Podcast SCRIPTease: Betsys dobyl středoevropský trh softwaru pro sázkovky. Ročně přes jejich systémy protečou sázky za 15 miliard

Podcast SCRIPTease: Betsys dobyl středoevropský trh softwaru pro sázkovky. Ročně přes jejich systémy protečou sázky za 15 miliard

10. lis 2021 Redakce 6 min

Na českém sázkařském trhu je poněkud těsno a jeho velkou část si rozdělily zavedené značky už na přelomu tisíciletí. Právě v té době dva kamarádi ze střední školy, Jiří Najman a Vladimír Hranáč, programovali weby pro firmy, které měly zájem proniknout do internetové bubliny. A nedařilo se jim špatně. Zlom přišel v roce 2007, kdy stát povolil uzavírání kurzových sázek, nejčastěji sportovních, prostřednictvím internetu. Zavedené sázkové kanceláře hledaly vhodné partnery pro rozjezd online byznysu a Najman s Hranáčem vycítili zajímavou příležitost pro změnu orientace firmy. Výsledkem je Betsys, dnešní jednička mezi dodavateli softwarových řešení pro kurzové sázení v CEE regionu. 

Článek vznikl v rámci spolupráce StartupJobs Newsroom a podcastu SCRIPTease. Celou epizodu si můžete poslechnout zde:



Betsys poskytuje B2B systémy pro kurzové sázení loterijním společnostem zejména ve středoevropském regionu. Součástí dodávky je obvykle jak software, tak hardware. Firma v roce 2019 zaznamenala obrat 150 milionů korun a zapsala zisk EBITDA ve výši 50 milionů. Nejen o zajímavém portfoliu klientů přišel do studia technologického podcastu SCRIPTease povídat Marek Braun (na úvodní fotce vpravo), který v Betsysu pracuje již více než šest let a aktuálně zastává pozici vedoucího vývojových týmů. 

„Naším největším klientem je polská firma STS, se kterou velmi úzce spolupracujeme, v Česku jsme pracovali například pro společnost Sazkabet, na Slovensku pro Tipsport. Ale protože je STS lídrem polského trhu, zaměřujeme se zejména tímto směrem,“ vysvětluje Braun. 

Spolupráce je to úspěšná, dlouhotrvající i perspektivní. A to do té míry, že polská skupina STS nejprve v roce 2017 koupila třetinu společnosti Betsys, a loni svůj podíl ve firmě navýšila na celkem 74 procent. Dva zbývající třináctiprocentní podíly si ponechali oba původní zakladatelé. 

Nakup kurzy, prodej příležitosti

Jedním z určujících prvků pro sázkařský byznys je absence jednotné evropské legislativy, což klade zvýšené nároky na kvalitu softwarového řešení v jednotlivých sázkových kancelářích napříč státy. Braun trochu s nadsázkou zmiňuje, že prvním krokem při vstupu do odvětví je najmutí špičkového týmu právníků, kteří nové společnosti pomohou zorientovat se v náročném prostředí národních regulací. „Betsys se zaměřuje na customizaci a speciální produkty, které jsou unikátní v dané zemi, třeba právě v Polsku. Nevytváříme žádný software, který bychom nabízeli jako šablonu k širokému užití dalšími sázkovými kancelářemi,“ podotýká Braun, že využívání technologií pro případné další zákazníky má jasně dané limity. 

Kurzové sázení je do jisté míry vlastní svět. „Existují obří veletrhy zaměřené specificky na kurzové sázky, kde se firmy předhánějí s nabídkou samotných kurzů, které dodávají jako službu sázkovým kancelářím, nebo třeba video streamů. Nás potom zajímají integrace na tyto produkty třetích stran,“ vysvětluje Braun, v čem kromě stoprocentního souladu s aktuálně platnou legislativou spočívají největší technologické výzvy pro jeho tým, který každým rokem roste a nyní čítá již přes osmdesát programátorů. 

Marek Braun v Betsysu pracuje již více než šest let, momentálně jako vedoucí vývojových týmů. 

Netradiční sázkové příležitosti i klasické mače

Technologie pronikají i do samotného sportu. Jedním z produktů, které Betsys nabízí, jsou takzvané virtuální sporty. V minulém roce, kdy se zastavily v podstatě veškeré sportovní soutěže, se v nabídce sázkových kanceláří objevil fotbal v Bělorusku, videoherní zápolení v Counter-Strike a FIFA nebo závody skleněných kuliček na tratích z písku s překážkami. Virtuální sporty však jdou ještě o krok dále. „Je to taková kuriozita. Představte si třeba koně nebo psy. Ti po dobu tří minut virtuálně běhají a uživatelé mohou sázet, jak kdo doběhne,“ směje se novému trendu Braun. 

Betsys využívá ve svých produktech následující technologie:
Angular, PostgreSQL, MongoDB, Redis, RabbitMQ, Kafka, Cypress, k6, PHP, Node.js, Go, Python a další

Výzvou pro Betsys je taktéž nerovnoměrnost byznysu, respektive zájmu uživatelů o kurzové sázení. Kromě přirozených vrcholů sázkové sezóny, mezi které patří akce jako fotbalové EURO, olympijské hry nebo mistrovství světa v ledním hokeji, jde i o výkyvy, jež často nejsou delší než několik vteřin. „Zátěž na naše systémy určitě není konstantní. Samozřejmě, přes den sází více lidí, po půlnoci méně. Ovšem tzv. spiky (krátkodobé výkyvy – pozn. red.) přicházejí ke konci zápasů, kdy například marketingové oddělení našeho partnera pošle nějaké notifikace, nebo si lidi začnou prohlížet, jak dopadly jejich tikety. To znamená příchod desetitisíců uživatelů v jeden moment. Zároveň musíme po závěrečném hvizdu vyhodnotit třeba milion vsazených tiketů a provést s tím související finanční operace. A je potřeba, aby to systém utáhl,“ vysvětluje Braun, v čem spočívá část práce provozního týmu v Betsysu, který na vše dohlíží dvacetčtyři hodin denně sedm dní v týdnu.

Přes softwarová řešení vytvořená společností Betsys každý rok protečou finanční prostředky přesahující výši 600 milionů eur, tedy přibližně patnácti miliard korun. Přispívá k tomu celkový počet 120 milionů online sázkových transakcí měsíčně, ale i softwarové produkty určené pro zpracování sázkových tiketů na pobočkách či s pomocí mobilních aplikací. 

Vyberte si svého koně a nalaďte nejnovější díl technologického podcastu SCRIPTease, který přináší to nejzajímavější ze světa programování, startupů s českou stopou i velkého byznysu. Spolu s Markem Braunem z Betsysu vás příjemným poslechem již tradičně provede Jirka Bachel z vývojářského klubu LOLO.team.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Podcast
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články