Počet zaměstnanců pociťujících syndrom vyhoření narůstá
Foto: Unsplash

Počet zaměstnanců pociťujících syndrom vyhoření narůstá

16. úno 2023 Ondřej Černý 2 min

Syndrom vyhoření je stále na vzestupu. Více než dvě pětiny zaměstnanců (42 procent) pracujících na plný úvazek pociťuje duševní nebo fyzické vyčerpání. Tento pocit mají častěji ženy (46 procent) než muži (37 procent) a pracovníci do třiceti let (48 procent) než ti starší (40 procent).

Konsorcium Future Forum zaměřující se na vytváření způsobu práce, který je flexibilní a inkluzivní, od června 2020 provádí čtvrtletní průzkumy mezi zaměstnanci a manažery na celém světě. Zjišťuje jejich zkušenosti s produktivitou, pocitem sounáležitosti i preferovanými způsoby práce.

Z aktuálního průzkumu, který se uskutečnil na vzorku 10 243 pracovníků v USA, Austrálii, Francii, Německu, Japonsku a Spojeném království, vyplynulo, že pocit vyhoření celosvětově vzrůstá. Oproti předchozímu čtvrtletí se zvýšil a dosáhl historického maxima od května roku 2021, kdy Future Forum začalo pocit vyhoření zaměstnanců poprvé měřit.

Z průzkumu také vyplynulo, že u zaměstnanců, kteří jsou nespokojeni s úrovní flexibility ve své práci, je o 43 procent vyšší pravděpodobnost, že uvedou, že se v práci cítí vyhořelí ve srovnání s těmi, kteří jsou s úrovní flexibility spokojeni. Téměř všichni dotázaní (93 procent) by možnost flexibilního rozvržení své práce uvítali, ale většina (56 procent) tvrdí, že mají pouze minimální možnost si svou pracovní dobu upravit.

Přístup a vnímání možnosti flexibility v rámci práce a s ní související produktivitou se v pohledech manažerů a zaměstnanců liší. Zatímco vedoucí pracovníci stejně jako v předchozích kolech zjišťování uvádějí klesající produktivitu jako druhou největští obavu, pokud jde o flexibilní práci, zaměstnanci to vidí opačně. A výsledky aktuálního průzkumu jim dávají za pravdu, protože možnost flexibilního rozvrření pracovní doby je i nadále spojena s vyšší produktivitou, nikoli nižší.

PŘEČTĚTE SI: Matematická rovnice vypočítá míru stresu. Využití nachází během náboru, v armádě či astronautice

PŘEČTĚTE SI: Ztráta motivace či vyhoření. Noční můry HR manažerů zahání investice do duševního zdraví zaměstnanců

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články