Po čem sáhnout o Vánocích do knihovny? Čeští manažeři doporučují inspirativní příběhy startupů, rady ostřílené koučky i učebnici létání

Po čem sáhnout o Vánocích do knihovny? Čeští manažeři doporučují inspirativní příběhy startupů, rady ostřílené koučky i učebnici létání

18. pro 2020 Zuzana Hübnerová 5 min

Tradicí už se ve světě byznysu stal vánoční seznam knih doporučených Billem Gatesem. Spoluzakladatel Microsoftu pravidelně upozorňuje na nové knížky, které stojí za to přečíst. A často do té doby neznámé publikace začnou trhat rekordy v prodejnosti. My jsme se letos zeptali českých vrcholových manažerů, co zaujalo v knihkupectvích je. Jaké knihy podle nich stojí za doporučení. Ať už jako inspirace na vlastní vánoční četbu, nebo jako tip na dárek.

Martin Záklasník, generální ředitel E.ON

Doporučená kniha: Pražský hřbitov, Umberto Eco

Nakladatelství: Argo

Doporučil bych knihu Umberta Eca Pražský hřbitov. Je to skvělá knížka, která ukazuje, že fake news nejsou zdaleka fenoménem naší doby. Vznikaly i v 19. století. Kromě toho Eco potvrzuje pověst skvělého vypravěče a vtipného glosátora. Všem milovníkům velkých příběhů s hezkým ponaučením doporučuju!

Martin Landsberger Pospíšil, výkonný ředitel BrandMaster CZ

Doporučená kniha: The Hard Thing About Hard Things: Building a Business When There Are No Easy Answers, Ben Horowitz

Nakladatelství: Harper Business / Naše nakladatelství

Pokud jste nedávno četli o úspěšném startupu, který bleskurychle vyrostl do velikosti jednorožce, pak vězte, že investorské duo Andreessen a Horowitz v takovém projektu s velkou pravděpodobností drží podíl a potenciál úspěchu vycítilo, ještě než jeho zakladatelé stihli založit svůj firemní inbox.

Kniha The Hard Thing About Hard Things od Bena Horowitze mi přirostla k srdci, protože nenabízí zázračný lék na zbohatnutí přes noc, návod na třicetiminutový pracovní týden nebo 365 life/body/biz-hacking tipů od předního kouče. Zprostředkovává čtenáři sérii víceméně běžných situací v pracovním životě jednoho chlapíka ze Silicon Valley, který shodou okolností správně odhadl budoucí úspěch projektů, jako je Facebook, Airbnb, Skype, Groupon, Pinterest nebo Slack. A to už je dost slušný výčet na to, abyste se neubránili potřebě každou z popsaných příhod podrobně analyzovat a hledat v nich vzorec úspěchu. I když, jak sám autor tvrdí, neexistuje nic jako univerzální pravda."

Jaroslava Blažková, ředitelka korporátní komunikace Meopta

Doporučená kniha: Základní zásady Baťova systému řízení, Zdeněk Rybka

Nakladatelství: Nadace Tomáše Bati

Abych byla upřímná, literatura, kterou beru nyní do ruky nejčastěji, se týká výživy kojenců nebo má gumový či šustivý obal. Obsahuje obrázky zvířátek a pramálo textu. Knížka, ke které si ale odbíhám od mateřských povinností, abych si trochu připomněla ty pracovní, se jmenuje Základní zásady Baťova systému řízení.

Od doby, kdy jsem si přečetla již zlidovělý baťovský obchodní příběh z expanze do Afriky, mě téma baťovského managementu fascinuje. Příběh byl o tom, jak byli do zámoří vysláni dva obchodní zástupci, aby přezkoumali možnost prodeje v novém teritoriu. Jeden z nich domů telegrafoval: Nikdo nenosí boty. Žádná možnost odbytu. Vracím se domů. Druhý, pravý Baťův žák, reagoval jinak a ústředí sdělil: Všichni jsou bosí. Obrovská šance odbytu. Pošlete co nejrychleji první zásilku bot!

Tato kniha po jednotlivých příbězích poodhaluje dobovou komplexnost a dokonalost Baťova uvažování. Téměř na každé stránce může manažer najít stále platné a inspirativní náměty na řízení lidí, rozvíjející jejich potenciál a budující loajalitu k podniku, pro který pracují.

Petr Mahdal, provozní ředitel Rockaway, technický ředitel Košík.cz

Doporučená kniha:Radical Candor: Be a Kick-Ass Boss Without Losing Your Humanity, Kim Scott

Nakladatelství: Macmillan / Jan Melvil Publishing

Co se týče knihy, tak z toho, co jsem dočetl a poslechnul, je tento rok jasně na prvním místě skvělá práce od Kim Scott Radical Candor. Proč a pro koho se hodí? Zaprvé je to skvělý studijní materiál o vzájemné komunikaci, práci s lidmi, se zpětnou vazbou a motivací. Ty změny a doporučení mají signifikantní dopady na všechny zúčastněné, obzvlášť v korelaci se slovanskou mentalitou. Zadruhé je pro všechny, kdo na sobě chtějí pracovat, posouvat se, být lepšími lídry, kolegy, zaměstnanci. Přínosy knihy jsou aplikovatelné na jakoukoliv lidskou interakci.“

Ivana Šedivá, mentorka Google for Startups, bývalá marketingová ředitelka McDonald´s

Doporučené knihy: Průmysl lži, Alexandra Alvarová; Stoletý maraton, Michael Pillsbury

Nakladatelství: Triton; Rybka Publishers

Letos pro mě byly přelomové dvě knihy. A to Průmysl lži od Alexandry Alvarové a Stoletý maraton od Michaela Pillsburyho. Obě knihy posunuly mé kritické myšlení na další úroveň. Nejde o příručky osobního rozvoje, ale o dobře odvyprávěné situace, ze kterých mrazí a které člověka donutí k hlubokému zamyšlení. Tyhle knihy se budou líbit každému přemýšlivému člověku. Vedle Kahnemanova Myšlení rychlého a pomalého je to dle mého povinná výbava do dvacátých let, abychom se dokázali alespoň trochu orientovat v době postfaktické.

Tomáš Dudák, generální ředitel SPUR a.s.

Doporučená kniha: Učebnice pilota 2019, kolektiv autorů

Nakladatelství: Svět křídel

Možná pro někoho překvapivá volba. Já jsem k ní dospěl pod vlivem dnešní turbulentní doby, kdy vlastně v businessu osvědčená pravidla a vyzkoušené postupy přestávají platit. Čerpat jen z myšlenek velkých manažerů, jako byl třeba Tomáš Baťa, Bill Gates nebo Elon Musk, je myslím dnes již poněkud překonané. Přestože si jich vážím a obdivuji je, současnost na nás klade mnohem větší nároky, je nutné více improvizovat a řešit problémy po svém. To mě osobně přivedlo ke snaze inspirovat se novými podněty, otevřít se novým zážitkům. V mém případě létání. Zjistil jsem, že je velmi osvobozující se jako manažer pro změnu nechat zase vést a učit se od někoho jiného. Za sebe tedy doporučuji jakoukoli učebnici, která přispěje k dalšímu osobnímu rozvoji a otevře člověku nové obzory.

Úvodní foto: Unsplash

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články