemáme ani institut analytiků. Snažíme se, aby vývojáři mluvili přímo s tím, kdo danou funkcionalitu poptává. U složitějších systémů s větší citlivostí na chybu, např. core aplikací, ale analytika na plný úvazek máme,“ doplňuje Gabriel Balogh.

Jaké jsou pro juniorní i seniorní programátory rozdíly mezi prací v ambiciózních technologických startupech a konzervativnějším prostředí mezinárodní pojišťovací skupiny? Na jakém principu jsou vystavěny vývojové týmy v české pobočce NN Group a kolik jich celkem v kancelářích najdeme? Existují životní situace, při kterých je klient takzvaně nepojistitelný? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších zajímavých informací z pojišťovacího světa se dozvíte v dalších minutách nové epizody podcastu SCRIPTease s Gabrielem Baloghem ze společnosti NN Česká republika a moderátorem Jirkou Bachelem z vývojářské skupiny LOLO.team.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Podcast
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články