Ivan Bartoš pro SJ News: Píchačky a práce „od tolika do tolika” odrazují IT odborníky od státní správy
Ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš. (Foto: Pirátská strana)

Ivan Bartoš pro SJ News: Píchačky a práce „od tolika do tolika” odrazují IT odborníky od státní správy

29. čvn 2022 Václav Lang 3 min

Ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) se netají tím, že by rád, aby IT pracovníci ve státní správě dostali výrazně přidáno. V rozhovoru pro SJ News ale přiznal, že peníze nejsou to jediné, co tyto odborníky drží od veřejného aparátu dál: je to i rigidní prostředí.

„V České republice máme nízké procento lidí s IT dovednostmi, a to nehovořím o tom, jaká část z toho je žen. Je fakt žalostné, že je IT pořád bráno jako doména mužů,” posteskl si šéf Pirátů při dotazu SJ News, nakolik je Česká republika jako stát připravena čelit kyberkriminalitě.

Uvedl, že podíl IT odborníků, kteří se věnují oboru security, je nízký, ale těší ho, že se nyní otevírají i vysokoškolské obory , které se právě na toto odvětví zaměřují. Minulý měsíc se o tom podle svých slov byl přesvědčit například na Fakultě informatiky a managementy Univezity Hradec Králové, kde se má otevírat nový obor zaměřený na informační a síťovou bezpečnost. „Samozřejmě je potom otázka, jestli tito lidé pak půjdou dělat do státní správy, kvůli platovým možnostem, které bychom také pro tyto typy povolání měli změnit,” dodal.

V tuhle chvíli není příliš populární pracovat pro státní správu na úrovni ministerstva - kvůli rigiditě systému, že máte dole píchačky, kde se kontroluje, jestli jste v práci osm hodin od tolika do tolika

Bartoš se již dříve opakovaně vyjádřil, že by se mzdy IT pracovníků ve státní správě měly pohybovat kolem sta tisíc korun měsíčně. Jak ale nyní podotkl, překážkou nemusejí být jen nedostačující mzdy. „Myslím si, že když naplníte představy mladého odborníka, tak těch lidí může být dostatek. V tuhle chvíli ale není příliš populární pracovat pro státní správu na úrovni ministerstva - kvůli rigiditě systému, že máte dole píchačky, kde se kontroluje, jestli jste v práci osm hodin od tolika do tolika,” řekl.

I proto mají podle něj některá ministerstva pod sebou organizace, které zaměstnávají IT odborníky „řekněme v přívětivějším režimu”. Vicepremiér pro digitalizaci by však rád i toto podrobil transformaci: „Na transformačním projektu dělá asi sto lidí, je tam tisíce hodin a chtěli bychom vytáhnout ty nejdůležitější kompetence, know-how architektury, nadresortní dozor, ale i služby typu registrů, Czechpointů, identitních systémů do centrální organizace, což by byla národní agentura v oblasti digitalizace,” upřesnil.

Ministr si dále postěžoval, že vůle některých ministerstev k takové spolupráci je „nižší”. Snaží se jim prý proto vysvětlit, že resortní systémy a know-how zůstanou tzv. v domě, ale systémy typu Inkasní místo či daňový portál, které nepracují jen s daty jednoho konkrétního ministerstva, by už měly být vyvíjené s vizí, že budou součástí aplikace Portálu občana. Tu si budou lidé moci nainstalovat do telefonu, a mít ji tak při ruce.

„Změna musí přijít, ale tohle se dá udělat, jen když budeme táhnout za jeden provaz a když bude mít digitalizace nadresortní úlohu. Nejen skrze mou osobu, v tuto chvíli vicepremiéra pro digitalizaci, ale skrze nadresortní agenturu typu NÚKIB (Národní ústav pro kybernetickou a informační bezpečnost, pozn. red.) s patřičnými pravomocemi a kompetencemi,” uvedl Bartoš pro SJ News.

Pokud jde o zmíněnou kyberkriminalitu a kyberbezpečnost, prohlásil, že čím více půjde společnost do digitálu, tím víc bude zranitelnější, a je proto potřeba důsledně chránit sdílená data. „V otázce faktické infrastrukturní bezpečnosti a bezpečnosti dat ve světě internetu se musíme všichni učit,“ uzavřel vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Foto: Piráti

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Ivan Bartoš, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články